stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Patronimia boektype BevolkingsreconstructieProfiel afbeelding

Betreft Anders (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/bevolkingsreconstructie-ortsfamilienbuch-rutenbrock/

Op Patronimia kun je 'n prachtig boek laten genereren van je publicatie op GO. Het formaat is nog niet geschikt voor bevolkingsreconstructies. Alleen boektype Voorgeslacht, Nageslacht of Familiekring worden ondersteund, zie schermafdruk. Ik pleit voor 'n boektype Bevolkingsreconstructie. Dat lijkt me geweldig, al zou ik het pas bestellen als m'n bevolkingsreconstructieprojecten afgerond zijn, zodat er daarna weinig meer aan verandert en je kunt volstaan met 'n link naar online errata. Typisch voor 'n bevolkingsreconstructie zijn de familienamen, Geboorteplaatsen van vreemdelingen, Overlijdensplaatsen van vertrokken personen, Externe huwelijksplaatsen, Plaatsen van leven, zie

https://online-ofb.de/ruetenbrock/index.php?lang=nl

Aangevuld met de bekende statistieken van GO, zie

https://www.genealogieonline.nl/bevolkingsreconstructie-ortsfamilienbuch-rutenbrock/tellingen.php

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik heb de wens ook ingediend bij Patronimia en laat het weten als Patronimia reageert.

Pauline Berens Rutenbrock - 7 jun 2022 - 15:08

Pauline,

Ben benieuwd wat de reactie van Patronomia is.

Zijn er nog typen overzichten die ik op Genealogie Online zou kunnen toevoegen die bijdragen aan een bevolkingsreconstructie publicatie?

Bob Coret - 8 jun 2022 - 17:15

Bob, in m'n voorstel noemde ik: 

Typisch voor 'n bevolkingsreconstructie zijn de familienamen, Geboorteplaatsen van vreemdelingen, Overlijdensplaatsen van vertrokken personen, Externe huwelijksplaatsen, Plaatsen van leven, zie

https://online-ofb.de/ruetenbrock/index.php?lang=nl

Daarvan toont GO alleen familienamen, d.w.z. het menu met beginletters van familienamen.

De andere overzichten ken ik van de OrtsFamilienBücher website, zie bovenstaande link en de menu's links en rechts in onderstaande schermafdruk. De vertaling van de menu-items kan beter, bijv. Woonplaatsen i.p.v. Plaatsen van Leven. Geboorteplaatsen van Vreemdelingen zou ik Geboorteplaatsen anders dan Rütenbrock noemen, i.p.v. Overlijdensplaatsen van Vertrokken Personen stel ik voor Overlijdensplaatsen buiten Rütenbrock. Misschien kan dat "anders dan Rütenbrock" ook wel weg, dat scheelt maar 1 marker op de kaart met bijbehorende frequentie. De tekstuele opsomming van plaatsen met frequentie is handig om fouten in spelling op te sporen, misschien kan die daarom opgenomen worden in het beheerscherm van de gebruiker. Voor bezoekers zou 'n kaart met ruimtelijke spreiding en frequentie per marker leuker zijn.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder zou ik graag berekend zien in hoeverre mensen in 'n bevolkingsreconstructie onderling gerelateerd zijn. In Bevolkingsreconstructie Wesuwe is dat 94% volgens Pro-Gen, in Bevolkingsreconstructie Rütenbrock 95%. In de inconsistentiecontrole staat al hoeveel gehuwden elkaars neef/nicht waren, respectievelijk 11 en 7. Dat zou ik graag aangevuld zien met achterneef/achternicht. De interpretatie van dit soort getallen vind ik gevaarlijk, dus daar doe ik liever geen uitspraken over. Ben op zoek naar functionaliteit waarmee de onderlinge gerelateerheid gevisualiseerd kan worden. De functie Verwantschap Berekenen via Kortste Weg van Geneanet is daar 'n mooi voorbeeld van. Hoe meer mensen in je publicatie onderling gerelateerd zijn des te beter werkt die functie, d.w.z. je kunt herhaaldelijk op de link Volgende Verwantschap klikken. Voor alle duidelijkheid; gerelateerd noch verwant betekenen hier bloedverwantschap, het is meer familie viavia. Voorbeeld:

https://gw.geneanet.org/ofbwesuwe_w?em=R&ep=herm+henrich+herman+heinrich+minne&en=feringa&m=NG&select=input&sn=&fn=&v=1&spouse=on&image=off&image=on&et=S

Verwant waren beide personen overigens ook, dat blijkt uit

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/rel/I1687/I5877

Herm Henrich - Herman Heinrich - Minne Feringa is de achterneef eenmaal verwijderd van Anna Grietje - Margaretha - Griet - Eite Wilken.

Herm Henrich - Herman Heinrich - Minne Feringa is de echtgenoot van de 6e achternicht van Anna Grietje - Margaretha - Griet - Eite Wilken.

 

Zou 'n sociogram van een bevolkingsreconstructie interessant zijn? Sociogrammen gaan gewoonlijk over relaties tussen personen binnen 'n groep, 'n klas ofzo. Voor 'n groep met duizenden mensen ongeschikt, tenzij je bijv. 'n samenvatting zoals 'n namenwolk gebruikt, alleen de meest voorkomende familienamen. Dan wel graag de mogelijkheid in het beheerscherm om achternamen met vergelijkbare spelling samen te voegen tot 1 familienaam. Wat dacht je van de volgende familiewolk? Als je met de muis over 'n naam beweegt worden de lijnen en getallen naar andere namen getoond had ik gedacht. Zoals nu ook de frequentie in de tooltip getoond wordt voor de overzichtelijkheid. 7∑11 betekent 7 relaties met totaal 11 kinderen bekend. Wat zegt deze namenwolk over m'n bevolkingsreconstructie? Weinig vrees ik, de aantallen zijn te laag. Verder nuanceren zoals alleen kinderen meetellen die zelf ook weer kinderen hebben verlaagt de aantallen nog meer. Iemand 'n beter idee?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Quick wins: eerst maar eens 'n overzicht van hoeveel mensen in de bevolkingsreconstructie (hier bijv. Rutenbrock), zijn geboren, getrouwd, hebben gewoond, zijn overleden, wel geboren maar niet overleden, niet geboren maar wel overleden, wel gewoond maar noch geboren of overleden... Liever in 'n diagram op de statistiekenpagina dan als tabel met cijfers.

Voor bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum heb ik al eens 'n Google Map gemaakt met lijnen die per persoon geboorteplaats en plaats overlijden met elkaar verbinden. Elke lijn verbeeldt dan de reis die 1 persoon heeft afgelegd tussen geboorte en overlijden, als indicatie van migratie. De knoppenbalk staat boven de kaart.

https://fjmblom.home.xs4all.nl/map-migration.html

Zo is er ook 'n Google Map met geboorteplaatsen 

https://fjmblom.home.xs4all.nl/map-places-of-birth.html

en eentje met plaatsen van overlijden.

https://fjmblom.home.xs4all.nl/map-places-of-death.html

Met de knop Start zet je alle markers op de kaart. En met de knop Heatmap kun je zelfs markers samenvoegen, is this nice or what:-)

Voor het maken van zo'n Google Map heb ik 'n API gedownload, de gratis versie toont "for developing purposes only". 

Op https://fjmblom.home.xs4all.nl/statistics.html staan nog wat statistieken die interessant kunnen zijn voor bevolkingsreconstructies. 

Nog 'n voorstel: Ruim het overzicht op op

https://www.genealogieonline.nl/collecties/bevolkingsreconstructies

Alle publicaties die niet voldoen aan de definitie "Publicaties die bevolkingsreconstructies van families en inwoners van een bepaalde plaats of regio weergeven." kunnen volgens mij geschrapt worden. Misschien tijd voor 'n nieuwe definitie? Bijv. Een bevolkingsreconstructie is 'n publicatie van 'n inventarisatie van mensen en families die in een bepaalde plaats of regio leefden. Accent bijv. met vet, op plaats- of streekgebondenheid.

Zet alle bevolkingsreconstructies op GO samen op 'n Google Map en toon die op de statistiekenpagina van publicaties die 'n bevolkingsreconstructie zijn, met de marker van de betreffende publicatie in 'n afwijkende kleur.  Zet dezelfde Google Map ook op https://www.genealogieonline.nl/collecties/bevolkingsreconstructies

maar dan met alle markers in dezelfde kleur.

Ook op de statistiekenpagina van 'n bevolkingsreconstructie: de Topotijdreis?! Schitterend om de kaart te zien veranderen in de loop der tijd. Nu nog 'n manier verzinnen om mensen op die kaart te positioneren, 'n 3D effect van 'n Google Map, stel iemand is geboren in 1815, dan 'n marker in kaartlaag 1815, met extra info in de tooltip en 'n link naar de betreffende persoonspagina in de bevolkingsreconstructie.  Andere kleur marker voor jaar overlijden. Woonplaats kan decennia dezelfde zijn, dan elke 10 jaar 'n marker:-) Probleem wordt vast wel identificatie van oude plaatsnamen. In het beheerscherm moet het mogelijk zijn dat de gebruiker/auteur van de bevolkingsreconstructie de synoniemen opsomt voor de meest voorkomende plaatsnamen in de bevolkingsreconstructie. Voor Rütenbrock bijv 1815 Wesewe = 1870-2022 Wesuwe, 1815 Heebelder Meer = 2022 Hebelermeer, 1836 de Zwarte Berg = 1870 Colonie Schwartenberg  = 2022 Schwartenberg  enz.

https://www.topotijdreis.nl/kaart/1852/@272453,538922,8.33

Nog eentje dan: Zoek Personen op Plaatsnaam zou ik graag toegevoegd zien aan het zoekscherm. Nu is 'n achternaam verplicht als je daarvoor "Doorzoek  alle personen probeert te gebruiken."

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kan het bovenstaande zoekscherm uitgebreid worden met Zoek in 'n Bepaalde Publicatie: Familienaam, Familienaam partner, Plaatsnaam, Beroep e.d.? Ik stel voor het volgende zoekformulier, dat bestaat al.

https://www.genealogieonline.nl/zoeken/index.php?publication=10944

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Doorklikken op de plaatsnaam op 'n persoonspagina kan wel, maar toont namen van personen in alle publicaties op GO, terwijl ik daar 'n keuze voorstel tussen zoek in de betreffende publicatie en zoek in alle publicaties. Juist voor bevolkingsreconstructies lijkt me dit onderscheid relevant; wie woonden er in 'n bepaalde plaats volgens de bevolkingsreconstructie en wie volgens andere publicaties? Er zullen dubbelen zijn en mensen die in de bevolkingsreconstructie ontbreken. Het zoekscherm Zoek Personen op Naam is meer bedoeld voor zoeken in alle publicaties. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voorstel: toon in onderstaand scherm de volledige zoekvraag, dus niet alleen "de vries" maar "de vries in barger-compascuum". Op de adresbalk zie je dat gericht op plaatsnaam Barger-Compascuum gezocht is. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het filter "Zoek Alleen in binnen Publicatie X" werkt correct, maar filter "Zoek Niet binnen Publicatie X" werkt niet goed, d.w.z ik verwacht dat de betreffende publicatie uit het zoekresultaat verdwijnt maar dat is niet zo. Zie wel "één publicatie uitgezonderd", maar welke is onduidelijk. "Exclude=15744" in de query op de adresbalk verklapt dat het publicatie Bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum betreft. Ik stel voor de naam van de utigezonderde publicatie in de tooltip te tonen, of de tekst "Uitgezonderd publicatie Y" te tonen. Meerdere publicaties uitsluiten lukt hier sowieso niet, dus "één" kan wel  weg toch?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kortom: op meerdere webpagina's kan GO de plaatsnaam of regio benadrukken waarop 'n bevolkingsreconstructie betrekking heeft. Telkens de ruimtelijke, regionale, geografische invalshoek benadrukken en als 't maar even kan 'n kaartje erbij, liefst 'n Google Map:-)

Pauline Berens EBBI - 8 jun 2022 - 18:09 (laatst bijgewerkt 25 jun 2022 — 13:05 door auteur)


De reactie van Patronimia 09-06-2022:

Sorry we do not know anything about "local heritage books".
You may want to use a gedcom file to create a book on patronomia.com

Jammer, dus maar helaas. Misschien dat er toch iets goeds voortkomt uit m'n voorstel in de vorm van extra cijfers, overzichten en kaarten met ruimtelijke spreiding van e.e.a. uit bevolkingsreconstructies op GO? Zie opsomming 8 juni a.j.b.

Pauline Berens Rutenbrock - 9 jun 2022 - 11:30 (laatst bijgewerkt 25 jun 2022 — 11:48 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu