De regels m.b.t voogdij zijn mij niet geheel duidelijk, specifiek voor de periode 1900-1940 regio Amsterdam.
Ik heb een drietal voorbeelden:
- Gezin met meerdere minderjarige kinderen waarvan de moeder overlijdt. Kinderen gaan naar weeshuizen. Wordt er een voogd benoemd of heeft de leiding van het weeshuis ook de rol van voogd? Wordt de voogdijaanstelling vastgelegd via kantongerecht?
- Gezin met meerdere minderjarige kinderen waarvan de vader overlijdt. Kinderen blijven thuis wonen. Wordt er een voogd/toeziend voogd benoemd? Heeft de weduwe inspraak?
- Een oudergezin. Ongehuwde moeder. Wordt er hier een toeziend voogd benoemd? En is dit in de huidige tijd ook nog zo?
Wie benoemt de voogd/toeziend voogd? Wordt dat aangevraagd? Is de registratie in de woonplaats van de kinderen of hun geboorteplaats indien die afwijkend is? Neem aan dat voogdijkaarten worden bewaard in het provinciale archief?
Alvast hartelijk dank voor uw evt bijdrage.
Mvg-Ben
De regio Amsterdam zal niet anders geweest zijn, dan andere regio's in Nederland. Er was al het één en ander vastgelegd in de wet. Maar als je alles precies wil weten m.b.t. hoe het zat, dan denk ik dat je om te beginnen het Burgerlijk wetboek moet raadplegen, daarbij nog rekening houdend met wijzigingen die in de loop der jaren ook hebben plaatsgevonden. Ook in de grondwet staat iets over Voogdij, art. 34 naar ik meen.
Ik bezit het burgerlijk wetboek niet meer anders zou ik het voor je nakijken.|
Hopelijk leest iemand het die meer kennis heeft, vooral van hoe het was.
Nicolette
Misschien dat je hier alvast enige antwoorden kunt vinden (het gaat wel over Zuid-Holland, maar dat zal niet wezenlijk anders zijn geweest dan in Amsterdam).
@ Anneke,
Deze informatie had ik inderdaad al doorgenomen. Er staat echter niets over het voortraject. Het is uiteraard mogelijk om enigszins lukraak te gaan zoeken naar voogdijkaarten, maar als je niets vindt weet je nog niet of de zoekmethode juist was, het tijdvak goed ingeschat etc. Ik hoop dat Indie op deze vraag zal reageren.
@ Nicolette,
Als er geen goede referentie naar een antwoord komt zal ik me daar wellicht "even" in gaan verdiepen. Maar via het forum lijkt me nog de kortste weg, hopelijk.
N.a.v. wat ik uit mijn eigen familie weet, het volgende:
Bij weeskinderen benoemde de kantonrechter een voogd. Vaak een familielid. Half wezen kregen ook een voogd toegewezen die hun belangen moest behartigen.
Later kwam de mogelijkheid om als ouder per testament een voogd te benoemen. Nu is daar nog de mogelijkheid bijgekomen om een voogd vast te laten leggen in het gezagsregister.
Naar kinderen van ongehuwde moeders werd in vroeger tijden niet omgekeken. Later en tot op de dag van vandaag krijgt een ongehuwde moeder jonger dan 16 haar een voogd toegewezen.
De voogdijdkaarten zijn opgeborgen. De vraag waar voogdijkaarten worden bewaard is te vinden in de link die Anneke heeft gegeven.
Tot slot: een voogd wordt nooit aangevraagd, het is gewoon bij wet geregeld. Alleen als je je voorkeur voor een voogd vastlegt per testament of in het gezagsregister heb je inspraak over wie de voogd wordt. De rechter kijkt meestal wel of er familie bereid is om het voogdijschap te aanvaarden, maar daar zijn, als er niets was vastgelegd,vaak enorm ruzies uit ontstaan. De rechter besluit dan zonder meer zonder inspraak en raadpleging van de familie.
Dat wanneer alles inging heb ik niet kunnen vinden. Daar zal je echt diep voor in de materie moeten duiken.
Meer ik hoop dat ik je nu een paar handvaten heb kunnen geven.
Nicolette
@ Nicolette,
Je hebt me zeker weer een stukje op weg geholpen. Ik loop even de items langs
- minderjarige kinderen in weeshuis. Gezin met overleden moeder. Van hen kan ik de voogdijkaarten op gaan zoeken in Haarlem
- alle minderjarige kinderen van gezin met overleden vader, gewoon thuis verblijvend. Zij zullen dus ook een voogd hebben gehad. Dat zoek ik uit in Haarlem (Noordhollands archief.)
- eenouder gezin (moeder en dochter) Erkenning staat o.m. op de gezinskaart; echter er wordt daar ook vermeld toeziend voogd X. In dit geval is de moeder ouder dan 21 jaar. Dus dit is nog een speciale.
Nogmaals hartelijk dank voor je hulp. Ik stuur een update als blijkt dat e.e.a. iets anders blijkt dan nu verwacht.
mvg-Ben
Ik heb inmiddels contact gehad met het Noordhollands archief en zij hebben mij een uitgebreid schrijven doen toekomen plus een verwijzing naar een stuk van BHIC betreffende voogdij.
Mijn onderzoek gaat verder in het Noordhollands archief en nogmaals iedereen bedankt voor zijn/haar input.
mvg-Ben