Ik ben op zoek naar aanvullende gegevens van Dionysius van Wassenberg, geboren te Rotterdam in 1803 en overleden te Leeuwarden in 1845.
Fora Rechtspraak en Militairen is van toepassing.
Deze Dionysius van Wassenberg is tussen 1820 en 1830 in krijgsdienst geweest op Java. Daarvan heb ik gegevens uit het militieregister. Aankomstdatum op Batavia alsmede ook zijn vertrekdatum en terugkeer naar Nederland zijn mij bekend. Zelfs de naam van het schip waarmee hij twee maal de oversteek maakte.
In een bericht in de Utrechtsche Provinciale- en Stadscourant van 29 juli 1844 wordt Dionysius van Wassenberg veroordeeld door Het Hof om te Assen op een schavot de straf te ondergaan waarbij met een zwaard boven zijn hoofd wordt gezwaaid, als zou hij worden onthoofd. Voorts wordt deze bedelaarskolonist uit Veenhuizen 10 jaar tuchthuisstraf opgelegd. Daarbij wordt ook nog eens verwezen naar het feit dat deze Dionysius op Java zijn sergeant heeft doodgeschoten.
En vanaf dat moment loopt de tijdsbalk niet meer synchroon met enkele gebeurtenissen die voor mijn onderzoek naar deze voorvader onduidelijk blijven en waarbij ik graag hulp zou krijgen.
Dionysius van Wassenberg zou in de gevangenis van Woerden ene Constant Polari hebben ontmoet. Een man die er van werd verdacht en waarvoor hij ook werd veroordeeld, juwelen van de toenmalige kroonprinses Anna Palowna, vrouw van Kroonprins Willem II in 1829 zou hebben gestolen. De juwelen worden grotendeels in New York teruggevonden en de daarheen gevluchte Polari werd ook daar in 1831 voor de diefstal aangehouden; in 1832 overgebracht naar Nederland en in 1834 berecht en veroordeeld. In de gevangenis te Woerden treft hij en spreekt hij Dionysius van Wassenberg aan wie hij zijn heldendaden betreffende de diefstal opbiecht.
Ik heb van Polari voldoende gegevens kunnen achterhalen betreffende zijn gevangenisstraf. Van Dionysius echter krijg ik geen vat op gegevens betreffende een detentie in de gevangenis van Woerden in de periode dat hij daar Polari kan hebben ontmoet. Dat is wel belangrijk, want een aantal artikelen in kranten, verwijzingen door rechtbanken, spreken over de reden van het doodschieten van zijn sergeant op Java. Dat zou alleen maar kunnen wanneer Dionysius van Wassenberg voor een tweede termijn naar Java is geweest. Die reden zou namelijk zijn gegaan over een ruzie over het wel of niet stelen van de juwelen van de kroonprinses in 1829, alsmede het feit dat er door de sergeant ‘smadelijk zou zijn gesproken’ over deze kroonprinses. Dionysius had nu eenmaal uit eerste hand van de dader vernomen dat die de diefstal had gepleegd en de ruzie met de sergeant daarover ontaardde in het doodschieten van hem.
Uit geen enkel register blijkt echter dat Dionysius voor een tweede termijn is afgereisd naar Java. Zijn eerste (thans enige bekende) termijn op Java liep van 1820 tot 1830 en op dat moment was Polari nog niet in beeld voor de diefstal die, zoals eerder vermeld, in 1829 plaatsvond.
Ik ga er van uit dat Polari na zijn overbrenging in 1832 vanuit New York naar Nederland, tot aan zijn veroordeling in 1834 in voorarrest heeft gezeten. Vanaf 1830 (terugkomst uit Java) tot aan zijn plaatsing in bedelaarskolonie Veenhuizen in 1842 zoek ik dus gegevens waaruit kan blijken dat:
Ik kom er met militieregisters en registers over het gevangeniswezen niet uit. Archieven van Rotterdam, Woerden (Utrecht), Assen (Drents Archief), krantenartikelen (Delpher) evenmin. Ik hoop nu op de hulp van iemand die iets dieper in deze materie kan en wil duiken.
Ik hoop dat er iemand bij machte is één en ander boven water te krijgen of die stappen kent die mij naar de ontbrekende informatie kan leiden.
Vriendelijk dank!
Uitgeschreven lid - 11 mar 2022 - 12:04
Uit geen enkel register blijkt echter dat Dionysius voor een tweede termijn is afgereisd naar Java.
Wel uit zijn stamboekinschrijving View file | Nationaal Archief
Frank Fransz - 11 mar 2022 - 14:13
Frank Fransz... Heel erg bedankt !! Ik sta er van te kijken. Nu nog even op mijn gemak bestuderen wat er allemaal staat. Maar ik ben heel blij met uw hulp! Ik ga de zoekvraag markeren als opgelost (weliswaar voor punt 2) Voor punt 1 zal ik een nieuwe zoekvraag opmaken.
Uitgeschreven lid - 11 mar 2022 - 15:03
Je kent al zijn streken?
Frank Fransz - 11 mar 2022 - 16:15
Ja Frank... althans het gebeuren in Veenhuizen, als ook de brieven die door de leiding over hem werden geschreven. Het bracht hem uiteindelijk in Assen waar hij op het schavot zijn straf begon.... die werd gevolgd door 10 jaar tuchthuisstraf. Die heeft hij niet volgemaakt, want hij overleed in de gevangenis van Leeuwarden in 1845. Het was me er eentje, zou Finkers hebben gezegd ;-)
Weer bedankt!
Uitgeschreven lid - 11 mar 2022 - 16:31
De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.