stamboomforum

Forum logoHelpdesk » De auteur heeft zijn profiel verwijderd en er staan ten onrechte privacy gegevens op de site GO.Profiel afbeelding

Het is ingevolge de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet toegestaan om gegevens van levende personen te publiceren, tenzij zij hier elk uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven. De eerste verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij de "eigenaar" van de gegevens.

Genealogie Online ondersteund hierin door alleen gegevens te publiceren van personen als aannemelijk is dat de persoon is overleden. Via het beheer van de publicatie kan worden aangegeven of bepaalde personen uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven. 

Ook in sommige stamboomprogramma's kan vast worden gelegd dat er toestemming is voor publicatie, bijv. in GensDataPro. Dat er voor een persoon toestemming is, komt dan in het door de auteur geuploadde GEDCOM bestand mee. In het geval van GensDataPro gaat dit via een "1 _UNHID Y" code. Dit laatste is het geval bij de publicatie van meneer Marttin. Dus omdat in het GEDCOM bestand staat dat er toestemming is voor publicatie staat er bijv. een pagina over Rick Hermanussen in de publicatie van meneer Marttin op Genealogie Online.

Klaarblijkelijk is dit niet de bedoeling! Naast een uitleg richting meneer Marttin via e-mail heb ik als tijdelijke "workaround" ingesteld dat ik de toestemming via GEDCOM bij zijn publicatie negeer. Oftewel, gegevens van levende personen zijn nu weg uit zijn publicatie. Ook is er een verwijderingsverzoek ingediend bij Google. 

Tenslotte ga ik na verwerking van een GEDCOM bestand waarin "1 _UNHID Y" codes staan, auteurs hiervan op de hoogte stellen zodat ze weten wat de consequentie is.

Aan GensDataPro gebruikers: hoe kun je voor één persoon (of een boel personen) instellen dat deze toestemming voor publicatie heeft gegeven en wellicht belangrijker hoe kun je dit weer verwijderen?

Bob Coret - 8 jun 2022 - 16:30

Hallo Bob,

Waar ik in mijn reactie op doelde, hiermee de thread enigszins kapend, is dat er in het profiel van Louis Christiaan van der FELTZ (1869-1956) in de Stamboom Elsevier, bij de notities, gegevens van levende nakomelingen van hem staan, inclusief geboortedata. Ik kwam die op het spoor, omdat een van die nakomelingen een klasgenoot van mij was.

Van deze notities weet ik dat ze afkomstig zijn uit het Nederland's Adelsboek, en voor abonnees en archiefbezoekers dus in te zien zijn. Ik heb alleen het idee dat ze niet zomaar op de site mogen staan, en dat staan ze nu wel, omdat de hoofdpersoon van het profiel al lang overleden is, en de notitie daardoor door de controle glipt.

Ik laat de link hier nu weg, om te voorkomen dat de pagina een hogere ranking bij Google krijgt, maar met de naam van de persoon en de stamboom kan je hem zo vinden.

Frank Borman - 8 jun 2022 - 16:47

Hallo Frank,

Genealogie Online kan niet bepalen of er in de notities privacy gevoelige informatie staat. Als de persoon waarbij dit notities mag worden gepubliceerd dan worden ook de notities gepubliceerd. Ik zie dit gelukkig niet vaak gebeuren, het is aan de auteur van de publicatie om dergelijke notities dan te verwijderen.

Wat ik me dan wel weer afvraag: is er toestemming gegeven aan Nederland's Adelsboek om gegevens van levende personen te publiceren?

Bob Coret - 24 jun 2022 - 15:02

Hallo Bob,

Als ik het goed heb, heb jij als eigenaar van deze site ook een verantwoordelijkheid. En hoewel ik snap dat het lastig is om notities op data te scannen, tijdens het uploaden, is het ook niet onmogelijk. En in het geval waar ik het over heb, waarbij de auteur niet reageert, denk ik dat je verplicht bent om bij een melding in actie te komen, zoals Facebook dat ook is. Ik heb net ook even gekeken op de site van jurist en mede-genealoog Arnoud Engelfriet, en daar staat een bericht van iemand die My Heritage heeft aangesproken op een publicatie. Jij hebt als host namelijk ook een aansprakelijkheid, en ik heb daar eerder ook al een host op aangesproken na laster via zijn platform.

Ik heb mijn klasgenoot net ook even via LinkedIn benaderd, om te vragen of hij toestemming heeft gegeven voor publicatie in het Nederland's adelsboek. Ik wacht dat antwoord even af, maar ik denk eigenlijk dat het niet relevant is. Het Nederland's adelsboek wordt namelijk in beperkte kring verspreid, en toestemming voor publicatie in dat medium impliceert nog geen toestemming voor openbaarmaking via het web. Daarnaast zou je nog kunnen stellen, dat de gegevens ook niet zichtbaar waren geworden als de auteur van de gegevens uit de notitie zou hebben vertaald naar echte profielen. Die zouden dan namelijk wel door jouw software zijn gedetecteerd.

Frank Borman - 24 jun 2022 - 15:58

Hallo Frank,

Ik ben het met je eens dat als Genealogie Online een melding krijgt ten aanzien van privacy, Genealogie Online daar wat mee moet doen. Eerste stap is de auteur er op aanspreken, als die niet reageert of weigert is Genealogie Online weer aan zet om de er zorg voor te dragen dat de regels (waaronder AVG) worden nageleefd.

Er iets aan doen "bij upload" is een volgens mij technisch niet haalbaar. Het enige wat ik me kan bedenken is om standaard notities niet te publiceren, dat dit een extra handeling is van de auteur die moet verklaren dat zijn/haar notities geen persoonsgegevens bevatten. 

Toestemming voor publicatie in medium A impliceert nog geen toestemming voor herpublicatie via medium B. Vaak krijg ik te horen: "het staat op facebook" of "het staat in de krant", dus ik mag het ook opnemen in mijn offline of online publicatie, dat is inderdaad niet het geval, niet voor persoonsgegevens en niet voor auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Bob Coret - 11 jul 2022 - 15:51

Hallo Bob,

Ik denk persoonlijk dat het scannen van notities op datumvelden wel mogelijk is, maar het is wel extra werk, en het vertraagt de site daardoor denk ik ook wel, tijdens het importeren van een GEDCOM-bestand.

Ook goed om te lezen dat je het in principe met me eens bent, waar het om dat adelsboek gaat.

Wat ik dit geval helaas merk is dat er van de auteur van de publicatie nog steeds geen reactie is, en dat creeert dan dus weer extra werk voor jou. En ik weet trouwens ook niet hoe vaak je dit soort dingen tegenkomt. In dit geval vind ik het profiel omdat ik op zoek ben naar de gegevens van een levende persoon, waardoor ik zelf ook boter op mijn hoofd heb. Ik wil die afstammingsgegevens zelf namelijk juist wel hebben, en vind ze hier.

Toch zou het ook wel makkelijk zijn om een profiel te kunnen rapporteren, zoals je dat met een bericht ook al kan doen.

Frank Borman - 11 jul 2022 - 16:15

Op https://www.genealogieonline.nl/familie-marttin/I1330.php

is alles over de betreffende persoon verdwenen, "geen toegang". Op de statistiekenpagina staat: "Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 19 september 2019." Kortom, Bob Coret heeft de pagina verwijderd volgens mij, auteur Peter Marttin heeft geen actie ondernomen. Waarom verwijdert GO niet het account van Peter Marttin aangezien hij privacyregels schendt? Heeft de auteur überhaubt 'n waarschuwing o.i.d. gekregen van GO?

Pauline Berens EBBI - 11 jul 2022 - 16:30

Hi Pauline,

Omdat je dit profiel noemde, uit 2019, heb ik ook nog even gekeken naar het profiel waarin mijn voormalig klasgenoot staat, en dat is dit:

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-elsevier/I6000.php

En dit is zelfs uit 2017!

Er zit hier alleen nog wel een complicerende factor bij, want als ik op naam zoek, blijkt er bij Archieven.nl een nog uitgebreider stuk tekst te staan, met vrouw en kind:

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=34&miaet=1&micode=0296&minr=853252&miview=inv2

En daarbij vraag ik me nu af, of het Drents Archief dit zomaar mag doen. Mijn eigen gegevens zijn op de site van het stadsarchief van Amsterdam namelijk netjes afgeschermd.

Is de adel dan misschien toch vogelvrij?

Frank Borman - 11 jul 2022 - 21:16

Hi Frank, laten we focussen op t probleem dat Rick Hermanussen aankaartte met de link die ik noemde. Start desgewenst n nieuw forum-item over jouw onderwerp 😉

Pauline Berens EBBI - 11 jul 2022 - 23:08

OK, ik laat het hierbij. Ik heb Bob langs een andere weg ook al ingeseind.

Frank Borman - 12 jul 2022 - 11:58

@Pauline,

Genealogie Online heeft op 8 juni jl. contact gezocht met de auteur. Tot op heden geen reactie.

Wanneer moet een publicatie verwijderd worden? Ik vind dat een forse stap en heb hier nog geen uitgekristalliseerd beleid op. Als er contact met een auteur is en deze weigert, dan vind ik het makkelijker (een ieder heeft zich aan de AVG te houden). Bij geen contact en door de beheerder oplosbaar probleem vind ik het toch jammer van heel de publicatie...

@Frank,

Ook archiefinstellingen en hun leveranciers hebben te maken met de AVG. Wel zie archieven waar via disclaimers waar je een vinkje moet zetten wordt gewezen op dat de gegevens van mogelijke levende personen (bijv. markt- en persoonkaarten bij Stadsarchief Amsterdam) alleen voor persoonlijk/wetenschappelijk onderzoek gebruikt mogen worden. Ik kijk met interesse naar deze beweging die ook voor Genealogie Online en Open Archieven "meer" mogelijk maakt. Echter zul je in dat soort gevallen altijd ook de mogelijkheid moeten bieden om gegevens weg te halen (het recht om vergeten te worden).

Bob Coret - 27 jul 2022 - 15:01

Wanneer moet een publicatie verwijderd worden? Ik vind dat een forse stap en heb hier nog geen uitgekristalliseerd beleid op. Als er contact met een auteur is en deze weigert, dan vind ik het makkelijker (een ieder heeft zich aan de AVG te houden). Bij geen contact en door de beheerder oplosbaar probleem vind ik het toch jammer van heel de publicatie...

 

Persoonlijk denk ik dat je hier inderdaad niet te licht mee om moet gaan. Een auteur kan tijdelijk onbereikbaar zijn vanwege persoonlijke omstandigheden bijvoorbeeld. Dus minimaal 1, maar liefst 2 maal een herinnering sturen met een tussenpoos van een paar weken, lijkt me redelijk. En zelfs dan zou ik de gegevens niet zomaar weggooien. Wel de publicatie offline halen (je hebt immers een AVG issue), maar een backup van de gedcom nog een tijdje bewaren.

Veel van ons hebben jaren werk zitten in het onderzoeken en publiceren van de stamboom. Uiteraard is het de verantwoordelijkheid van de auteur om zelf te zorgen voor een goede backup van zijn gegevens, maar het zou zuur zijn als dit om wat voor reden dan ook niet is gelukt en dat dan alles weg is.

Carmen - 29 jul 2022 - 12:33

Eens met Carmen, 2x waarschuwen via mail met pakweg 3 weken tussenpauze. Bij geen reactie de publicatie offline halen. GEDCOM bewaren. 

Hoe zit het met publicaties waarvan de auteur aangegeven heeft dat geen contact opgenomen kan worden? Heeft GO wel 'n emailadres van zo'n auteur?

Belangrijk vind ik verder dat de regels gemakkelijk te vinden zijn op GO en helder geformuleerd, zodat we niet bij elk incident opnieuw hoeven te discussiëren:-)

Pauline Berens EBBI - 29 jul 2022 - 14:08


Ik heb net nog even gekeken op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens, en daar lees ik dat in deze gevallen twee partijen verantwoordelijk zijn, en dat zijn de genealoog, en het bedrijf Coret Genealogie, a.k.a. Bob. En die conclusie trek ik, omdat Genealogie Online naar mijn idee hetzelfde is als een cloud-dienst, zoals Dropbox, Google Drive, iCloud, etc.

De volgende vraag is wat mij betreft nog steeds wat je in het geval van een datalek moet doen. En dan bedoel ik daar in dit geval mee dat de gegevens van levende personen in een notitieveld opduiken. Dat is lastig te voorkomen, omdat die gegevens niet zo mooi gestructureerd zijn als de normale datumvelden in een GEDCOM-bestand. Je bent als verantwoordelijke dan afhankelijk van meldingen van bezoekers zoals ik.

Naar mijn idee moet je in zo'n geval zo snel mogelijk handelen, en kan je je niet verschuilen achter de persoon die de stamboom geüpload heeft. Je bent als site-eigenaar in dit geval namelijk net zo verantwoordelijk als de genealoog zelf.

En naar mijn idee zou het dan het meest praktische zijn, om niet de hele GEDCOM off-line te halen, maar alleen het profiel waarin de notities staan, of zelfs alleen die notities.

Frank Borman - 29 jul 2022 - 15:57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu