stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Frankrijk » Familie De Tombe van Tourcoing naar Leiden in de 17e eeuw



Profiel afbeelding

Ik heb een groot aantal emigranten met de familienaam De Tombe die in de 17e eeuw naar Leiden kwamen en daar gingen werken in de lakenindustrie. Van een aantal van hen is de onderliggende verwantschap duidelijk, doordat zij getuige waren bij elkaars huwelijken in Leiden en de geboorte van hun kinderen aldaar. Het is echter moeilijk om te achterhalen wie hun ouders waren die in Tourcoinge achterbleven. Hetzelfde geldt voor emigranten, o.a. afkomstig van Templeuve. 

Hoe kan ik van al deze mensen hun voorouders vinden, die niet zijn meegereisd met hun kinderen?

Heeft iemand ervaring met het online zoeken in archieven van Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden?

Rita de Groot

  

Rita de Groot - 10 nov 2021 - 16:54

Jan CIavaux - 10 nov 2021 - 17:49 (laatst bijgewerkt 13 nov 2021 — 18:41 door auteur)

Ik ben 1x fysiek naar de archieven in Lille geweest, gemeentearchief en regionale archieven. Men is op zijn zachtst gezegd niet behulpzaam, als je niet precies weet wat je zoekt, kun je dat beter niet doen. Ook al spreek je goed Frans... Ik zocht ook naar voorouders uit Tourcoing (en uit Lille zelf). Tourcoing moet zelf ook een gemeentearchief hebben...

Kattenburg - 10 nov 2021 - 18:37 (laatst bijgewerkt 10 nov 2021 — 18:39 door auteur)

Deze toevallig? 

https://www.mijnstambomen.nl/leiden/tombe2.htm

mst - 13 nov 2021 - 18:18

Hallo Rita,

Ik zat met hetzelfde probleem, hoe verbind je familie uit 17 eeuws Leiden met gegevens uit Tourcoing. Jan Clavaux gaf al de links naar het archief on line.Ongeveer  5-6 jaar geleden heb ik me door de doopboeken van Tourcoing geworsteld vanaf ongeveer 1595 tot in de 1630-ger jaren en alle gegevens op een spreadsheet gezet. En ik kwam vele (de-des-de le) Tombes tegen. Ze staan op  de volgende website: 
http://www.heinandwil.net/genealogy/Intro%20Tourcoing.htm
Door de namen van getuigen te combineren met vader/moeder is vaak een goede poging tot gezins reconstructies te maken.
In mijn geval wist ik de herkomst van de familie Boussemer (tot "Bosma" verbasterd in Leiden) te volgen. 
Veel succes

Hein de Vries
Atlin BC Canada

Hein de Vries - 14 nov 2021 - 04:17

Hallo Hein de Vries,

Het is hier (Amstelveen, Nederland) nog vroeg in de morgen, maar wat heb je me blij gemaakt! Ik heb al je gegevens uit Tourcoing vluchtig doorgekeken en een groot aantal namen  (de) Tombe gezien. Ik ga er de komende tijd mee aan de slag en zal je voor het einde van het jaar het resultaat laten weten.

Zeer veel dank!!!

Rita de Groot

Rita de Groot - 15 nov 2021 - 09:35

Rita,
wellicht ken je deze verzameling van kaartjes met gegevens van Hugenoten die naar  naar Nederland gekomen zijn in de vorige eeuwen.:the"Bibliotheque Wallonais": bij elkaar vergaderd en openbaar gemaakt door "Familysearch" van de Mormonen. Na gratis geregistreerd te hebben zoek dan naar de Bibliotheque Wallonais. Hier zijn tienduizenden aparte kaartjes met ieder een huwelijk of een doop of andere informatie per persoon. Dus zeer tijdrovend, zeker met een langzame internet verbinding, maar wel lonend. Zo vond ik hier de belijdenis in de Leidse Waalse Kerk van mijn voorouders in 1628 en daarmee een tijdstip van hun aankomst in Leiden en.zelfs de plaats in Frankrijk waar ze het laatst vertoefden en de naam van de pastor die hun attestatie verleende, 
Sorry maar ik kan zo gauw niet een link naar "Familysearch" vinden maar via Google gauw te vinden.

Veel succes

Hein
 

Hein de Vries - 16 nov 2021 - 04:15

Hallo Hein de Vries,

Ik heb mijn zoektocht naar de familie De Tombe, afkomstig van Tourcoing, afgerond en op Genealogie Online geplaatst onder de naam "De Tombe van Tourcoing naar Leiden" Met veel dank aan jou voor je hulp door mij een spreadsheet te zenden van een gedeelte van het doopboek uit die plaats. 

Nu herinner ik me dat je ook betreffende het doopboek van Templeuve mij zou kunnen helpen. Ik kan het zo snel niet terug vinden. Mag ik je vragen om mij op het spoor te zetten? Dan kan ik hier ook mee verder.

Ik wens jou en je familie een heel goed nieuw jaar!

Rita de Groot

Rita de Groot - 30 dec 2021 - 10:43

Fiches op de Waalse registers, 1500-1828

https://www.familysearch.org/search/catalog/129140?availability=Family%20History%20Library

Er is een Templeuve in dépt le Nord en een in Henegouwen. Google Templeuve, registre paroissieux

Jan Achterberg - 2 mei 2022 - 12:55


@Rita.   Ook ik heb voorouders de Tombe, dus ik ging nieuwsgierig kijken, maar helaas zie ik veel vreemde dingen. 
Waarom staat Georges bij vader Piatus x Isabelle, terwijl de naam van zijn vader niet te lezen is, en hij een heel andere moeder heeft?  

rikk - 2 mei 2022 - 18:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu