stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Vanaf wanneer rechterlijke veroordelingen Ommerschans en Veenhuizen?



Profiel afbeelding

Dank je wel voor het meedenken, Jan. Het punt is dat bestaande literatuur, websites, wetenschappelijk onderzoek geen uitsluitsel geven wanneer een veroordeling nodig is voor de Ommerschans en Veenhuizen. Daarom heb ik mijn hoop gevestigd op familie-onderzoekers die wellicht bij hun onderzoek veroordelingen zijn tegengekomen.

 

Dag Marije. Die inventaris was een coup-de-force, een enorme stap voorwaarts bij het in kaart brengen van het enorme archief van de Maatschappij. Maar toegenomen kennis heeft er voor gezorgd dat nu ook wel duidelijk is dat veel inventarisnummers niet goed of volledig benoemd zijn. Ik heb ook begrepen dat het Archief ze niet meer gaat bijdrukken. Je kunt hem trouwens ook online bekijken, via onderstaande link:

http://www.archieven.nl/pls/m/zkstart.ahd?p1=34&p_adt=34&p_code=0186

 

Mvrgr, Wil

Wil Schackmann - 25 sep 2010 - 12:42

Beste Wil, Jouw vraag is voor mij een aanleiding Teunis van Almelo wat meer uit te zoeken:
"Teunis van Almelo was op 1 juli 1847 voor de derde keer opgenomen in het bedelaarsgesticht te Ommerschans en werd bedeeld vanuit onderstanddomicilie Ambt Hardenberg; de Staatsraad, gouverneur der Provincie Overijssel verzocht om zijn vrijlating aangezien Teunis had verklaard te kunnen wonen bij zijn schoonzus Aaltje Kolkman, echter deze was drie jaar eerder reeds overleden! Een jaar later, op 17 april 1851 is Teunis alsnog ontslagen uit het gesticht. Gezichtsverduistering en ouderdomszwakte maakten hem geheel ongeschikt voor arbeid."
Bron: Indices Armenzaken Hardenberg
Ik zal eens kijken of ik een veroordeling kan vinden, Groet Wim

Wim Hobers - 26 sep 2010 - 00:03

Ook als je een veroordeling niet vindt, hoor ik het graag, Wim. Want dat zegt ook weer iets over de manier waarop mensen in de Ommerschans terechtkwamen.

 

Poeh hé: ´gezichtsverduistering en ouderdomszwakte´... Ik heb het vaker gedacht, maar als er in de 19e eeuw een beetje fatsoenlijke opvang voor zieken en ouderen was geweest, dan had het 'bedelaarsgesticht' Ommerschans gewoon leeg gestaan.

 

O ja, en een fatsoenlijke scheidingsregeling. Want ik zie er veel die voor de eerste maal in de schans komen terwijl ze officieel nog getrouwd zijn.

 

Ik hoor graag.

Wil Schackmann - 26 sep 2010 - 17:00

Afgelopen zaterdag is er een nieuw boek verschenen over Veenhuizen.

Het heet: "wat heeft u hier te zoeken".Het gaat over Jehovagetuigen, die

de dienst uit levensovertuiging hebben geweigerd. Samensteller is

Ben Trip.

Ik weet niet of er iets over de heenzendingen in staat.

Toch wil ik het u allen niet onthouden.

groet,

jan

PS: de prijs in de winkel en het gevangenismuseum is ?16,95

Uitgeschreven lid - 29 sep 2010 - 18:28

Bij mijn voorvader worden de kosten voor o.m. gerechtelijke veroordeling en opname gedeclareerd bij zijn woonplaats Gouda.

Het niet vinden van een veroordeling betekent niet automatisch, dat die er niet is en er dus van willekeur srpake was.

Martin Jongkoen - 30 sep 2010 - 08:02

Dan was Gouda zijn 'domicilie van onderstand', Martin. Volgens de wet op de domicilie van onderstand van 28 november 1818 is dat of iemands geboorteplaats of de plaats waar hij de laatste vier jaar heeft gewoond.

 

Een familie-onderzoeker heeft mazzel als er onduidelijkheid is over het domicilie van onderstand van een Ommerschansbewoner die je onderzoekt. Dan wordt er een verhoor gehouden en een formulier ingevuld waarin uitgebreid wordt aangetekend waar iemand wanneer heeft gewoond. Helaas... bevinden zulke domicilie-formulieren zich verspreid in het archief van de Maatschappij van Weldadigheid, ze kunnen bij de ingekomen post zitten of bij de uitgaande post, daar is geen peil op te trekken.

 

Overigens gelden deze regels tot 1854. Daarna gaan ze veranderen, zie ook http://www.nationaalarchief.nl/vitrine/eerste_armenwet_1854.html

 

Wil Schackmann - 30 sep 2010 - 19:18

Wil, 

De essentie van mijn reactie was, dat uit het declareren van de gerechtskosten bij de woonplaatsgemeente kan worden afgeleid dat er een rechtbankveroordeling (waarom anders gerechtskosten?) aan opname ten grondslag lag en er van geen willekeur sprake is. Er worden voor meerdere inwoners tegelijkertijd die gerechtskosten gedeclareerd en hetzelfde geldt eveneens voor hen.

Martin Jongkoen - 1 okt 2010 - 00:08


O ja. Dat is handig, Martin. Dat als je de veroordeling niet kunt vinden, bijvoorbeeld omdat je niet weet vanuit welke plaats iemand naar de Ommerschans gestuurd is, gezocht kan worden in de rekeningen bij de geboorteplaats (of andere domicilie van onderstand-plaats). Goeie tip, zal ik opnemen in de Zoekwijzer.

Wil Schackmann - 2 okt 2010 - 12:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu