stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » boerderij 'Bernissestee' of 'Moordenaarsstee' te Heenvliet



Profiel afbeelding

Mijn familie van vaderskant komt van Voorne Putten. Zijn vader en grootouders hebben gewoond en gewerkt op een boerderij met de naam 'Bernissestee'. Deze lag aan de Bernissedijk te Heenvliet. In de volksmond werd de boerderij ook wel 'Moordenaarsstee' genoemd. Is er iemand die weet waar deze bijnaam vandaan komt?

Hilda Kolhorn - 25 sep 2020 - 19:48

Niet gehinderd door enige kennis alvast een eerste reactie. Ik weet geen Bernissedijk in Heenvliet, Google Maps vindt alleen een dijk met die naam in Zwartewaal. Maar als de bedoelde boerderij in de buurt van de Bernisse lag, kan het goed zijn dat hij ook in de buurt van het spoor voor de tram lag, die in de volksmond 'het moordenaartje' genoemd werd. (Het spoor kruiste de Bernisse bij de huidige N218, vandaar de Stationsweg aldaar.) Zie ook bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_Spijkenisse_-_Oostvoorne en https://geschiedenisvanzuidholland.nl/mijn-verhaal/de-rotterdamsche-tramweg-maatschappij. Misschien een minder mysterieuze achtergrond dan u in gedachten had. Maar het kan best zijn dat iemand met meer verstand van zaken alsnog met een heuse eeuwenoude whodunnit op de proppen komt!

Vriendelijke groet,

Carl

Carl73 - 26 sep 2020 - 00:02 (laatst bijgewerkt 26 sep 2020 — 00:06 door auteur)

Of deze lezing.

Frank Fransz - 26 sep 2020 - 08:31

Ik weet geen Bernissedijk in Heenvliet


De Bernissedijk (Bernissen Dyck) heet tegenwoordig Wieldijk.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zie ook :  minuutplan Heenvliet, Zuid Holland, sectie B, blad 04

Willem H. - 26 sep 2020 - 08:49

Simon Kwak en Hester van Marion (het slachtoffer)  woonden Nieuwesluijs No 210.

Als dit ook het adres van "de stee" is klopt mijn bijdrage.

Frank Fransz - 26 sep 2020 - 09:24 (laatst bijgewerkt 26 sep 2020 — 09:25 door auteur)

Bedankt voor de reacties. Het gaat om een boerderij die niet meer bestaat. Hij lag even ten oosten van Zwartewaal op een dijk naar Nieuwesluis. In het boek "Boerderijen en hun bewoners van Voorne-Putten, Rozenburg en de Welplaat" staat hij onder Heenvliet, Bernisserdijk 78. In 1964 is hij verdwenen en is het land daar water geworden. De boerderij lag waar nu water is. 

Het verhaal over de moord (van Frank) lijkt mij het meest voor de hand, maar dat ga ik verder uitzoeken. 

Hilda Kolhorn - 26 sep 2020 - 10:57


Renee2 - 26 sep 2020 - 13:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu