stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Luitenant der Cavalerie ~1505 was dit een belangrijk beroep?



Profiel afbeelding

Hallo forumleden,

 

Bij 1 van mijn voorvaderen, Jan IV Kievits van den Hill, geboren 1505 staat als beroep “Luitenant der Cavalerie en Capitain der monsterije van Sijne Majesteit (i.c. de Spaanse Koning)” Kan iemand dit beroep omschrijven? Wat zouden zijn taken zijn? Was dit een belangrijk beroep? Ik ben heel erg benieuwd!

 

Alvast veel dank.

B Volger - 9 sep 2020 - 09:58 (laatst bijgewerkt 9 sep 2020 — 10:48 door moderator)

Google is niet behulpzaam als wordt gezocht op deze termen. Bron van dit al hier, referentie 179. 

JP Ouweltjes - 9 sep 2020 - 16:40

Kunt u vermelden wat in dit verband uw bronnen zijn? Een geboortejaar van dik vijfhonderd jaar lijkt mij weinig voorkomend.

Een luitenant en een kapitein behoren bij de (huidige) landmacht tot de subalterne officieren (eerste/tweede luitenant, kapitein/ritmeester) en dus niet tot de hoofdofficieren (majoor, luitenant-kolonel, kolonel), of opperofficieren (vanaf de generaalsrangen). De kans dat een militair twee functies had in verschillende rangen lijkt mij niet echt groot.

Vermoedelijk wordt met Capitain der monsterije bedoeld: Monstering, monstringe; in de zin van wapenschouwing. Ook parade (monsteringe doen, parade houden). Bron: http://gtb.inl.nl (de Geïntegreerde taalbank van het Instituut voor de Nederlandse taal).

W. van der Kooij - 9 sep 2020 - 19:06


Hartelijk dank voor uw uitleg! Het was dus een minimale rol die hij speelde in het leger? Mijn bronnen zijn verscheidende genealogische publicaties die over de familie online staan. De familie was tot aan eind 16e eeuw van adel dus er is redelijk wat over te vinden.

B Volger - 10 sep 2020 - 19:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu