stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Wanneer is adoptie een officieel feit en hoe registreer je dat?



Profiel afbeelding

Ik lees op het forum diverse topics over adoptie. Wat ik nog niet ben tegengekomen is het moment waarop de adoptie officieel rond is, m.a.w. vanaf wanneer is het kind officieel deel van het gezin?

Hoe registreer je dat en hoe wordt dit dus in een gedcom-bestand weergegeven?

Marianne van Harten - 28 okt 2019 - 16:14 (laatst bijgewerkt 7 jun 2020 — 20:33 door moderator)

Beste Guido,

adoptie geschiedt door een uitspraak van de rechtbank op verzoek van een of twee personen (artikel 227, eerste lid, Boek 1 Burgerlijk Wetboek). De adoptie is definitief (en pas geldig) vanaf de dag dat de uitspraak in kracht van gewijsde is gegaan (artikel 230, eerste lid, Boek 1 Burgerlijk Wetboek). Met kracht van gewijsde wordt bedoeld dat de termijnen voor het aanwenden van alle mogelijke rechtsmiddelen om tegen de uitspraak op te komen (denk bijvoorbeeld aan hoger beroep) is verlopen, in dit geval is dat denk ik drie maanden, de termijn van het hoger beroep (artikel 358 eerste en tweede lid, Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering).

Om kort te gaan is zo'n adoptie dus pas officieel en geldig drie maanden na de uitspraak van de rechtbank.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Ps. Dit soort vragen (adoptie, gezag, minderjarigheid, opvoeding, afstamming, huwelijk en echtscheiding, erkenning, etc.) kunnen voortaan in het nieuwe subforum "Rechtspraak en juridisch" worden gesteld.

Uitgeschreven lid - 28 okt 2019 - 18:48


Klopt helemaal,bij ons was het geen 3 maanden maar een jaar.Ondertussen is het een pleegkind.

Willem Kabel - 28 okt 2019 - 19:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu