stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Voogd en/of momboir, is er verschil. opgelostProfiel afbeelding

ik kwam op https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSLS-NSQN-M?cat=58012  de volgende tekst tegen, die ik hier onder zal transcriberen:


wij Hubert Westreene , scholtus [=schout], Gerrit Hendricus & Wouter Bausbergen schepenen der dorpen Malssen & Tricht doen cond. certificeren eene ijegelik . dat voor ons in eijgen persoon erschenen & gecompareert is Dirck Wouterß den ouden als voocht en momb  van Wouter Dirckß, sijnde het soontje van Dirck Wouterß den jonge en heeft in dier qte [quantiteit] gecedeert enz enz.


Wat mij niet duidelijk is. Hij is voogd en momb. Momb.=momboir, het franse woord voor voogd. Volgens de schout is er verschil tussen beide benoemingen. Heeft iemand hier een verklaring voor? Voor zover mijn kennis gaat , zijn beide begrippen hetzelfde.

Jan Achterberg - 8 sep 2020 - 09:50

Beste Jan,

zie voor het antwoord op je vraag ook een eerdere discussie over het verschil tussen een voogd en een momboir op het Stamboom Forum.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 8 sep 2020 - 11:54

Vergeet niet dat ze  de gewoonte hadden om met veel woorden hetzelfde te schrijven in die tijd. In zoveel mogelijk ongeveer dezelfde bewoordingen  om ook maar elk misverstand te vermijden. Het werden vaste "mantra's", vooral in documenten met een juridische context. 

In diezelfde tekst:  verschenen & gecompareert is ook dubbelop naar mijn idee.

Annemarie57 - 8 sep 2020 - 12:46 (laatst bijgewerkt 8 sep 2020 — 12:46 door auteur)


Annemarie en Indie,

jullie beiden hartelijk bedankt ,ik beschouw de vraag als opgelost.

Jan

Jan Achterberg - 8 sep 2020 - 21:21De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu