stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Toon Suggesties: Nedersaksen, Lower Saxony of NiedersachsenProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/mijn/beheer/plaatsnamen/toon.php?type=niet-eenduidig

Eerst 'n aanloopje: Soms werkt Toon Suggesties wel goed, d.w.z. als geonames.org bijv. regio-aanduidingen gebruikt zoals Kreis, Regierungsbezirk of Landkreis dan mag je die gewoonlijk weglaten en dan wordt 'n plaatsnaam toch correct herkend door GO. Maar niet altijd, dan suggereert Toon Suggesties toch regioaanduidingen te gebruiken en als ik de suggestie letterlijk kopiëer dan lukt 't wel zo'n plaats uniek te identificeren. Al blijf ik 't vreemd vinden dat je kennelijk soms wel soms niet zulke regioaanduidingen moet gebruiken.

Toen ik Niedersachsen invulde als Duitse deelstaat werden 165 niet-eenduidige plaatsnamen gevonden, Lower Saxony leverde 102 op, Nedersaksen 215, terug naar Lower Saxony 158. Lower Saxony  werkt dus 't best voor GO, voor Geneanet lijkt 't vooralsnog niet uit t maken, daar is de gemeentelijke herindeling in 2018 waardoor Westerwolde ontstond nog niet eens doorgedrongen:-) Geneanet toont na elke upload vandaag "Aantal onbekende plaatsnamen : 106", wat ook kan betekenen dat het overzicht nog bijgewerkt moet worden. Wel opmerkelijk op GO dat met hetzelfde aantal personen opeens meer niet-eenduidige plaatsnamen (158) gevonden worden als ik Lower Saxony gebruik, i.p.v. minder (102), terwijl ik hier en daar zelfs 'n plaatsnaam meer conform geonames.org heb ingevuld.

M'n experiment begon met de knop Toon Suggesties. Aangezien het zwaartepunt van m'n GEDCOM in Niedersachsen ligt verbaast het me dat Toon Suggesties nooit 'n plaats uit Niedersachsen lijkt voor te stellen, ook niet uit Lower Saxony of Nedersachsen. Te vaak: "Sorry, geen suggesties", onbegrijpelijk. Wel Noordrijn-Westfalen, niet Nordrhein-Westfalen. Ook geen Holthausen bij Lingen noch bij Meppen, wel 19?! in Noordrijn-Westfalen, zie link en 2 schermafdrukken.

http://www.geonames.org/search.html?q=holthausen%2C+nedersaksen&country=DE

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hoe werkt dit? Het lijkt er op dat Toon Suggesties met 'n subset v.d. database van geonames.org werkt, maar welke? Zit Niedersachsen wel in de subset? Zijn er bepaalde feature classes in geonames.org die niet meekomen naar GO? Even gedacht dat de dorpjes in m'n GEDCOM te klein zijn, en dat bijv. populated places niet overgenomen zijn door GO, maar dat is niet zo, al zou dat voor afzonderlijke gehuchten, streekjes en boerderijen wel alsnog kunnen gelden:-) 

Pauline Berens EBBI - 21 okt 2021 - 18:20 (laatst bijgewerkt 22 okt 2021 — 15:24 door auteur)

Beste Pauline,

De functies:

  • plaatsnamen die niet (uniek) herkend zijn,
  • mogelijke aanknopingspunten,
  • bronvermelding als teken van kwaliteit,
  • visualiseer een andere verwantschap en
  • controle op informatie verlies

werken niet goed en hebben ook nog nooit goed gewerkt.
Getuige de eindeloze threads in dit forum kun je de resultaten van die functies maar het beste met een flinke korrel zout nemen. 
Houdt het er maar op dat Genealogie Online een prima tool is om te publiceren.

Jan Verkade - 22 okt 2021 - 11:08

Hallo Jan, bedankt voor je reactie, al kan ik er weinig mee, integendeel, ik denk graag mee om functionaliteit van webapplicaties te verbeteren. Daar doe ik bezoekers aan mijn publicatie en die van anderen ook 'n plezier mee, toch? Die hebben net als ik geen behoefte aan "flinke korrels zout":-) Toon Suggesties is volgens mij vrij nieuw. Er is op dit Helpdesk forum en in tab Inhoud op GO niets over te vinden. Dus ik hoop dat problemen die ik aankaart op de agenda van het 3-wekelijkse overleg van Bob Coret en Yolanda Lippens belanden, dat mensen reageren die beter begrijpen dan ik hoe om te gaan met Toon Suggesties om plaatsen op 'n Google Map te tonen of kunnen uitleggen waardoor Toon Suggesties de mist in gaat:-)

Inmiddels staat de teller van niet-eenduidige plaatsnamen op 147, sinds vervanging van "Verenigde Staten" door "VS". In Geneanet kan het verversen van de plaatsnamenlijst weken duren begrijp ik van 't Geneanet-forum, dus dat bemoeilijkt het bekijken van 't effekt van m'n wijzigingen. Lastig, ik wil alleen wijzigingen doorvoeren waardoor zowel op GO als op Geneanet meer plaatsen geïdentificeerd worden.

Pauline Berens EBBI - 22 okt 2021 - 13:16 (laatst bijgewerkt 22 okt 2021 — 15:52 door auteur)

Sinds mijn bevindingen met het omzetten van landen/provincies in plaatsnamen ( https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/75232/0 ), laat ik dat niet meer aan GO over, maar bewerk ik mijn GEDCOM zelf met een macro in Notepad++. Op die manier bereik ik in ieder geval eenduidigheid binnen mijn publicaties. 

Jan Verkade - 22 okt 2021 - 17:24

Tja, vervelend allemaal met die aanknopingspunten Jan, maarre... ik wil de lat toch hoger leggen dan "eenduidigheid binnen m'n publicaties", namelijk zoveel mogelijk plaatsen tonen op de Google Map op de statistiekenpagina. Eenduidigheid binnen m'n publicaties bereik ik al door met zoek- en vervang wijzigingen door te voeren in Pro-Gen. Wijzigingen doorvoeren in Kladblok houd ik sowieso niet van, omdat je die voor elke GEDCOM upload opnieuw moet doen, ook al heb je daar inmiddels 'n macro voor:-) 

Pauline Berens EBBI - 22 okt 2021 - 17:47

@Jan, jammer dat je je vorige ervaringen zo - naar mijn gevoel - verzuurd vermeld. We doen er echt alles aan om problemen te verhelpen en functies te verbeteren. Juist omdat GO zo'n complexe samenwerking heeft met de zustersites en functionaliteiten, is het alles behalve alleen maar een publicatie tool. 

Jij, als gevorderde gebruiker, zou een grote positievere bijdrage kunnen leveren om ons hier op dit forum te ondersteunen met de dingen die jij tegenkomt. Toegegeven, er lopen nog steeds issues die niet zo 1-2-3 te lossen zijn, zelfs ook niet na maanden. Bob is dan wel programmeur en het brein, maar is ook afhankelijk van modules en de technische mogelijkheden. 

Bob en ik werken achter de schermen keihard om alles op rolletjes te laten lopen, maar sommige onderdelen lukken niet direct en heeft gewoon meer tijd nodig. 

Dus ik zou het fijn vinden als je wat positiever kunt bijdragen i.p.v. je grieven te blijven publiceren, ook op Twitter. Anders lijkt het me beter dat je je uitschrijft voor GO. Maar dat zouden wij jammer vinden, juist omdat we zo openstaan voor kritiek en aanpassingen. Maar heb dan wel begrip voor de tijdsfactor en respect voor wat er uberhaupt al mogelijk is bij GO en de rest van de sites. 

Yolanda Lippens - 28 okt 2021 - 15:37

Dit probleem graag samen behandelen met Diverse Problemen met de Google Map 19 aug 2021.

Pauline Berens EBBI - 14 jan 2022 - 14:31

[staat nog actief op de lijst]

Yolanda Lippens - 5 okt 2022 - 12:59


@Yolanda, inmiddels is het 16 september 2023. Wat betekent 5 okt 2022: "[staat nog actief op de lijst]"?

Pauline Berens EBBI - 16 sep 2023 - 14:26Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu