stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Interessant artikel over de geschiedenis van de notaris en het notariaatProfiel afbeelding

Een interessant artikel van Indie van Lieshout over de geschiedenis van de notaris en het notariaat.

https://www.yory.nl/geschiedenis-van-de-notaris-en-het-notariaat/

Yolanda Lippens - 8 feb 2022 - 20:10


Beste Yolanda, 

Bedankt voor het doorgeven van de link naar dit artikel.

De hoofdstructuur van de uitwerking van het notariaat is zijn algemeenheid is goed, maar wij genealogen belang bij hebben zijn detailstudies per regio. Vooral uit de periode van vóór Napoleon, want dan bestaan er zulke grote verschillen.

Uit de wet van 1842 is voor de genealoog belangrijk de indeling van de repertoria en de lijst van uitzonderingen van die akten, waarvan de notaris geen minuut behoefde te bewaren.

Bijvoorbeeld van akte van huwelijkstoestemming die mocht hij meegeven aan des betreffende partijen.  De genealoog moet niet zoeken in de bewaarde akten, maar de huwelijkse bijlagen van bruidegom en bruid.

Belangrijk is mijn inziens de verdere uitwerking van deze studie en vragen in de regio: wie deze taak van het schrijven van de detail studie  op zich zou willen nemen.

Groeten van Terkos

Terkos - 28 feb 2022 - 16:16Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu