stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Vader ex Cortenshoven?


Profiel afbeelding
Beste Hellen

Nog even wat ingewikkelder te maken Cortenshoven werd ook geschreven als KORTERZOUW

Bruidegom op zondag 4 februari 1810 Dinther

Plaats: Dinther, bron: RANB, register: 12, folio: 10, SCH
TROUWDATUM: 04-02-1810
Ondertrouwdatum: 20-01-1810
BRUIDEGOM: Arnoldus Koenen, jm
geboorteplaats bruidegom: Korterzouw
woonplaats bruidegom: Dinther
BRUID: Catharina Johannis Verstegen, jd
geboorteplaats bruid: Dinther
woonplaats bruid: Dinther

Zijn vader zou Joannis Koenen zijn:

Bruidegom op zaterdag 3 februari 1810 Dinther

Plaats: Dinther, bron: RANB, register: 18, folio: 170, RK
TROUWDATUM: 03-02-1810
BRUIDEGOM: Arnoldus Joannis Koenen,
BRUID: Catharina Joannis Verstegen,
Diversen: Getuigen: Catharina van den Grotenbreugel en Joanna Maria Gerardi van Venrooij

Vriendelijke groet, Masje II

Masje II

Hoi Hellen,

Je krijgt binnen een paar dagen een mailtje van me, ben wat gegevens aan het verzamelen die ook voor jou van toepassing zijn. :) Moet ze alleen nog even op een rijtje zetten...

Groetjes,
Inge

Inge Schepers

Oeps, de nieuwe GenDaLim. :) 't Is wat met al die namen!

Inge

Inge Schepers

Hallo Masje II,

Ja, die inschrijving had ik al gevonden. Dat maakt het geheel er niet overzichtelijker op! Jammer dat de schepenen van Dinther niet even het beroep van de bruidegom hebben vermeld...
Bedankt voor het meedenken!

Groet, Hellen

P.S.: Inge, ik ben benieuwd!

Hellen

Hellen, helaas niets gevonden in GenDaLim. Teveel Arnoldus Koenen's en geen plaatsje Kortenshoven (of aanverwant). Ik zag nog wel het volgende op de site van het BHIC:

Plaats: Dinther, bron: RANB, register: 13, folio: 197, SCH
huwelijksproclamatie: 21-01-1810
BRUIDEGOM: Arnoldus Koenen, jm
geboorteplaats bruidegom: Korterzouw
woonplaats bruidegom: Dinther
BRUID: Catharina Verstege, jd
geboorteplaats bruid: Nistelrode
woonplaats bruid: Dinther

Als de eerder genoemde persoon inderdaad dezelfde is, dan is zijn huwelijk. Let op de plaatsnaam: deze kan ik ook nergens vinden. Maar misschien doet die bij iemand anders een belletje rinkelen?

Groeten,
Inge

Inge Schepers

Ik had de pagina niet meer ververst voor ik het huwelijk gevonden had, vandaar dat het er nu dubbel staat. Sorry.

Inge Schepers

Hallo allemaal,

Het lijkt erop dat ik, zij het via een ander forum, een antwoord heb gevonden op de vraag waar de plaats Corte(n)shoven of Korte(n)shoven heeft gelegen.
Theo, en met name Inge hebben me in de juiste richting gestuurd, nl. Belgie, en een oproep op het GensFlandria-forum ( http://groups.yahoo.com/group/GensFlandria/ ) deed de rest.
Opdat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen, het volgende werd mij toegestuurd:

Kortessem prov. Limburg, arr. Tongeren
oude benaming(en) 741 Curtricias, 1043 Cortereces, 1206 Curtheraco, 1207 Curtroy, 1218 Curtereseium

fusie met nl. Kortessem, Wintershoven, Guigoven, Vliermaal, Vliermaalroot en Zammelen

parochieregisters D 1612-1797 (ontbeken 1742-1754), H 1613-1797, O 1700-1797 (ontbreken 1739-1754)

plaatselijke uitspraak: Kotshoven, Kotsoeve

In de spreektaal is van een op zijn Belgisch uitgesproken Kotshoven al snel Korteshoven te maken!
Nu nog uitvissen wat Arnoldus Koenen / Coenen vanuit "Kotshoven" ging zoeken in de noordelijke Nederlanden...

Dank aan eenieder voor het meedenken!

Groet, Hellen

Hellen

Hellen,

Ik denk niet dat het Cortenshoven het huidige Kortessem is. Heb daaraan eerst ook gedacht, maar een of ander klopt iets niet. Dat komt mede omdat ik met de historie van Kortessem bezig ben in de periode 1715-1720 over het verblijf van de nonnen uit het Waalwijkse klooster Nazareth. In de eerste helft van de 17de eeuw werd Kortessem ook wel eens geschreven als Cortheshem (Bron: RA Hasselt, schepenbank van Buiten-Bilzen, reg. nr. 65). Er ligt nabij Kortessem wel het dorpje Wintershoven met kasteel Dessener, maar dat heeft altijd al zo geheten vanaf, dat ik weet, half 17de eeuw. Een ander dorp(je) of kasteel in de buurt dat eventueel voorvoegsel Corten(s) (Corteshem) en achtervoegsel hoven (Wintershoven) zou hebben gelegen lijkt mij ook zeer onwaarschijnlijk. In ieder geval in de honderden aktes van Kortessem e.o. ben ik nergens de plaats Cortenshoven tegen gekomen.

Vriendelijke groet, Masje II

Masje II

Hallo Masje II,

Dus jij denkt ook niet, dat het een verbastering van Kotshoven zou kunnen betreffen? Van Kortessem naar
Korte(n)shoven is inderdaad een hele stap, maar van Kotshoven (blijkbaar de benaming voor Kortessem in de locale spreektaal) vind ik dat toch anders. Het is ook niet meer zozeer de vraag of er in die streek daadwerkelijk een plaats Corte(n)shoven heeft gelegen, maar of het mogelijk is dat de Nederlandse autoriteiten Korte(n)shoven (of zelfs Korterzouw) zouden kunnen hebben verstaan en dus opgeschreven wanneer, als geboorteplaats, Kotshoven (in wellicht sappig Vlaams) werd opgegeven. Dat lijkt mij zeer goed mogelijk.
Op andere fora wordt de plaatsnaam in verband gebracht met militairen in de Patriottenoorlog. Is jou van een dergelijk verband iets bekend uit je bestudering van de boeken van Kortessem en omstreken?

Groet, Hellen

Hellen

Beste Hellen,

In 2000 heeft oud-voorzitter van de heemkundekring van Kortessem Jef Oris een boek uitgebracht met dialectwoorden uit die plaats. Kortessem werd als dialect geschreven Kotsove, maar hoe de uitspraak is waag ik mij niet aan.
In de streek waarin Kortessem ligt, tot voorbij Tienen, waren vanaf ongeveer 1730 heel veel schermutselingen. Heel veel mensen waren gevlucht voor al het oorlogsgeweld dat daar in die periode plaats vonden, zoals godsdienstoorlogen, de strijd tussen de geuzen en de onderlinge twisten. Roof en moord door de bezettende legers waren schering en inslag. Dieptepunt van al dat geweld vond plaats in 1741. Men kan het gebied Tongeren-Tienen-Turnhout aanhouden waar dat allemaal gebeurde en een deel van de vluchtelingen trokken noordwaarts in het Noord-Brabantse land en verder.

Vriendelijke groet, Masje II

Masje II

Masje II,

Dank voor je toelichting. Als de schermutselingen de bewoners van de streek al niet noordwaarts dreef, deed de malaise na afloop dat wellicht wel!
De dialect-uitspraak Kotshoven voor Kortessem is mij overigens door twee Belgen afzonderlijk aangereikt in verband met mijn vraag naar de plaats Korte(n)shoven . Ook een andere bron brengt de naam in verband met Kortessem. Toeval?

Groet, Hellen

Hellen

Beste Hellen,

Na ruim 12 jaar, graag een reactie van mijn kant. Ik zocht onlangs ook naar Kortenshoven en kwam bij jouw topic terecht. Mijn dank daarvoor! In het online RK DTB-boek van Kortessem (via FamilySearch) heb ik gevonden waarnaar ik op zoek was, een doopakte uit 1773 waarin notabene ook nog een Anna Coenen doopgetuige was. De naam Coenen ben ik in dat boek, al zoekende vanaf 1770, vele malen tegengekomen.

Frank Bakkum

Beste Frank,

Hartelijk dank voor je reactie! Ook na 12 jaar is die zeer welkom. Ik moet bekennen dat dit lijntje in mijn onderzoek wat op de achtergrond is geraakt, waardoor ik nog niet via FamilySearch heb gezocht naar Belgische DTB’s. Ik zal zeker een poging doen om “mijn” Arnoldus Coenen daar te vinden!

Groet, Hellen

Hellen

Hellen,

Ik ben in het Doopboek Kortessem op 23-06-1766 in ieder geval een Arnoldus Coenen tegengekomen als doopgetuige, zeer waarschijnlijk te oud voor 'jouw' Arnoldus Coenen.

Frank Bakkum


Frank, dank voor het meedenken! Ik ga er eens opnieuw induiken!

Groet, Hellen

Hellen
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.