stamboomforum

Forum logoRechtspraak en juridisch » Is er een rechtszaak/veroordeling geweest?


Profiel afbeelding

In oktober 1920 heeft een jongen van 16 jaar mijn oudoom, toen 24 jaar, met een jachtgeweer dood geschoten.

Graag zou ik hier meer informatie over hebben. Is er een rechtszaak geweest en eventueel een veroordeling?

Waar is die zaak dan voorgekomen (rechtbank, plaats) welke straf is er gegeven?

Het ongeval gebeurde in N. Limburg maar er zijn krantenberichten over het dood schieten maar niets over een rechtszaak.

Politie heeft geen informatie meer. Rechtbank Roermond schijnt daarover niets in zijn archief te hebben. Bij het archief in Maastricht is niets bekend. Waar kan ik nog zoeken? Iemand een idee?

Truus Willems-van den Boom

Beste Truus,

ik heb het nog eens nagezocht en het zou zo kunnen zijn dat de zaak van deze jongen bij de kinderrechter te Roermond (of elders) heeft gediend, hij was immers pas zestien. Weet je toevallig waar het kind woonachtig was? De zaken van de kinderrechter vallen onder de enkelvoudige kamer van burgerlijke zaken bij dagvaarding, dus als het goed is zou daar dan een proces-verbaal van zijn terechtzitting tussen moeten zitten. Ik weet niet of daar je al een keer hebt gekeken?

Laat me anders even weten of je er uit komt en waar de betreffende jongen woonachtig/geboren was, dat kan wellicht ook nog een rol spelen.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout, dank u wel voor uw reactie en advies. Ik ga het zeker nog eens proberen bij het archieven in Roermond.

Groet, Truus

Truus Willems-van den Boom

De 16 jarige dader woonde met zijn ouders in die tijd in Heijen, gemeente Bergen in N.Limburg.

Een naam weten wij als familie niet en de oudere generatie die het mogelijk kon weten leeft niet meer.

In de krantenberichten wordt de jongen aangeduid met een M. Mogelijk waren hij en zijn ouders van Duitse afkomst. Toentertijd hadden daar in die buurt meer Duitse boeren hun boerderij en land op het Hollands. Maar dat is een gissing omdat in de betreffende krantenberichten staat dat de jonge  dader de grens met Duitsland is over gevlucht waar hij zich tot de avond heeft schuil gehouden in een boerenschuur. 

Truus Willems-van den Boom

Wesley Fokkens

In meerdere krantenberichten uit oktober 1920 vind ik dat de jongen M. in het gasthuis in Goch is opgenomen. Zie hier.

Johanna C.

Ik heb meerdere krantenberichten over dit voorval uit verschillende kranten. Er zijn heel verschillende versies over dit gebeuren.

De gegevens zoals ik van nabestaanden weet spreken van een ontmoeting op straat waarbij de 16 j.jongen in gezelschap van zijn jongere broer van een afstandje al riep "Mag ik schieten"? waarop het slachtoffer, dit schijnbaar niet serieus heeft genomen, ja antwoordde. Ze schijnen bij elkaar in de buurt gewoond te hebben.

Hoe het ook zij, wij als derde generatie willen nu toch graag weten wie die familie was en hoe dit afgehandeld is. 

Truus Willems-van den Boom


Ik heb meerdere krantenberichten over dit voorval gezien. In sommige berichten wordt inderdaad vermeld dat de jongen M. in het gezelschap van zijn broer was en dat het slachtoffer de vraag "mag ik schieten" niet serieus genomen heeft. Zowel de jongen M als het slachtoffer gingen ervan uit dat het jachtgeweer niet geladen was. In één van de krantenberichten heb ik ook gelezen dat het slachtoffer als knecht werkzaam was bij de familie M. 

Ik heb nog gekeken of ik aan de hand van het bevolkingsregister van Heijen iets meer kon vinden, maar helaas lopen de bevolkingsregisters maar tot 1900.

Zonder een concrete achternaam wordt het denk ik lastig zoeken.

Overigens kan ik me heel goed voorstellen dat er in de familie nog steeds vragen zijn die je graag beantwoord zou willen hebben.

Johanna C.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu