stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Hoe was het erfrecht in 1827 geregeld?



Profiel afbeelding

Beschrijving: betreft de verkoop van inboedel

Vraag over deze afbeelding gesteld: Hoe was het erfrecht in 1827 geregeld? De weduwe (mijn oud-grootmoeder) en haar in 1814 overleden man (mijn oud-grootvader) hadden samen een kind en zij had uit een eerder huwelijk een kind. Waarom werd de inboedel en later in het jaar haar huis verkocht door een notaris?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Steekwoorden: Erfrecht 1827, notaris, inboedel

 

(dit bericht is door een moderator hier naar dot sub forum verplaatst, het stond eerst in Zoekplaatjes (en dat is alleen voor afbeeldingen/foto's)

Arno Schut - 12 aug 2021 - 19:21 (laatst bijgewerkt 16 aug 2021 — 11:51 door moderator)

In uw 'knipsel' (Groninger courant 13/2/1827, bron: delpher.nl) staat de aankondiging dat twee dagen later de inboedel van de overleden weduwe vóór haar woonadres zal plaatsvinden. Vrouwen begonnen vaak een winkel(tje) als zij weduwe geworden waren, om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Van de opbrengst zullen (begrafenis)kosten betaald worden en een eventueel positief saldo zal dan naar de nabestaanden gaan.

Het lijkt mij niet dat de weduwe het pand in eigendom had; de Groninger courant 7/12/1827 meldt (bron: delpher.nl); een aankondiging van publieke verkoping van een koopmans behuizing, door [..] H. Breeland bewoond geweest, twee behuizingen en tien woningen. Net boven deze aankondiging staat bijvoorbeeld een andere, met o.a. de vermelding: door [..] in Eigendom bewoonde Behuizing, [..].

W. van der Kooij - 14 aug 2021 - 08:42


= vervallen =

W. van der Kooij - 22 aug 2021 - 11:41 (laatst bijgewerkt 8 okt 2021 — 12:03 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu