stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Minimum leeftijd huismeid / huisjongen



Profiel afbeelding

Beste Lezers,

Moeilijk een keuze te maken het forum waar deze vraag op zijn plaats is: best passend lijkt mij beroepen en plaatsen. Indië is niet het juiste forum omdat dit alles zich afspeelt in Nederland. Over tot de vraag:

vroeger (19e eeuw en eerder) traden meisjes en jongens al vaak op zeer jonge leeftijd in dienst als dienstmeid of boerenjongen (ca. 14 jaar). Is er iemand bekend met wetgeving omtrent dit onderwerp ? Ik doel hiermee op latere datum, vanaf 1900. Dat het bijvoorbeeld verboden was personen jonger dan 18 jaar in dienst te hebben als meisje voor dag en nacht.

Waar het mij om gaat is: een geval dat een echtpaar een "Inlandse" bediende vanuit Indië naar Nederland neemt, maar dat er "vaag" gedaan wordt over de leeftijd. Ik weet dat er van "Inlandse" personen in die tijd geen B.S. informatie beschikbaar is. Er is dan dus alle ruimte om te "liegen" over de werkelijke leeftijd van de "Inlandse" bediende om de wetgeving te omzeilen. M.a.w: de bediende is in werkelijkheid  jonger dan opgegeven.

Was er rond 1920/1930 enige wetgeving op dit gebied ? Onderhavige geval wil namelijk dat de bediende in 1928 naar Nederland kwam en als geboortedatum  circa 1910 opgegeven werd.

Pim.

P.S: ik gebruik hier het woord "Inlands" in de historische context, het is geenszins discriminerend of neerbuigend bedoeld.

PimV - 1 feb 2019 - 15:36


Is er iemand bekend met wetgeving omtrent dit onderwerp ? Ik doel hiermee op latere datum, vanaf 1900. Dat het bijvoorbeeld verboden was personen jonger dan 18 jaar in dienst te hebben als meisje voor dag en nacht.

Verstand van wetgeving heb ik niet. Ik weet wel dat mijn oma (*1915) op elfjarige leeftijd, na de lagere school, ging dienen. Net als heel veel meisjes destijds. Het lijkt mij dus heel onwaarschijnlijk dat sjoemelen met de leeftijd van jeugdig personeel noodzakelijk was. Het lijkt me eerder dat de leeftijd van jouw persoon in kwestie gewoon niet bekend was en dat er maar een slag naar geslagen werd. Volgens Wikipedia werd pas in 1942 de leerplicht verlengd naar acht jaar, waardoor kinderen tot hun 14e naar school moesten. Iemands leeftijd optrekken naar 18 jaar was dus sowieso niet nodig. Maar misschien antwoordt er nog iemand met meer verstand van zaken dan ik.

Vriendelijke groet,

Carl

Carl73 - 3 feb 2019 - 11:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu