stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Nederlanderschap -geboren in NL met Belgische vader, voor 1985 geslotenProfiel afbeelding

Dag allemaal.

ik zit met een vraagje. Mijn vader is geboren in 1938 in Nederland, uit een Belgische vader en Nederlandse moeder  Zijn vader is pas in 1939 bij wet (met vermelding in staatsblad enz.) het nederlanderschap verleend. Zou mijn vader dan eigenlijk niet Belg hebben moeten zijn?

Zover ik weet is hij vanaf zijn geboorte Nederlander geweest. 

Grtjs,
Arnaud

Arnaud - 17 aug 2021 - 15:26 (laatst bijgewerkt 17 aug 2021 — 15:27 door auteur)

Misschien nog ter aanvulling; zou het een rol kunnen spelen dat mijn opa naar Nederland gevlucht was ten tijde van WOI? Hij was nog niet opgeroepen, gezien zijn jonge leeftijd toen hij naar Nederland vluchtte. In Nederland was hij vrij man, geen deserteur.

Later heeft België de leeftijd voor oproepingen verlaagd, en zou mijn opa dus ten oorlog hebben moeten gaan. Hij heeft hier geen gehoor aan gegeven, en bleef in Nederland. Sindsdien werd hij door België als deserteur beschouwd, Nederland zag hem nog altijd als vrij man.

Na WOI kwam de Belgische familie regelmatig naar Nederland (zijn ouders waren bijvoorbeeld ook aanwezig bij zijn huwelijk). Omgekeerd ging dit niet. Mijn opa liep nog altijd het risiko in België opgepakt te worden in verband met desertie. De straf daarop was niet langer de kogel, maar nog wel een serieuze celstraf. Pas nadat hem in 1939 het Nederlanderschap verleend was kon hij België terug bezoeken.

Misschien heeft dat een rol gespeeld? Dit zou dan toch vermeld moeten staan in de geboorte akte van mijn vader (en ook zijn oudere broer)? Beide zijn inmiddels overleden. Misschien kan ik die akten nog opvragen. Mijn vader heeft hier nooit iets over gezegd. Bij mijn weten is hij altijd Nederlander geweest.

Arnaud - 17 aug 2021 - 19:48 (laatst bijgewerkt 17 aug 2021 — 19:51 door auteur)

het kind zal in 1938 recht hebben gehad op zowel de belgische nationaliteit (op grond van de nationaliteit van de vader) en op de nederlandse nationaliteit (op grond van de nationaliteit van de moeder en de geboorteplaats), maar gezien de omstandigheden zal de vader geen melding hebben gemaakt van de geboorte bij de Belgische autoriteiten

Peter B - 17 aug 2021 - 20:38

Ik heb dat ook lange tijd gedacht, maar ben nu niet zeker. Ik vond namelijk elders:

Vóór 1985 was het volgens de Nederlandse nationaliteitswetgeving voor een Nederlandse vrouw niet mogelijk om haar Nederlandse nationaliteit door te geven aan haar kinderen. De kinderen verwierven automatisch de nationaliteit van hun vader. Omdat een Nederlandse vrouw voor 1964 in beginsel haar eigen nationaliteit verloor bij het aangaan van een huwelijk met een buitenlandse man, was het ook geen groot probleem dat kinderen de nationaliteit van de vader kregen, dit was immers dezelfde nationaliteit als die de vrouw inmiddels had aangenomen.

Bron

Gebasseerd op die informatie zou mijn oma dus eigenlijk Belgische moeten zijn geworden, en mijn vader ook Belg zijn geweest.

Arnaud - 17 aug 2021 - 22:23 (laatst bijgewerkt 17 aug 2021 — 22:23 door auteur)

voor de hele " Wet op het Nederlanderschap en ingezetenschap" van 1892 [hier]

misschien was artikel 2 van toepassing [... maar ik ben geen jurist]

"Nederlanders zijn ook:
a. het kind van een ingezetene des Rijks - hetzij vader, hetzij moeder, naar de in art. 1 gemaakte onderscheidingen -die zelf geboren is uit eene in het Rijk wonende moeder, tenzij blijke dat het kind als vreemdeling tot een ander land behoort"

Peter B - 17 aug 2021 - 23:00

Zie artikel 6 van de eerder aangehaalde wet: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

PimV - 18 aug 2021 - 11:58

Dit zou dit ook vermeld moeten zijn op de Persoonskaart van je vader in vak 5.

PimV - 18 aug 2021 - 12:05 (laatst bijgewerkt 18 aug 2021 — 12:06 door auteur)

Duidelijk. Bedankt. Dat zou dus betekenen dat mijn vader en zijn broer als Belg gebroren zijn, maar op jonge leeftijd automatisch met de vader de Nederlandse nationaltieit verkregen hebben.

Ik heb de persoonskaart van mijn vader niet, maar ga die zeker even opvragen.

Arnaud - 18 aug 2021 - 12:18

Inmiddels bestelling geplaatst. Schijnbaar kan dat wel enige tijd gaan duren. Ik zal het resultaat laten weten. Bedankt in ieder geval.

Arnaud - 18 aug 2021 - 18:22

Hallo Arnaud,

indien je vader na 1994 overleden is, zul je via het CBG een persoonslijst (PL) krijgen, geen persoonskaart (PK). Daar staat de info waar ik naar verwees niet op. Er is ook een mogelijkheid dat de naturalisatie en het aanmaken van de PK elkaar gekruist hebben zodat er niets vermeld staat. Gemeenten zijn in 1939 begonnen met het aanleggen van PK's. Wellicht was hij bij het aanmaken van zijn kaart al genaturaliseerd en staat hij als Nederlander op de PK. 

Als je een PL krijgt van het CBG, kun je eventueel een kopie PK opvragen in de gemeente waar je vader in 1994 woonde. Je zult wel aan moeten tonen dat je vader overleden is en dat je een nabestaande bent.

Pim.

PimV - 18 aug 2021 - 19:49

Bedankt voor deze aanvullende informatie. Mijn vader is in 2009 oveleden, maar zijn 1 jaar oudere broer al in 1976. Dan zal ik misschien het beste ook een PK voor hem aanvragen.

Arnaud - 18 aug 2021 - 23:03


Interessant om dit te lezen omdat ik zelf in het buitenland ben geboren. Ik heb van dat land de nationaliteit, maar heb ook de Nederlandse nationaliteit. Ondanks dat beide ouders Nederlanders waren, is mij altijd verteld dat ik door mijn vader het Nederlanderschap heb. Echter, was ik in Nederland geboren van buitenlandse ouders, dan was ik niet automatisch een Nederlander geweest ten tijde van mijn geboorte. 

 

Als je nu Peter B's vermelding goed leest:

"Nederlanders zijn ook:
a. het kind van een ingezetene des Rijks - hetzij vader, hetzij moeder, naar de in art. 1 gemaakte onderscheidingen -die zelf geboren is uit eene in het Rijk wonende moeder, tenzij blijke dat het kind als vreemdeling tot een ander land behoort

 

Dan kun je het volgende concluderen:

==> Indien een kind voor welke reden dan ook niet de nationaliteit van een ander land kon krijgen, dan wilde Nederland in bepaalde gevallen nog wel de hand over het hart strijken zodat het kind niet statenloos zou zijn (NB Nederland heeft over het algemeen altijd een hekel gehad aan "dual citizenship").

Ozlady - 19 aug 2021 - 06:38 (laatst bijgewerkt 19 aug 2021 — 06:45 door auteur)
Dit onderwerp is gesloten, omdat er 8 maanden geen activiteit was in dit onderwerp.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.