stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » een akte niet aanwezig, is half opgelost.



Profiel afbeelding

Ingevolgde de Wet of het notarisambt (afgekondigd in 1842 of 1846 behoefde de notaris van bepaalde akte geen Minuut (afschrift) te bewaren. Wel moest hij hiervan aantekening in zijn register van akten. 

Hiervan één voorbeeld: Een ouder kan bij het huwelijk niet aanwezig zijn om lichamelijke redenen of  zijn zoon of dochter trouwt ergens ver weg, dan ging deze persoon naar de notaris. Deze maakte van de toestemming tot het huwelijk een geschrift .en maakte hiervan een aantekening in zijn Register van akten. 

Het geschrift in éévoud opgemaakt werd gezonden naar de plaats waar het huwelijk zou plaats en gevoegd aldaar bij de "Huwelijkse" bijlagen.

Het zou goed zijn om deze uitzonderingen toevoegen op een duidelijke plaats bij de Rubriek :: wetgeving van dit Forum.

Groeten van Terkos. 

Terkos - 24 nov 2021 - 12:09

Helemaal gelijk @ Terkos. Dan heb ik ook zoiets. 

Als er een overlijden plaatsvind in een andere stad dan die waar de overledene heeft gewoond. 

Dan wordt er een uittreksel gemaakt van de ingeschreven akte in de plaats waar persoon is overleden en die wordt opgestuurd naar de plaats waar overledene heeft gewoond. Daar wordt aan de hand van dat uittreksel weer een overlijdensakte gemaakt. In feite van iemand die niet is overleden in zijn woonplaats zijn twee overlijdensaktes en 1 uittreksel gemaakt. Dat uittreksel zal je niet vaak tegenkomen wel de aktes.

In principe zou dit uittreksel terecht moeten komen in het uittreksel-register. Vaak echter worden ze weggegooid of bewaard in het betreffende burgerlijke stand boek van de woonplaats.

Over de huwelijkse bijlagen gesproken er zijn in sommige archieven al bijlages gewoon vernietigd. Ze worden ook niet meer gemaakt.

ien lejeune - 7 dec 2021 - 20:39


Ter correctie: Huwelijkse bijlagen worden wel bewaard, indien huwelijkspartners afkomstig zijn uit het buitenland en er buitenlandse akten zitten tussen de bijlagen. Maar, inderdaad het gros van de 20e eeuwse bijlagen zal niet worden bewaard. Mogelijk alleen steekproefsgewijs een aantal, om in de toekomst als voorbeeld te dienen van hoe zoiets er uitzag.

Michaël

Boers 2 - 7 dec 2021 - 20:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu