stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Krijgsraad geslotenProfiel afbeelding

Bij toeval kwam ik dit tegen.

Ik weet wel wat krijgsraad is, maar er staat 60 krijgsraden (dat weet ik niet).
Op nummer 110 kun je klikken maar dan weet ik nog niet wat hij gedaan heeft.

http://www.noord-hollandsarchief.nl/search/?mivast=236&mizig=210&miadt=236&miaet=1&micode=60&minr=833544&miview=inv2

Kan iemand mij helpen?

Groetjes Marianne

 

Marianne de Groot-Voerman - 7 mar 2014 - 12:37

Vermoedelijk waren er 60 hits op het woord "krijgsraden" in de inventaris van het archief. Ik denk dat u online alleen de inventaris kunt zien en doorzoeken. Voor inzage van specifieke stukken zult u waarschijnlijk een bezoekje aan het archief zelf moeten plegen.

BertKoor - 7 mar 2014 - 12:58

 

Beste mevrouw De Groot-Voerman,

  Misschien is hier sprake van een misverstand;

u schrijft: "...maar dan weet ik nog niet wat hij gedaan heeft".

  Nee: want wat hij gedáán heeft, is wat je in zo'n vonnis zèlf zou lezen,

dat zie je niet aan de lijstjes vonnissen.

  Een archief zou graag zien, dat u het verschil ziet tussen de honderdduizenden archiefdocumenten zèlf (papieren) die zij "in huis hebben" (bijv. in uw geval interessant : zo'n oud vonnis van de krijgsraad),

en de lijsten daarvan (inventarissen), die het archief -voor uw gemak- opstelt en op internet plaatst.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Waar u nu over schrijft, is wat u op de internetsite van het NH Archief leest : een archief-inventaris ; dus een soort omschrijving, een lijst van de vonnissen (van de krijgsraad / krijgsraden) die het archief in zijn collectie heeft.  

Dus "alléén maar" een lijst ervan ; het NH Archief heeft blijkbaar (nog) niet de vonnissen zèlf (als een serie afbeeldingen, scans van al die tienduizenden pagina's uitspraken van de militaire rechter) op internet gezet, en dat is wat u zou bedoelen: dat je "onder" die inventaris metéén zou kunnen "doorklikken" naar een plaatje van zo'n vonnis, en inderdaad lezen "wat hij gedaan heeft".

   Archiefinstellingen hebben kilometers archiefdocumenten in huis, en kunnen niet zomaar letterlijk elk A4-tje papier uit alle archiefcollecties inscannen en "op internet zetten"; dat zou miljarden kosten en veel te veel personeel en tijd; alleen een selectie van wat echt belangrijk wordt gevonden of vaak geraadpleegd wordt (bv. afbeeldingen uit burgerlijke stand, DTB of bevolkingsregisters) belandt wel zelf op internet.

   Maar zij kunnen wèl zoveel mogelijk die collecties "toegankelijk maken", door de inventaris (lijsten!) van hun verzamelingen op internet te plaatsen, zodat je op internet al kunt zien "wat zij in huis hebben" - en uitvinden wat voor u interessante collecties zijn om onderzoek in te doen.

   Dat wil zeggen: voor de meeste archiefstukken (die u op het spoor komt via zo'n handige online-inventaris) moet u gewoon nog steeds daadwerkelijk zelf naar het archief (hier: NHA) om ze in te zien.

Dus, als ik het goed begrijp, in uw geval : u moet zèlf naar Haarlem gaan, naar het archief, om die archiefstukken (met behulp van de inventaris online) op te vragen om ze in te zien (te raadplegen) -

of u kunt natuurlijk via het Stamboomforum iemand vragen (die toch in de buurt is) om dit voor u te doen, en bijvoorbeeld een kopietje / scan te maken van wat voor u interessant is. Uiteraard zou u ook het NHA via de e-mail kunnen vragen om scans / kopietjes voor u te maken, maar een archief "aan het werk zetten" op die manier is peperduur : dat kost u waarschijnlijk tientallen euro's per uur.

Succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 7 mar 2014 - 13:22

Dank jullie wel voor de heldere uitleg.

Marianne de Groot-Voerman - 7 mar 2014 - 13:34


Even wat verder gekeken, "60" is slechts een intern gebruikt nummer voor de "toegang" van dit gedeelte van het Noord-Hollands archief.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wat meer gegevens:

60   Krijgsraden

> Kenmerken

> Inventaris

Kenmerken

Datering: 1798-1913

Omvang: 25,5 m

Openbaarheid: Openbaar

Vestiging voor raadplegen: Haarlem, Jansstraat

Categorie: 

* Defensie

* Justitie en rechtspraak

laatste wijziging 13-04-2011 ,  178 beschreven archiefstukken

BertKoor - 7 mar 2014 - 14:27
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.