stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Waar ligt het Land van Kleef?



Profiel afbeelding
Geachte Medeforummers,

ik heb in de 3 maanden dat ik nu lid ben van het Stamboomforum een paar keer het "Land van Kleef' in oproepen van het forum zien verschijnen. De eerste gedachte is van moet ik nu verder in Duitsland gaan zoeken? Kleef (Kleve) ligt zoals iedereen weet in Duitsland. Maar tussen Waalwijk en Tilburg wordt de streek ook het Land van Kleef genoemd. Hier zou natuurlijk het Regionaal Archief van Tilburg een uitkomst zijn, het lijkt mij dat het even een beetje makkelijker toegankelijk is, dan de archieven bij onze Oosterburen.

met vriendelijke groet,

Janus de Goeij

Janus de Goeij - 4 feb 2008 - 21:59

Goeije opmerking, Janus !

http://www.wandelpaden.com/lvkleef.html

Peter K - 4 feb 2008 - 23:50

Hallo Janus,

Het land van Kleef is inderdaad eerder aan de orde geweest. Ik wil je even wijzen op de uitstekende uitleg van Masje II op 27 januari 2008, genoemd bij het onderwerp Kleefsche Land bij het forum actualiteit.
Het ligt echt in Duitsland en bestrijkt een vrij groot gebied.
Vele personen zijn o.m. neergestreken in Noord-Brabant, het lag dus niet Brabant maar verwees naar het land van Kleef.
Vriendelijke groet, Jacqueline

Jacqueline Jansen - 4 feb 2008 - 23:55

Dag Janus,

Het Land van Kleef , ligt volgens mij , rondom Kleef en is nauw verbaonden met het Land van Nijmegen , dat de Duffelt ook wel genoemd wordt !

Er is een specifique genealogische Yahoo groep, die den Duffelt heet en waar je gratis lid kan van worden als je op mijn web site links naar onder toe gaat :
http://members.lycos.nl/lemmensfamilie

Veel succes ,
Gerard Lemmens

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 12 feb 2008 - 21:08

Wat betreft het Duitse Kleve, daar is een Mosaik, dat veel door Nederlandse onderzoekers wordt bezocht. Er is daar veel te doen. Succes Marjolijn

Karel en Marjolijn van Hilten - 12 feb 2008 - 21:54

Janus,

Om precies te zijn "Land van Kleef" is een gebiedje ten noord-oosten van de bebouwde kom van Loon op Zand. Daarop staan nog één of een paar boerderijen. Het is bekend, dat één stamboom Van Kleef (Van Cleef) daar afkomstig is. Weet niet de geschiedenis hoe het gebiedje aan die naam komt.

Vriendelijke groet, Masje II

Masje II - 13 feb 2008 - 21:01

Hallo Masje,

ik weet waar het gebiedje ligt. Ik kan het eens navragen bij iemand van de heemkundekring in Waspik Mijn vader was toen hij nog leefde ook lid van die vereniging en was ook altijd met dat soort dingen bezig. Misschien dat ik daar uitsluitsel kan krijgen. Mocht dat zo zijn dan plaats ik dat hier op het forum.

groeten Janus

Janus de Goeij - 13 feb 2008 - 22:08

Hallo Masje II en Janus,

Zo kunnen wij nog een hoop leren! Nooit geweten dat er ook een Land van Kleef bij Loon op Zand lag.
Laat ik nu een voorouder Jan van den Born hebben, afkomstig uit het Land van Kleef. Hij werd vorster te Leende en ik (ook anderen) dachten dat deze Jan uit Duitsland moest komen. Wel vond ik destijds een familie van den Born(e) uit Loon op Zand, maar kon nooit enige aansluiting met deze familie vinden. Nu gloort er toch enige hoop dat ik hier verder zoeken moet. En natuurlijk hoop ik op reacties van andere forumleden! Ter informatie: mijn Jan van den Born, geboren circa 1668, overl. Leende oktober 1715, hij was vorster van Leende sinds 1710, geboren in het Land van Cleve. Hij tr. Heeze 20-08-1690 met Aeltje (Allegonda) Willems Verhoeven (nageslacht is bekend).
Zijn er suggesties?

Vriendelijke groeten, Jacqueline

Jacqueline Jansen - 15 feb 2008 - 00:04

waar ligt het land van kleef

het land van kleef was voor 1811 veel groter dan nu , de nederlandse plaatsen Huissen , Doornenburg

Pannerden Hulhuizen enz. alles westen van het betuwse plaatsje Gendt was duits gebied en viel onder de

Heren van cleve dlt.

TheoJansen - 15 feb 2008 - 08:51

Enige tijd geleden hadden wij een oproep geplaatst om een familielid (Everardus Bergman) te zoeken die volgens het archief in Rotterdam van Kleeff kwam. Na een tijd kwamen wij er achter dat niet de plaats Kleef werd bedoeld maar het Kleefsche Land.
Dat Kleefsche Land kwamen wij achter bestaat voor 1800 uit een heel groot gebied tussen Arnhem, Nijmegen en Kleef. Op vele site's hebben we gezocht en kwamen op een gegeven moment erachter dat bijna alles te vinden is in het Regionaal Archief te Arnhem waar je op alle plaatsnamen kan zoeken en tevens in naamlijsten zodat je in een oogopslag kan zien of de gezochte achternaam in de desbetreffende plaats genoemd wordt.
Wij zijn er in geslaagd om de genoemde Everardus Bergman hierdoor te vinden.
Groeten Piet en Loes Stolk.

stolk - 16 feb 2008 - 11:58

Mijn naam is Yvonne Pardon. Mijn voorvader Jan Pardon is getrouwd met Catharina de Clerq. Ze zijn in Haarlem getrouwd in 1735 voor het gerecht. Nu weet ik niet wat dat betekent,trouwen voor het gerecht,kunt iemand mij dat vertellen. Wat vermeld staat is dat Jan Pardon geboren is in het land van kleef. Waar kan ik verder zoeken naar zijn geboorte akte en wie zijn oudres zijn. Wel weet ik dat Juriaan de naam is van zijn vader,en waar komt deze naam vandaan. Catharina de Clerq is geboren in de Meijerij van Den Bosch. Wie o wie kan mij weer een stapje verder helpen.

Yvonne Pardon - 28 jan 2017 - 10:40

Beste Yvonne,

het is beter om daarvoor een nieuwe vraag te maken, zoals je ook al geadviseerd is op https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/12010/5

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Daarvoor klik je op deze link

Jan Clavaux - 28 jan 2017 - 12:22

Ik ben namelijk op zoek , naar Helena (of Lena) Verbrugge zij kwam van land van Cleef staat op de trouwakte, zij huwde met Marcelis Verhorst in 1740 te s,Gravenhage kan iemand mij vertellen waar de Archieven zijn en welke dorpen , of plaatsen waar ik naar haar geboorte of doop kan vinden

Helena was ged of geb in 1720

Mijn gr Niek

N van Reeuwijk - 30 jun 2018 - 14:03


@ N van Reeuwijk,
Zie het bericht van Jan Clavaux - 28 jan 2017

Ook voor uw vraag geldt :
 

het is beter om daarvoor een  [eigen]  nieuwe vraag te maken
[...]
Daarvoor klik je op deze link


In uw  eigen nieuwe  vraag dan graag de u reeds bekende informatie (incl. datum en liefst incl. links) vermelden, zoals hun trouwinschrijving en evt. getuigen, (dopen van) hun kinderen en  evt. getuigen, etc.

Ik neem overigens aan dat  Helena was ged of geb in 1720  slechts een gok is ?

Willem Hak - 1 jul 2018 - 17:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu