stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Fout in de FAQ opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online

Het antwoord https://www.genealogieonline.nl/help/item.php/19 is feitelijk onjuist. Dit is jammer voor de schrijver van het antwoord, maar volgens http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/Databanken http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/Wat-wordt-niet-beschermd en http://blog.iusmentis.com/2014/04/10/mag-je-andermans-stamboom-overnemen-onder-auteursrecht-databankrecht/ is het gewoon onzin. 

De laatste bron is van een jurist die de auteursrecht en databankrecht met elkaar vergelijkt. Er is zelfs een rechtbankvonnis over uit 2013 zie

https://www.boek9.nl/items/iept20131106-rb-zeeland-west-brabant-stamboom

Dus hierbij een zeer duidelijk antwoord. Dit zal de ene persoon zeer bevallen en de andere zal het juist niet bevallen.

Hierbij moet ik ook denken aan de recente discussie over auteursrecht op graan en andere planten. Dit kan leiden tot zeer onwenselijke situaties.

De adviezen blijven wel gelden, want soms hebben mensen veel tijd er in gestoken en het zeer goed onderbouwd met bronnen. Dan is het van wetenschappelijk niveau.

Jeroen M.W. van Dijk - 12 mei 2016 - 16:50

De linken in het eerste bericht zijn door mij geactiveerd als moderator, daar dit een stuk handiger is voor de lezer.

-------------------------------

Let wel dat o.a.de rechter in zijn vonnis van oordeel is geweest, dat eiser niet alles heeft overlegd en mede daardoor zijn eis is afgewezen.

Een andere rechter zou tot een ander oordeel kunnen komen, wanneer er zodanige geschreven teksten zijn overgenomen, die niet afkomstig zijn van o.a. BS, bev. registers of andere bronnen, maar uit het brein van de auteur, maar dat moet de auteur wel bewijzen.

Hij of zij zou de genealogie als een roman of familiebiografie geschreven kunnen hebben.

Zeker als het om omschrijvingen gaat, welke zijn gekoppeld aan eigen foto's of eigen documenten.

Hiervoor kunnen regels van toepassing zijn, zoals van een geschreven boek, auteursrecht.

M.i. moet ieder boek apart om zijn inhoud beoordeeld worden en hierbij denk ik dus niet aan de openbare genealogische gegevens.

Hierbij denk ik aan het boek van de schrijver: Geert Mak en zijn boek over "De eeuw van mijn vader".

Genealogische gegevens zouden er uit gevist kunnen worden, maar om het boek te kopieëren en de volledige inhoud op internet te zetten is van een geheel andere orde.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

De eeuw van mijn vader

Boek van Geert Mak

 

De eeuw van mijn vader is een boek uit 1999 van de Nederlandse schrijver Geert Mak. Het boek volgt het leven van zijn vader dominee Catrinus Mak en andere famileleden, zoals zijn moeder Geertje Mak-van der Molen. Wikipedia

 

Oorspronkelijk gepubliceerd: 1999

 

Auteur: Geert Mak

 

https://www.bol.com/nl/p/de-eeuw-van-mijn-vader/9200000005529158/

----------------------------------------------------------------------------------------------

Wanneer is iets plagiaat te noemen?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plagiaat

-----------------------------------------------------------------

Netjes blijft het om altijd eerst contact op te nemen met de oorspronkelijke auteur, alvorens alle genealogische gegevens zonder pardon op een eigen site te zetten, de oorspronkelijke auteur zou later in zijn eigen bestand correcties toegepast kunnen hebben, die in zijn uitgave verkeerd zijn vermeld.

Zo ook bij mijn publcatie in 1985 " Genealogie Rolema" via de uitgever Fryske Akademy.

Hierbij is een verkeerde koppeling (17e eeuw) gemaakt, die klakkeloos door anderen zijn overgenomen en op internet gezet.

Gebleken is, dat er totaal niet is gecontroleerd of mijn gegevens alle maal juist zijn geweest.

Plakken en knippen is tegenwoordig erg in de mode.

Erg jammer, want nu staan op verschillende sites onjuiste gegevens vermeld.

---------------------------------------------------------------------

 

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 13 mei 2016 - 12:04


Hiermee wordt duidelijk het verschil aan gegeven. De stamboom gegevens zijn niet beschermd en niet kunnen niet beschermd worden, maar op basis van deze gegevens kun je zeer creatief aan de gang gaan. Dus het verhaal of de foto achter de familie of de persoon kan wel via auteursrecht beschermd worden. En de gegevens over levende en recent overleden personen zijn ook beschermd. Om die reden dient in het ideale geval bij elke persoon een een jaartal of een schatting staan. Omdat dan pas te toetsen is  of de gegevens of iemand wel of niet gepubliceerd mag worden.

Jeroen M.W. van Dijk - 14 mei 2016 - 02:51







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu