stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Waar stond Groot Camminga? ~1600 in de buurt van Welsrijp opgelost



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de locatie van Groot Camminga. Een verre voorvader van mij, Rincke Sibrens (~1580-?) was meier (=pachter) van Groot Camminga op het moment dat zijn vrouw Folkje Jacobs overlijdt in 1611. Zie ook dit eerdere bericht

Een stukje achtergrond van het gezin van Rincke Sibrens: De grafsteen van de vrouw bevindt zich in het voorportaal van de kerk van Welsrijp. Ze krijgen 4 kinderen, waarvan 1 kind bekend is dat hij gedoopt is (op 19 juli 1609 te Stiens, volgens Het Andringaboek deel 3). Alle kinderen zijn tussen 1628 en 1633 in Stiens getrouwd. 2 kinderen overlijden in Welsrijp, 1 in Spannum en 1 in Edens. 

De enige state die in de buurt in aanmerking komt is naar mijn idee Groot-Oenemastate te Wirdum, Friesland, welke ook wel Groot-Cammingha wordt genoemd (bron). Alleen vraag ik me af, hoe waarschijnlijk kan het zijn dat hij meier was van deze state. Vanaf Welsrijp en Stiens is dat ruim 15 km. Dat lijkt me wel wat ver om specifiek daar te trouwen/jezelf te begraven/kinderen te dopen. 

 

Heb ik wel de goede Groot-Camminga state of zal het gaan om een andere? Volgens de website stinsen en states is er geen andere state/stins met deze naamgeving. De enige andere die aanmerking zou kunnen komen is de Eminga State te Stiens. In 1511 was deze state in het bezit van Rienck Eminga alias Cammingha van Cambuur. Er wordt gesproken over dat deze plek sinds 1511 al een pachtboerderij was en dat nog lang bleef. Deze was gelegen boven Finkum, wat ten noorden van Stiens ligt.

RNieuwenhuis - 27 okt 2023 - 23:04 (laatst bijgewerkt 28 okt 2023 — 16:41 door auteur)

Hoi,

Ik werd in de 1e instantie een beetje op het verkeerde been gezet en ben ik direct op zoek gegaan naar Groot Camming(h)a. Ik zag het kaartje op 1 van jouw genoemde bronnen. Op topotijdreis en google books vond ik ook niet veel dus ben ik terug naar het begin van je verhaal gegaan. De essentie is eigenlijk dat jouw voorvader Rinke Sibrens is. Op de door jou genoemde steen staat echter niet dat hij de echtgenoot is van Ferdu Innes maar van Folkje Jacobs. https://allefriezen.nl/zoeken/deeds/abd84b2b-4283-4d85-b464-dfddf6340e58

Ik vermoedde dat "Sibrens" een patroniem is. Op deze website: http://www.walmar.nl/inscripties.asp?partner=9956 zie ik;

naam: Andringa, Rienk Siebrens
geb.datum:
doopdatum:
sterfdatum:
aant.: gehuwd Folkje Jacobs; geboren rond 1580; meier Groot Camminga
 

boeknummer: 8398
 


idem

 

Volledig heet jouw voorvader dus; Rienk Siebrens Andringa.

De naam Andringa noem je wel in je verhaal maar dan als titel van een boek. Ik besefte niet dat dit de achternaam is van Rienk Siebrens.

Cammingha was een invloedrijke/vermogende familie en had meerdere stinsen. Op de website van Hisgis kan je een kaartlaag "stinsen van Friesland" aanzetten. Ik zie dat er bij Hatsum en Baaijum ook liggen. Beide plaatsen liggen vlakbij Welsrijp.

Als ik google op "groot Kamminga", kom ik op diverse websites uit waaruit blijkt dat dit een plek in Welsrijp is.

Nu heb je natuurlijk nog steeds niet een exacte locatie maar misschien wel wat meer aanknopingspunten?

Ik heb nog een nabrander.... https://www.ensie.nl/gerben-abma/cammingehunderi

Gomersbach - 28 okt 2023 - 09:54 (laatst bijgewerkt 28 okt 2023 — 10:23 door auteur)

Dag Gomersbach, dank voor je suggesties en inderdaad ik moet een paar dingen aanpassen/rechtzetten. 

1 ding wat niet klopt is dat Rincke Sibrens zelf een Andringa was, althans voor zover dat vast te stellen valt. Zijn vrouw Folkje Jacobs stamt uit de Andringa familie via een zus van haar moeder Ferdu Ennes. De zus van Ferdu Ennes (1545-1611), Aeff Ennes (1535-1565) geheten, trouwde circa 1560 te Oldeboorn met boer Tinco Hotzes van Andringa (1540-1587). 

Toen de kinderen van Rincke Sibrens & Folkje Jacobs belangrijke posities kregen in de grietenij (sommigen werden rechter) en vrije boeren werden, namen zij de achternaam Andringa aan (zie ook Andringaboek deel 3). 

 

Ik zie nu inderdaad via google dat het vrij makkelijk te herleiden is dat de boerderij op stem 17 van Welsrijp valt (in het verleden schijnbaar niet gezien/overheen gelezen. Ik ga eens kijken of ik dat op de een of andere manier kan achterhalen via hisgis, dan wel via verder zoeken op internet. De achtergrond van de familie Andringa en Camminga is mij bekend. 

RNieuwenhuis - 28 okt 2023 - 16:53


Als ik kijk naar de stemkohieren van 1640, dan zie ik dat stemkohier nummer 17 op dat moment in gebruik is bij Pytter Sibrens (Mogelijk een broer van Rincke?). De locatie in ieder geval nu gevonden, helaas stond er in 1832 geen boerderij (meer). Dus waar daadwerkelijk die boerderij heeft gestaan, blijft onduidelijk.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

RNieuwenhuis - 28 okt 2023 - 16:58 (laatst bijgewerkt 28 okt 2023 — 17:00 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu