stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » niet erkend kind opgelost



Profiel afbeelding

Wie kan mij antwoord geven op de volgende vraag. Een van mijn voorvaderen is niet door zijn vader erkend. Het kind (een jongen) is vier maanden na het huwelijk geboren en hij schijnt het kind te zijn van een andere man. De vader heeft de moeder verlaten en is van haar gescheiden. Hij heeft ook zijn naam in het doopboek door laten halen op verzoek aan en na beraadslaging door de kerkeraad. Het kind is echter wel de naam van zijn (niet-)vader blijven dragen. Van de biologische vader is alleen de voornaam bekend, de moeder is verder als in rook opgegaan (ik vind alleen nog een overlijdensakte van haar), en de wettige vader heeft het kind dus niet erkend. Wat betekent dit voor mijn afstamming? 

Klaaske Compas - 29 nov 2019 - 14:04

Beste Klaaske,

voor wat betreft de genetische afstamming (die je doorgaans in je stamboomprogramma vastlegt) heeft dit natuurlijk geen gevolgen, de biologische (genetische) vader zal altijd dezelfde blijven, ongeacht het kind door iemand erkend wordt of niet.

Wat betreft de juridische afstamming zit dit natuurlijk heel anders in elkaar. Sowieso is het belangrijk om te weten wanneer dit allemaal plaatsvond. Als dit om je grootvader gaat, kan het wel eens interessant zijn in verband met erfrecht, aanspraak op andere rechten, maar tien generaties terug heeft dat in die zin maar weinig toegevoegde waarde.

Is het kind vier maanden na het huwelijk geboren of na de huwelijkssluiting?

  • Als het kind na de huwelijkssluiting is geboren, maar voor de echtscheiding, is het kind binnen het huwelijk geboren en dan zijn zijn moeder en de man met wie zij op dat moment getrouwd is de juridische ouders, hiervoor is dus geen erkenning door de vader nodig. Aan het juridische vaderschap zit ook het recht op de achternaam gekoppeld, wat betekent dat het kind de achternaam draagt en zal blijven dragen van zijn juridische vader, in dit geval de man met wie zijn moeder getrouwd was.
  • Is het kind na de echtscheiding geboren, dan moet het kind erkend zijn geweest door deze man, om zijn achternaam te kunnen dragen. Het kind geniet sowieso niet de rechten die hij zou hebben als hij door deze man erkend was geweest.

Het juridisch vaderschap en dus de erkenning kan tegenwoordig worden teruggedraaid, indien er bewijs kan worden geleverd dat deze man niet de biologische vader is, maar dat zal ten tijde van de situatie die je in je vraag schetst niet gekund hebben. Doorhaling in het doopboek staat niet gelijk aan het vernietigen van de erkenning door de vader.

Om kort te gaan: als het kind in het huwelijk is geboren, dan is deze niet-biologische vader automatisch de juridische vader en dan draagt het kind in dit huwelijk geboren de achternaam van deze niet-biologische vader, als het kind na de echtscheiding is geboren kan het alleen de achternaam van de niet-biologische vader dragen als deze het kind heeft erkend.

Mocht er nog iets onduidelijk zijn, laat het me dan even weten.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 29 nov 2019 - 14:18 (laatst bijgewerkt 29 nov 2019 — 14:23 door auteur)

Beste Indie,

dank je wel voor je uitgebreide antwoord. De zaak speelde al generaties geleden, in 1791. Er zijn dus gelukkig geen erfkwesties aan de orde. Klaas is dus de juridische vader, ook al is hij al tijdens de bevalling weggelopen.

resteert alleen nog de kwestie hoe ik verder mijn stamboom kan uitwerken. Moet ik deze Compas-lijn bij de niet-erkende zoon stoppen?

 

hartelijke groet,

Klaaske

Klaaske Compas - 29 nov 2019 - 15:56 (laatst bijgewerkt 29 nov 2019 — 15:59 door auteur)

Het blijft uiteraard gissen wat er destijds precies gebeurd is, maar het lijkt erop dat je voormoeder bij het huwelijk  heeft verzwegen dat ze al enkele maanden zwanger was van een ander. Dan houdt de stamboom wat dat betreft voor jou op denk ik.

Liesbeth Niepoort - 29 nov 2019 - 16:27

Beste Klaaske,

ik wist niet dat het om een situatie ging van zó lang geleden, dit is ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795). Hoe die rechtsregels toen waren weet ik persoonlijk niet, maar er was natuurlijk een heel ander rechtsstelsel, vergelijkbaar met dat in Duitsland. Ieder gewest had toen zijn eigen wetgeving en rechtspraak (m.u.v. de zogenaamde Generaliteitslanden die door de Staten-Generaal werden bestuurd), dus het hangt van de plaats waar het zich afspeelde af, wat het antwoord op je vraag is. Daarbuiten weet ik niet wat de verhoudingen waren tussen de wetgeving van de gewesten en die van de kerk, dat kan ook nog een rol spelen.

Om antwoord te geven op de vraag hoe je dit in je stamboomprogramma kan verwerken: daarin zet je doorgaans alleen de genetische relaties. Bij lange na niet alle programma's bieden de ruimte om ook juridisch ouderschap in te voeren. Mocht je programma deze mogelijkheid niet aanbieden, dan kan je de gegevens over juridisch ouderschap altijd nog in het notitieveld plaatsen. In je stamboom zet je alleen de biologische/genetische afstamming, voor zover controleerbaar natuurlijk.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 29 nov 2019 - 17:44 (laatst bijgewerkt 29 nov 2019 — 17:48 door auteur)


Ik ben er ook bang voor. Dank je wel voor je reaktie.

Klaaske Compas - 29 nov 2019 - 18:04







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu