stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Maistrehomme/Maitrehomme/Maistromme/Mesteromme/Mesterom/Mestrom/MestrumProfiel afbeelding

Goedendag,

 

mijn achternaam is Mestrum. Mijn ooms heten Mestrom. De familie komt uit Limburg maar bij het opzetten van mijn stamboom (www.mestrum.nl/stambomen) ben ik gestuit op de naam Maistrehomme. Het lijkt alsof onze naam daar vandaan komt. Er zijn een aantal personen met die naam begin 1600 in Bergen op Zoom ed Zo zie ik de naam van de weduwe van Pierre Maistrehomme langzaam veranderen in notarisaktes naar Levina van Mesterom. En wordt de zus van Pierre Maistrehomme ook beschreven als Mestromme. 
Pierre Maistrehommen en Thomas Maistrehomme ondertekenen met de franse naam en Pierre kom ik tegen in de Waalse kerk en Waalse fiches. Hij was lieutenant in het leger van kapitein Bedarides (heer van Gelre). Wellicht is de familie gevlucht uit Frankrijk en via Luik, Maastricht naar Bergen op Zoom verhuisd met het leger.

De oudste stamvader die we nu hebben is Johannes Mestrom die in 1682 gestorven is en begraven onder toren van de kerk van Maasbracht. Zijn naam wordt 1x geschreven als Maisthom. Hij was koster in Maasbracht en schatheffer. In de Waalse fiches heb ik ook een Mestrom gevonden in dezelfde tijd als Pierre Maistrehomme maar dan in Den Bosch met de toevoeging bij zijn inschrijving: geeft les.

Vraag is nu natuurlijk waar komt de naam Mestrom vandaan en is er enige verwantschap met Maistrehomme/Maitrehomme? Ik kan geen aansluiting vinden tussen de koster en de familie Maistrehomme. De naam is er ineens en dan is ie weer weg of verbasterd naar Mesterom/Mestrom. 
Kan het zo zijn dat de naam Mestrom was maar in de Waalse Kerk Maistrehomme werd gehoord of andersom dat men in Limburg Mestrom hoorde terwijl het Maistrehomme was.

Ik vind ook verder weinig mensen die maistrehomme/maitrehomme heetten. Wel Maistre/Maitre. Maistrehomme werd gebruikt als term voor Meester ofwel Onderwijzer.

Wie kan me helpen een spoor te volgen?

Hans Mestrum - 14 jan 2022 - 16:09

Door mijzelf verwijderd.

Jan

Jan CIavaux - 14 jan 2022 - 16:32 (laatst bijgewerkt 14 jan 2022 — 21:03 door auteur)

Ik begrijp dat het onwaarschijnlijk is dat koster Joannes Mestrom gevlucht is, maar het gaat me om de familie Maistrehomme in Bergen op Zoom waarvan de naam veranderd naar Mestrom. 

Dat zou familie kunnen zijn van de koster. De kerkboeken zijn inderdaad niet meer beschikbaar maar wellicht zijn er andere aanknopingspunten. Zeker als we aan zou kunnen tonen dat de naam Mestrom van Mai(s)trehomme komt of van Mai(s)tre en uit Frankrijk of Belgie komt.

Jammer dat ik je bericht hier niet meer kan lezen.

Hans Mestrum - 14 jan 2022 - 16:49 (laatst bijgewerkt 14 jan 2022 — 16:49 door auteur)

Hallo Hans,

ik heb mijn bericht weggehaald, omdat ik het achteraf te kritisch vond,
temeer omdat ik later zag op www.mestrum.nl/stambomen, dat er in 
Maasbracht ook in niet-kerkelijke bronnen is gezocht.

Ik wens iedereen, die zich met dit topic bezig gaat houden veel succes.

Jan.

Jan CIavaux - 14 jan 2022 - 18:44

Volgens de familienamenbank van het Meertens Instituut is Mesterom (en varianten daarvan) een toponiem. Ook zouden er varianten bestaan die beginnen met een W ipv een M. Geen idee waar een plaats (of boerderij etc.) met een dergelijke naam zou kunnen liggen of hebben gelegen.

Liesbeth Niepoort - 15 jan 2022 - 13:58

Dag Liesbeth, bedankt voor de informatie. Heb je een link op internet waar ik wat meer kan lezen?

Hans Mestrum - 15 jan 2022 - 14:00

De link kan ik niet kopiëren. Tik op Google Meertens Familienamen in, klik vervolgens op de site door op de rode link (naar het cbg) en vul in de rechter hoek de achternaam in (Mesterom). Veel meer dan wat ik al aangaf krijg je overigens niet te zien.

 

De achternaam Maistrehomme of Maitrehomme kwam redelijk vaak voor in Frankrijk en Wallonië. Zie Geneanet.

Liesbeth Niepoort - 15 jan 2022 - 15:26


Er heeft in Nederland wel een plaatsje Westrum bestaan, onder Houten in Utrecht. Ook schijnt er een plaats met die naam in Nedersaksen (D) te zijn. Maar om nou aan te nemen dat Westrum = Mestrum dat gaat me toch nog een beetje ver. 

Overigens werden vroeger namen aan de lopende band verbasterd. Niet zo raar als je bedenkt dat de dominee/pastoor maar opschreef wat hij dacht te horen. Van het Frans ogende Maistrehomme naar Mesterom is dan maar een klein stapje.

Liesbeth Niepoort - 15 jan 2022 - 15:44Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu