stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Burgerlijke Stand ingevoerd in maart 1811



Profiel afbeelding

Beste onderzoekers,

Voor ons genealogisch onderzoek maken wij bijna allemaal gebruik van de akten van de Burgerlijke Stand.

n maart 1811 werden de noordelijke Nederland officieel een onderdeel van het Keizerrijk Frankrijk.  De Franse wetgeving werd ingevoerd en de bestaande gemeente zo nodig gesplitst om te doen aan de Franse eisen van de Mairie (gemeente). De minimale eisen voor een gemeente waren dat er 500 inwoners moesten zijn en dat dat het gemeentehuis niet verder weg mocht liggen dan 1 uur-gaans. In de loop van 1811 werden de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd en de ambtenaren der Burgerlijke Stand benoemd.

Deze nieuwe ambtenaren waren lang niet allemaal de Franse taal machtig. Geen probleem in maart 1811 werd in Dordrecht een formulierenboek gedrukt.. Op de linkerbladzijde stond Franse tekst en op de rechterzijde dezelfde tekst in het Nederlands. Zo kon ieder ''nieuwe" ambtenaar der Burgerlijke Stand een Franse geboorte-, huwelijkse-  of overlijdensakte schrijven.

In oktober 1838 verving het Nieuw Burgerlijk wetboek de Code Civil de Napoleon en verdween ook het Franse instructieboek van maart 1811.

Lezende het boek "van kasboekregister tot burgerlijke stand, geschreven door G.J. Heederik, 1973 werd dit instructieboek vermeld op bladzij 367. Navraag bij der auteur, zei dat hij het boek had ingezien bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. In 1983  heb  ik dat zelve ook geraadpleegd.

Ik vroeg onlangs aan de internetsite Geneaknowhownet.nl of zij dit konden laten scannen. Zij behoefden slechts een link te plaatsen, want het was reeds gescand. (Zie onderstaande link.)

  https://books.google.nl/books/about/Formulier_boek_voor_burgers_van_alle_kla.html?id=B4ZiAAAAcAAJ&redir_esc=y

In dit boek staan ook instructies voor de Maire (burgemeester)  de vordering van de Doop-, trouw- en begraafboeken op grond van de Franse wet van 1792. als mede een formulier voor de aanneming van een familienaam.

Je zou haast zeggen door de grote digitale ontsluiting, dat de kennis van dit boek bijna overbodig is geworden. Ik vind wel belangrijk dat dit boek uit het grote universiteitsboekenbestand beter zichtbaar is.

Vandaar dat ik dit onderdeel van de fora toegevoegd.

Groeten van Terkos

Terkos - 28 nov 2020 - 20:46 (laatst bijgewerkt 29 nov 2020 — 11:19 door auteur)

Dank voor de link

Peter Buijk - 29 nov 2020 - 04:37

Heel goed! Hier zullen ook veel hedendaagse forumleden mee geholpen zijn die voorheen zo'n akte van een voorouder niet zelf konden vertalen. Maar degenen onder ons die daarbij graag wilden helpen, worden (ook al sinds Google Translate) nu helemaal werkeloos Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

     Het blijft wel interessant om ook zomaar de diverse wetsartikelen in de link te lezen en te zien hoe wij in 1811 ineens met de Franse bureaucratie werden opgescheept. Maar ook dat een ambtenaar nog een geldboete riskeerde als hij zijn werk niet goed deed. En dat de vertaling meent dat de periode van aanplakken van een huwelijksaankondiging acht dagen moest zijn, terwijl "pendant huit jours .." volgens mij betekent gedurende een week. Dan heeft menig bruidspaar toch onnodig een dag te lang moeten wachten!

Met "aanneming" is hier adoptie bedoeld. "Een formulier voor de aanneming van een familienaam" zoals je vermeldt, heb ik niet kunnen vinden onder de link.  Zo te zien stond dat hier los van en was dat register in het Nederlands. Zie Over familienamen (cbg.nl).  Ik weet niet of en hoe men hiertoe werd opgeroepen.

sprangers - 29 nov 2020 - 14:01 (laatst bijgewerkt 29 nov 2020 — 18:38 door auteur)


Bedankt voor de reacties.

Het Decreet van Naamsaanneming dateert van 18 augustus 1811.

https://www.republikanisme.nl/nederland/naamsaanneming-1811/

Hierbij nog even toegevoegd aan het bovenstaande gegevens.

Groten van Terkos

Terkos - 2 dec 2020 - 16:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu