stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Frankrijk » Tourcoing (N.Frankrijk) en andere plaatsen ?DTB?s? on line



Profiel afbeelding

Voor allen die voorouders hebben, geboren in N.Frankrijk  en die in het begin van de 17e eeuw naar de Lage Landen zijn gegaan.

Door een kontakt met een Franse mede genealoog werd ik attent gemaakt op een Frans archief dat vele kerk boeken toegankelijk gemaakt heeft via het internet.

Bladerend door dit boek vielen mij vele namen op van personen die ik ook in mijn eigen  bestand heb. Voorouders die van Tourcoing naar Leiden zijn gegaan in de eerste 20 Jaren van de 1600‘s.

Zo heb ik de doopdata gevonden van kinderen die ik alleen kende uit trouwdata in het Leiden Archief.

Het adres van dit archief:  http://www.archivesdepartementales.lenord.fr/ ,
Voor degenen die Frans niet machtig zijn hier een korte handleiding;
1: klik op “Archives en ligne” rechts bovenaan,
2: links verschijnt er dan een oranje blok, kies “Etat Civil” en dan “Actes”.
3: Er verschijnt dan een venster met condities voor gebruik, klik “j’accepte les conditions”.
4: Er verschijnt dan een venster waarin je de plaats (“Commune”) van interesse kunt aangeven (“drop-down menu”),
5: vul in de gewenste periode: “entre”=tussen “et=en dan de type acte waarin men geinteresseerd is (baptemes=dopen, naissances-=geboortes, mariages=huwelijken, sepultures=graven, deces=overlijden)
6: tenslotte klik “rechercher” er verschijnt dan een lijst van aanwezige archieven. Kies de gewenste dan verschijnt er een venster zoals in zovele zoekmachines (Familysearch etc).

In de meeste gevallen is het schrift gelijk aan dat van 16e eeuwse Nederlandse kerkboeken en in het kerklatijn gesteld. Met enige oefening is het goed te ontcijferen. Sommige boeken zijn erg fragmentarisch, anderen zijn nog in goede toestand.

Have fun!

Hein de Vries
Atlin BC - Canada

Hein de Vries - 9 okt 2014 - 20:42

Beste heer de Vries, Het schijnt dat u wel kijk heeft over noord Frankrijk, ik ben al heel lang bezig te zoeken naar de ouders van mijn verre voorvader die als Hugenoot naar Den Haag vluchtte en trouwde een nederlanse vrouw. Hier zijn naam: " Marquis Emanuel Joseph de Roubaix de Tourcoing geboren 1698 overleden 1775. Hij had vier kinderen, twee zoons gingen naar zuid afrika, een dochter is niet te vinden en van de andere dochter ben Ik een nazaat. Misschien kunt u iets voor mij beteken want ik heb alle noord Franse plaatsen al benaderd. Vriendelijke groeten en bij voorbaat dank. Joke Nieuwenhuijs

joke nieuwenhuijs - 31 dec 2014 - 16:41

Emanuel Joseph de Roubaix de Tourcoing,
JM uit Amiens in Picardië, trouwde 7-8-1764
in Den Haag (Grote kerk) met Margaretha Woest. JD.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1971-31123-1271-58?cc=2037907&wc=SMML-82S:1292923701,345830402,346603101

Hij zal wel geboren zijn rond 1735/1740

Je kunt hier overigens beter een aparte vraag van maken.

Dat doe je hier: http://www.stamboomforum.nl/subfora/230/0/0#newtopic

Jan Clavaux - 31 dec 2014 - 17:09

Ben op zoek naar geboorteattest en of andere gegevens van mijn grootvader en overgrootouders.

Louis Alphonse RUTS ( eerst geregistreerd als Vander Voort)

die werd geboren te Rijsel op 15/06/1889 onder de naam van zijn moeder, Marie Therese Vander Voort (verder geen gegevens van haar) en Martinus Alphonse RUTS °26/10/1864. 

Mvg,

turid

Husebo turid - 17 apr 2018 - 09:12

De URL in de OP lijkt niet meer te werken(  http://www.archivesdepartementales.lenord.fr/ )

 

Deze (nog) wel: https://archivesdepartementales.lenord.fr/?id=archives_online 

 


Grtn

Jan K. (genealinks.tk) - 1 mar 2020 - 18:40 (laatst bijgewerkt 1 mar 2020 — 18:42 door auteur)

Dank Jan voor de correctie. In 6 jaar kunnen er natuurlijk aardig wat veranderingen optreden.

H.G. Hein

Hein de Vries - 2 mar 2020 - 00:16

Hartelijk dank voor het geven en bijwerken van deze link! Is het ook mogelijk om een scan te downloaden? Ik zie in de viewer wel een symbool voor 'ajouter à la sélection' maar weet niet waar ik vervolgens mijn 'selectie' kan terugvinden. (Ik vermoed dat ik de doopakte van een voorouder van me gevonden heb in de boeken van Godewaersvelde (B 1673-1682, scan 37 van 63) maar de pagina is slecht leesbaar. Ik hoop dat ik een gedownloade scan misschien wat leesbaarder kan krijgen door het contrast op te krikken.)

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 2 mar 2020 - 19:41

Hi Carl,

Ik zie wat jouw problem is maar in de gauwigheid kan ik je niet wijzer maken. Echter op het scherm met de dopen etc. staan rechts onderaan diverse knoppen die helderheid, contrast etc. beheren. Door met deze knoppen te spelen kun je het origineel aardig opvijzelen en dan via een "screen-dump" (ik weet de NL term niet) in je eigen grafische prorgam het nog verder bewerken. Dat werkte me voor mij goed. Excuses for my "broken Dutch"

Hein de Vries Atlin Canada

Hein de Vries - 3 mar 2020 - 00:40

Ik ben op zoek naar gegevens over François Favarque (Favarcque) die uit Tourcongien naar Leiden is vertrokken begin 17de eeuw. Hij was getrouwd met Marie Bolijn (Boleyn/Bolin). Kan iemand mij verder helpen?

 

Alvast bedankt!

Elles van der Lingen - 5 jun 2020 - 18:33

Elles, had deze Francois ook nageslacht?  Weet je daar namen van? 

mst - 6 jun 2020 - 16:41

Hij had in ieder geval een zoon, Abraham Isaac Favarque (geb. 1646) die trouwde met Maria Gijsberts IJsberts Chotin/Sotijn.

François trouwde in Leiden (ondertrouw 30-12 1644) maar woonde eerst in Haarlem. Bij het huwelijk was zijn broer Pieter Favarcque getuige.

Elles van der Lingen - 8 jun 2020 - 18:00

Elles, ik neem aan dat je met :"Tourcongien" de plaats Tourcoing in Noord-Frankrijk bedoeld. Enkele jaren terug heb ik de doopboeken van Tourcoing van 1594-1637 ge-indexeerd (http://www.heinandwil.net/genealogy/Intro%20Tourcoing.htm). De namen Farvaque en Bolin komen veelvuldig voor maar niet de door jou gezochte Francois en Maria. Dat zegt natuurlijk niet zoveel omdat ze ook gedoopt kunnen zijn in een van de omliggende plaatsen. "Tourcongien" lijkt mij misschien te wijzen op"in de omgeving van Tourcoing". Als ik jou was zou ik de "Bibliotheque wallonne" doorspitten (https://www.familysearch.org/search/collection/2134301?collectionNameFilter=false) een register van allerlei Walloonse families die naar de Lage Landen zijn gekomen  vnl in de vroege 17e eeuw. Even (gratis ) registreren en dan maar bladeren. Ik heb hier de aankomst van mijn directe voorouders van mijn Oma in Leiden gevonden maar het vergt wel wat geduld. Als je mogelijk wat meer gegevens hebt gevonden over de herkomst van Francois en Maria in de Biliotheque dan kun je wat gerichter zoeken in de doopboeken van Lille en omstreken. Deze doop- en trouwboeken zijn te vinden  op de Archives du Nord website (https://archivesdepartementales.lenord.fr/?id=archives_online) Ik heb een omschrijving gegeven op https://www.stamboomforum.nl/subfora/230/2/77053/0/archives_du_nord_in_frankrijk Deze boeken vergen enige kennis van het oude schrift maar met wat geduld en handigheid is het wel te ontcijferen.

Veel succes

Hein de Vries Atlin BC Canada

Hein de Vries - 8 jun 2020 - 20:39

Ellen, zelf heb ik geen kinderen van Francois kunnen vinden. vandaar mijn nieuwsgierigheid.
Heb je echt een doopdatum van deze Abraham gevonden? Welke dan? 
En waarom denk je dat hij Abraham Isaac heet? 

Veel vragen :)   Ik denk echter dat ik je aan de goede ouders van Abraham kan helpen. 
Tenzij jij gelijk hebt natuurlijk. 
Ik hoor het graag! 



 

mst - 8 jun 2020 - 22:30

Hoi Jouke, ik ben alles nog een keer aan het doorlopen en ik denk dat ik het verkeerd heb genoteerd. Als ik het (nu) goed heb is het alleen Abraham. Hij is getrouwd met Maria Schotteijn. Ik kom nu op een ander spoor, dat leidt tot Simeon Favarque en Marijtje Kennepee. Mijn lijn komt dus uit Bondues. Kom jij daar ook op uit?

De tweede "Franse" lijn die ik heb komt uit Artois, de familie De Planque. De voorouder waar ik nu vast zit is Pierre Antoine de Planque (1675, Artois) Deze lijn komen uiteindelijk samen in één voorouder.

Als je meer tips hebt graag, ik ben hier nog nieuw in :-)

Elles van der Lingen - 9 jun 2020 - 14:01

Dank je wel Heinn, ik ga hier zeker in spitten!

Elles van der Lingen - 9 jun 2020 - 14:01


Ja, dan komen we op dezelfde ouders van Abraham. Zijn laatste zoon heet ook Simeon.  
Volgens mij komt hij uit Lille, niet uit Bondues. Hoe kom jij aan Bondues? 

Bij die Plancque ben ik ook niet verder gekomen. Zie: 

https://www.mijnstambomen.nl/leiden/planque.htm

mst - 9 jun 2020 - 18:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu