Bij het huwelijk in 1667 van Widro (Wier) Dieloffen met Lijsbeth Jans Groenevelt trof ik de naam, vande Vergúlde Hoeff aan.
Het betreft vrijwel zeker een toponiem omdat ik in een notariële akte van 1647 de onderstaande namen ben tegengekomen, Ameltge Dieloffsdr Verlaen, wonende te Woerden, , erfgenaam, bloedverwant Dieloff Wieren Verlaen, wonende te Woerden, , huwelijkspartner Jan Dieloffsz Verlaen, wonende te Woerden, , erfgenaam, bloedverwant Wier Dieloffsz Verlaen, wonende te Woerden, erfgenaam, bloedverwant
In een Notariële akte van 1659, word niet de familienaam, maar het toponiem genoemd Dieloff Wieren Guldehoeff, wonende te Woerden, , huwelijkspartner, bloedverwant Joh. Dieloffsz van de Verguldehoeff, wonende te Woerden, gemachtigde, bloedverwant
en eveneens in een Notariële akte in 1660, Dieloff Wieren Guldehoeff, wonende te Woerden, , erflater, huwelijkspartner Jan Dieloffsz van Verguldehoeff, wonende te Woerden, burgemeester van beroep, koper
Weet een van u waar 'De Vergulde Hoeff' ooit heeft gestaan of misschien nog steeds staat ?
Willem van de Pol - 3 sep 2022 - 09:50 (laatst bijgewerkt 3 sep 2022 — 09:54 door auteur)
Niet wat je vraagt, maar een opmerking: in de huwelijksinschrijving (wat een prachtig handschrift) lees ik niet Widro Dieloffen maar Wiero Dielofsen.
Die E van Wiero staat misschien nog te betwijfelen, maar vergelijking doet me niet uitkomen bij een D. En de tweede F van Dieloffen zal, zie b.v. de S in de naam Lijsbeth, wel uitdraaien op een S.
Petra, leuke reactie. Wat betreft de voornaam heb je helemaal gelijk, er staat Wiero ! Met het patroniem Dielofsen heb ik wat moeite, dat ligt natuurlijk voor de hand, maar vergeleken met Hoeff ? of misschien toch Hoefs ?
Dit is een korte vermelding in Utrechtse Parentelen nr 3. Waarschijnlijk grotendeels bekend, maar je weet maar nooit. In ieder geval is het de Annastraat, en Wiero is waarschijnlijk een opgesmukte vorm van de daar zeer algemene voornaam Wier. Volgens Google is de Sint Annastraat inmiddels omgedoopt tot Jan de Bakkerstraat.
Jan, Fantastisch !, deze 'zoektocht' draaide om mijn vermoeden dat de naam Verhoef wel eens verband zou kunnen houden met de VerguldeHoeff. De Utrechtse Parentelen ken ik wel, maar ik heb daar stom genoeg niet aan gedacht, stom, stom.
Dit fragment is uit een parenteel Verhoeff, met als eerste die de achternaam gebruikte Cornelis Jansz Verhoeff, schepen van Vleuten in 1550. Dus helaas blijkt hier geen bewezen verband tussen de achternaam Verhoeff en Verguldehoeff. 😢
Ik ben nog even verder wezen puzzelen met de Utrechtse parentelen. In nummer drie vond ik onderstaand schema van het gebruik door de tijden heen van vier stukken land.
"Op de Guldehoeff" is hier duidelijk een toponiem (vanaf 1557 !). Of het om een boerderij of een stuk land gaat (of allebei) blijft voorlopig de vraag. Het lijkt me in ieder geval het bewijs, dat het geen variatie op Verhoef is of andersom.
Jan CIavaux - 3 sep 2022 - 15:15 (laatst bijgewerkt 3 sep 2022 — 15:17 door auteur)
Jan, geweldig, je hebt mij met bovenstaande verwijzingen aangetoond dat de namen Verguldehoeff en Verhoef niets met elkaar te maken hebben. Dat er toch een link is gevonden berust op toeval. Zullen we maar zeggen dat het geluk met de domme (ik in dit geval) is geweest.
Toch eigenwijs als ik ben, zit dan toch nog met de vraag, waar zou dan in 1647 de naam Verlaen vandaan zijn gekomen ?
Voor alle duidelijkheid, eerst Verguldehoeff, daarna Verlaen, daarna opnieuw Verguldehoeff en tenslotte Verhoef lijkt mij ook iets teveel van het goede. Maar ik keek toch wel op van het verschijnen van de naam Verlaen.
Al de tot nu toe genoemde namen komen voor in de kwartierstaat van mijn grootmoeder, Oma Van Kempen.
Jan, behalve dan de familienaam van een vroegere collega, zijn dit onbekende nieuwe feiten voor mij. Alles bij elkaar heb ik echter toch weer een aantal aanknopingspunten om mee verder te zoeken.
Mocht je nog iets tegenkomen dan hoor ik dat natuurlijk graag van je. Jan, hartstikke bedankt.