stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » naamsverandering Van bokhorst in Van de garskamp omgeving Nijkerk/Putten [opgelost]


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de verandering van de naam van Bokhorst in Van de Garskamp.

Gerrit/Gaart van Bokhorst (8 juli 1778 te Nijkerk) was getrouwd (1799) te Nijkerk) met Evertje Geurts Flenske.

De voorouders van Gerrit/Gaart heetten allen Van Bokhorst en die gegevens heb ik al. 

De 4 kinderen uit dit huwelijk hebben allen de achternaam Van de Garskamp. Weet iemand waardoor deze naamsverandering komt?

Ik heb in de archieven van Nijkerk gezocht maar kan niets vinden. Uit familieverhalen weet ik dat in de omgeving van Nijkerk een grote (heren?) boerderij was die De Garskamp heette maar dat op een gegeven moment deze landerijen aan de kerk werden geschonken, omdat de mannelijke opvolger zich van de kerk afwendde. 

J. Leijssenaar

j. leijssenaar

In het oosten van het land zag je vroeger wel vaker dat met een verhuizing van de ene naar de andere boerderij ook de achternaam veranderde. Het betrof dus niet zozeer een achternaam, maar eerder een adresaanduiding.

Liesbeth Niepoort

De Garstkamp was een boerderij aan de noordzijde van de Doornsteeg even ten westen van Nijkerk. Het was een afsplitsing van de Groot Steenler.
Op het kadastraal minuutplan van 1832 is Garstkamp terug te vinden op sectie A nr. 552, op het 5e blad. Het was toen eigendom van Adrianus Marcus.
In de jaren rond 1818 moeten de woningen in de tabaksschuur op de Garstkamp de huisnummers 889 en 890 hebben gehad.

Overigens noemde een broer van Gerrit/Gaart, Knelis, zich ook Van de Garskamp, bv. bij zijn huwelijk in 1820.

Met vriendelijke groet, André

Andre Jansen Fzn

Renee2

@Renee2, in dit geval is het nogal wat waarschijnlijker dat Bokhorst samenhangt met de gelijknamige boerderij in de buurtschap Diermen tussen Putten en Nijkerk.

Andre Jansen Fzn


Ik willen allen bedanken voor de informatie. Ik ben erg zeer mee geholpen. 

Jenny

j. leijssenaarPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu