stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Wie treedt er nu precies op voor wie opgelost



Profiel afbeelding

Ik heb de volgende tekst gevonden m.b.t. de verkoop van een stuk land:

RECHTERLIJK ARCHIEF, Protocollen Oudshoorn 1657-1663, inv. nr. 6, blz. 27v, 8 mei 1657:

Jan Cornelisz van de Voort, Willem Cornelisz van de Voort, beiden scheepmakers in Aarlanderveen,
Willem Willemsz Ouwen, getrouwd met Elijsabeth Cornelisdr van de Voort, Jan Cornelisz Vermij, getrouwd met Biatricx Cornelisdr van de Voort, beiden in Oudshoorn, Maritgen Cornelisdr van de Voort, weduwe van Willem Ariensz van IJcken met haar broer Jan Cornelisz van de Voort als voogd, allen kinderen van Cornelis Jansz van De Voort, in leven scheepmaker te Alphen, en Maritgen Dircksdr, voor de ene helft, en Claes Dircksz de Jonge te Aalsmeer voor zich zelf en met procuratie van Gerbrant Pietersz te Aalsmeer, getrouwd met Grietgen Jacobsdr, een dochter van Jacob Dircksz, overleden broer van Maritgen Dircksdr, voor zich zelf, mede vevangende de verdere erfgenamen van Jacob Dircksz. Claes Maerten Schouten, mede te Aalsmeer, getrouwd met Maritgen Pietersdr, die dochter is van Pieter Dircksz voor zichzelf en vervangende Geertgen Pietersdr, zijn schoonzuster, beiden erfgenamen van Pieter Dircksz, de kindskinderen van Baertgen Pietersdr, mede erfgenamen van Pieter Dircksz, Jan Heertgen, zoon van Jannitgen Dircksdr, zich mede sterk makende voor zijn moeder en Gerbrant Pietersz, gelast door Willem Veltensz, schoolmeester tot Willis, een zoon, mede optredende voor jonge Maritgen Dircksdr, te samen erfgenamen van Maritgen Dircksdr, hun overleden zuster, tante en oudtante, voor de andere helft, verkopen aan Gijsbert Jacobsz van Leeuwen 2 morgen 5 hond 19 roeden hooiland in de Grote polder van Oudshoorn, strekende uit de Nieuwe Sloot tot Dirck Cornelisz van Swieten, belend ten oosten Christiaen Cornelisz van der Aert en ten westen de weduwe van Sijmon Jansz Vermij en Sijmon Reijersz.

Betaald met een obligatie van 2.067 gulden 13 stuivers 6 penningen.

Nu gaat het me op het dikgedrukte gedeelte.

Wie gelast Willem Veltensz?
Van wie is hij een zoon?
Treedt hij op voor jonge Maritgen Dircksdr?
Eerst wordt ze jonge genoemd een stukje later is ze hun overleden zuster, tante, oudtante?
Hebben de ouders 2 van hun dochters Marritgen genoemt?

Hoe kan ik wijs worden uit deze ellelange zin?

Helaas is er alleen een transcriptie beschikbaar online en niet het orgineel.

Jeroen de Bok - 15 dec 2023 - 12:32 (laatst bijgewerkt 15 dec 2023 — 12:40 door auteur)

Mijn interpretatie (maar kan uiteraard fout zijn:

Willem Velten heeft Gerbrant Pietersz gelast.

Willem Velten (Velten is een patroniem)  is een zoon van Velten N.N. en jonge Maritgen Dircksdr.

jonge Maritgen Dircksdr was een zuster van Maritgen Dircksdr x Cornelis Jansz van der Voort.

Beide Maritgen Dircksdr waren nichtjes (broeder of zusterkinderen) of wellicht zelfs achternichtjes van de overleden Maritgen Dircksdr. 

Probeer meer info te vinden over alle genoemde personen in de akte en vermoedelijk zullen de precieze relaties  dan wel duidelijk worden. 

Annemarie57 - 15 dec 2023 - 12:57

Dus als we hem uitschrijven in begrijpelijke taal komen we uit op de volgende erfgenamen:

Ene helft:
Jan Cornelisz van de Voort
Willem Cornelisz van de Voort
Elijsabeth Cornelisdr van de Voort x Willem Willemsz Ouwen
Biatricx Cornelisdr van de Voort x Jan Cornelisz Vermij
Maritgen Cornelisdr van de Voort (broer Jan Cornelisz van de Voort treedt op als voogd)
Allen kinderen van Cornelis Jansz van De Voort x Maritgen Dircksdr

Andere helft:
Claes Dircksz
Jacob Dircksz (overleden broer van Maritgen Dircksdr) --> Grietgen Jacobsdr x Gerbrant Pietersz (niet aanwezig, volmacht aan Cleas Dircksz)
Pieter Dircksz --> Maritgen Pietersdr + Geertgen Pietersdr + Baertgen Pietersdr (vertegenwoordigd door Claes Maerten Schouten + kleinkinderen van Baertgen)
Jannitgen Dircksdr --> Jan Heertgen (namens zijn moeder)
Maritgen Dircksdr (de jonge) --> Willem Veltensz (namens zijn moeder) (gelast Gerbrant Pietersz)
Erfgenamen van Maritgen Dircksdr, hun overleden zuster, tante en oudtante

Dus 1 conclusie zou kunnen zijn dat Maritgen Dircksdr overleden is en een helft van de opbrengst naar haar kinderen gaat en de andere helft naar haar broers en zussen? En dat de ouders dus 2 kinderen dezelfde naam hebben gegeven.

En Willem Veltensz gelast Gerbrant Pietersz. Alleen deze is niet aanwezig en geeft een volmacht aan Claes Dircksz, of zouden er ook 2 Gerbrant Pieterszen zijn?

Jeroen de Bok - 15 dec 2023 - 13:30 (laatst bijgewerkt 15 dec 2023 — 14:00 door auteur)

Het gaat om de erfenis van Maritgen Dirksdr.

Ik vermoed dat het als volgt zit:

Cornelis Jansz van der Voort X Maritgen Dirksdr. Kinderen: Jan, Willem, Elisabeth, Biatricx en Maritgen. Deze kinderen voor de helft erfgenaam.

Claes Dirksz, Grietgen Jacobsdr (dr van Jacob Dirksz). Maritgen Pieters en Geertgen Pieters (drs van Pieter Dirksz), de kleinkinderen van Baertgen Pietersdr, Jannitgen Dirks (vertegenwoordigd door haar zoon Jan Heertgen) en jonge Maritgen Dirksdr (vertegenwoordigd door Gerbrand Pieters). Erfgenamen voor de andere helft.

Eerst wordt ze jonge genoemd een stukje later is ze hun overleden zuster, tante, oudtante?

Dit gaat niet over de jonge Martigen, maar over de overleden Maritgen.

De overleden Maritgen Dirksdr was dus zus van Claes, Jacob, Pieter, Jannitgen en jonge Maritgen. Ze was tante van Grietgen Jacobsdr, Maritgen, Geertgen en Baertgen Pieters en Jan Heertgens en oudtante van de kleinkinderen van Baertgen Pietersdr.

Hoe het precies met Willem Velten zit, haal ik er niet helemaal uit. Annemarie zou heel goed gelijk kunnen hebben dat hij een zoon van jonge Maritgen Dirksdr is.

Anneke 12 - 15 dec 2023 - 13:45 (laatst bijgewerkt 15 dec 2023 — 14:21 door auteur)

Er staat een zin in de akte uit Oudshoorn die verwarring schept. Of het een transcriptiefout of een vergissing in de originele akte is kan ik niet bepalen (Family Search heeft zijn indexering aangepast en nu is RA Oudshoorn niet meer te vinden):

allen kinderen van Cornelis Jansz van De Voort, in leven scheepmaker te Alphen, en Maritgen Dircksdr, voor de ene helft,

Dat suggereert dat de Corneliskinderen Maritgen Dircksdr als moeder hadden. Dan zou de boedel echter nooit in tweeën verdeeld worden, en als Maritgen kinderen had zullen al helemaal niet haar broers en zussen erven. 
Logischer is dat de ene helft van de boedel voor de kinderen van Cornelis Jansz van der Voort (die ook als Veraer voorkomt) was, en de andere helft voor de broers/zussen (dan wel hun kinderen) van Maritgen Dircksdr, die kinderloos moet zijn overleden.
En dat klopt ook,  zie RA  Alphen 28-12-1656, Taxatie van de goederen van Marritgen Dircx, laatst huisvrouw van Cornelis Jansz van der Voort, scheepmaker te Alphen, deels ten behoeve der collaterale erfgenamen (...)

Maritgen had dus geen kinderen, en zal Cornelis zijn 2e vrouw geweest zijn. In Alphen staan in 1623 twee Cornelis Jansz scheepmakers in het Hoofdgeld, 1 x Geertgen Jansdr, en 1 x Grietgen Jacobsdr. 
Op 05-12-1640 otr. Cornelis Jansz, wedr. van Geertien Jansdr, wnd tot Alphen, met Marietgien Dircksdr, wed. van Erasmus WIllemsz, wnd tot Aalsmeer. Dat zal het echtpaar zijn dat in de akte uit Oudshoorn uit 1657 wordt genoemd, en ook die van de akte uit 1656 hiiervoor, uit Alphen.

Tot slot is er nog een verkoop van een huis in RA Alphen dd 13-04-1657: 
Jan Cornelisz van der Voort, Willem Cornelisz van der Voort, Willem Willemsz Ouwen, getrouwd met Lijsbet Cornelisdr van der Voort, Jan Cornelisz Vermij, getrouwd met Jaentje Cornelisdr van der Voort, samen opkomend voor Maritje Cornelisdr van der Voort, weduwe van Willem Arijnsz van Eijken, allen kinderen van wijlen Cornelis Jansz van der Voort, 
mede Claes Dircxsz, Gerbrant Pietersz, getrouwd met Grietgen Jacobsdr, voor henzelf en optredend voor de verdere erfgenamen van Jacob Dircxsz, Jan Diggel met opdracht van Jantgen Dircxsdr, zijn moeder, Claes Maerten Schoute, nu schepen van Alkmaar, getrouwd met Maritgen Pietersdr, voor zichzelf en met opdracht van de verdere erfgenamen van Pieter Dircxsz, Willem Feltensz, schoolmeester te Willis, voor zichzelf en met opdracht van de erfgenamen van Jonge Marritgen Dircxdr, allen erfgenamen van Marrichien Dircxsdr, in leven getrouwd met Cornelis Jansz van der Voort, 

Voor wat het waard is (geen orginele bron) <LINK> hier wordt een Willem Feltensz genoemd als zoon van Felten Feltensz en Marijtgen Dircksdr. 

groeten, Frans

Frans Angevaare - 15 dec 2023 - 18:51

@ Frans, bedankt voor de verklaring! Mij is het nu duidelijk. Ik vond het al vreemd dat de kinderen maar de helft zouden krijgen, ik had zelf maar aangenomen dat wel ergens een testament zou zijn geweest, waarin dat om de een of andere reden was vastgelegd. 

Anneke 12 - 15 dec 2023 - 19:18


Super. Ja Velten Veltensz, schoolmeester te Aalsmeer, is mij zeker bekend en dat hij getrouwd was met Maritgen Dirksdr staat ook vast. Ik ben alleen nog opzoek naar onomstotelijk bewijs dat Willem Veltensz hun kind was. Van Willem ben ik 100% zeker dat dit een van mij voorvaderen is.

Dit komt aardig in de buurt, zeker met de 2de akte erbij.

Dank iedereen!

Jeroen de Bok - 15 dec 2023 - 19:42







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu