stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Wat is een kolfbroer? opgelostProfiel afbeelding

Kent iemand het woord kolfbroer in relatie met het woord halfbroer? 

Frank Rijckaert - 5 mei 2021 - 11:39

Is het geen leesfout???

Als het geen leesfout is, dan zou ik me kunnen voorstellen dat het gaat om een kind dat afgekolfde melk krijgt van een vrouw die niet de moeder is.  Bijvoorbeeld omdat de moeder in het kraambed is overleden.

Liesbeth Niepoort - 5 mei 2021 - 12:03

Inderdaad: leesfout. Er moet vast en zeker staan "kalfbroer".

 

Citaat uit een woordenboek:

znw. de. Voorzoon van een man in betrekking tot een voorzoon van zijn vrouw.

Opmerking: of andersom natuurlijk... En het zal ook gelden voor een kalfzuster.

Nog een citaat: Geen halfbroer maar een kalfbroer.

Petra - 5 mei 2021 - 12:44 (laatst bijgewerkt 5 mei 2021 — 12:46 door auteur)

Kalfbroer of kalfzus blijkt een typische Friese  uitdrukking volgens het Wooordenboek van de Friese Taal (WFT): zoals al genoemd " De Voorzoon van een man in betrekking tot een voorzoon van zijn vrouw. Erik Hulsegge schrijft in zijn colum van RTV Noord over de kalfbroer dat het een staande Groningse uitdrukking is, interessant zie: rtvnoord.nl/nieuws/748829/Column-Kalfbroer. Kinderen van een weduwe met kinderen die trouwt met een weduwnaar met kinderen zijn elkaars kalfbroers en kalfzussen. Kalf zou dan wijzen op kold=koud, de warme bloedband ontbreekt. De Dikke Van Dalen typeert kalfbroer als een spookwoord, een woord dat door verschrijving in het verleden, in de woordenboeken terecht is gekomen. Han van der Lelie

Han van der Lelie - 8 mei 2021 - 15:55

Het is waarschijnlijk geen antwoordt op uw vraag maar het woord klinkt mij niet vreemd in de oren, namelijk:

Mijn schoonmoeder had tijdens zogen van haar baby's (in de oorlog) zoveel melk had dat het teveel was voor een kind. Wat overbleef kolfde zij en deze moedermelk  werd dagelijks opgehaald en door het verzet bij adressen afgegeven waar ondergedoken baby's waren. Ver na de oorlog heeft zij via via ooit een bedankje met foto vanuit Israël gekregen. deze foto stond tussen de foto's van haar kinderen en als iemand vroeg wie deze persoon was zei ze altijd: "Dat is Esther, dat is ons kolfkind' 

Johanna Alida (Hiemstra)-Kok - 10 mei 2021 - 16:34 (laatst bijgewerkt 10 mei 2021 — 19:23 door auteur)

De aanvrager heeft de afgelopen week niet gereageerd op de aangedragen suggesties. Ik ga hem dus ook niet vragen in welke periode het gezochte woord aangetroffen is... 

Kolven in het kader van moedermelk aftappen lijkt mij redelijk recent. In het verleden werd zo'n zuigeling bij de min (een vrouw die wel moedermelk over had, misschien omdat haar eigen kind was gestorven) ondergebracht. Of zo'n vrouw werd tijdelijk in het (dan doorgaans welgestelde) huishouden van de ouders ondergebracht.

Petra - 10 mei 2021 - 16:49


De aanvrager (ik) heeft de vraag gesteld namens een internet-kennis. Ik heb hem een tijdje terug de link naar de discussie toegestuurd, maar de laatste tijd niets meer gehoord. Niettemin allen bedankt.

Frank Rijckaert - 11 mei 2021 - 12:19De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu