stamboomforum

Forum logoHelpdesk » ClustersProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Edge browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/tellingen.php

Hallo Pauline,
Wellicht was mijn vorige bericht niet helemaal duidelijk, waardoor je misschien een foutieve conclusie hebt getrokken. Althans daar lijkt het voor mij op
In het grote cluster zijn, naar nu blijkt, wel de pleegouders opgenomen en niet de biologische/natuurlijke ouders.

Wat betreft de weergave van de clusters op de statistiekpagina ben ik van mening dat de weergave in een grafische vorm alleen zinvol is, als de populatie (aantal clusters) voldoende groot is dat een grafische weergave de inzichtelijkheid verbeterd. Je zult begrijpen dat bij 1 cluster het grote rode vlak aan de presentatie niets toevoegt. Het variabel maken van zo’n weergave maakt het voor gebruikers alleen maar onnodig ingewikkeld. Is er bijvoorbeeld bij GO bekend hoeveel publicaties er zijn met (bewust) meerdere clusters? Wat is het gemiddelde aantal clusters per publicatie? 

Martien Mantel - 21 dec 2022 - 17:34

Hallo Martien, wat betreft 1 cluster zijn we het eens, geen groot rood vlak maar de bekende tekst. Bij meerdere clusters zijn we het ook eens: meerdere vlakken, waarbij de grootte van elk vlak recht doet aan de omvang van het betreffende cluster.

Dan je vraag "Is er bijvoorbeeld bij GO bekend hoeveel publicaties er zijn met (bewust) meerdere clusters? Wat is het gemiddelde aantal clusters per publicatie?": Volgens mij niet, zou wel interessant zijn, je weet dat je het antwoord zelf kunt berekenen? Wel (te)veel werk: per publicatie vraag je het aantal clusters op via 'n link als

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/clusters.json

Tussendoor pas je telkens de naam van de publicatie aan op de adresbalk. Uiteindelijk nog alle resultaten middelen. Niet te doen:-)

Of mensen "(bewust) meerdere clusters" aanbrengen weet ik niet, ik doe het tegenovergestelde; aangezien ik wil dat binnen mijn publicatie iedereen onderling gerelateerd is kijk ik in de clusterberekening welke personen niet gerelateerd zijn aan de grote groep en die mensen sluit in in Pro-Gen uit van publicatie.

Pauline Berens EBBI - 22 dec 2022 - 14:10

Hallo Pauline,
Ik mag er toch wel vanuit gaan dat als Bob iets nieuws bedenkt voor op de GO-site hij vooraf onderzoek doet of er überhaupt vanuit de gebruikers behoefte is. Daarvoor zou ik verwachten dat er onderzoek naar wordt gedaan. Waarom zou ik dat moeten doen?
Ik constateer alleen dat de toevoeging aan de statistiekpagina van het aantal clusters voor mij geen enkele toegevoegde waarde heeft. Zeker niet in de vorm in van 1 groot rood vlak.

Ik zou het overigens nu wel een keer op prijs stellen als er een reactie van Bob zelf komt. Ik merk dat ik me ga irriteren.

Martien Mantel - 23 dec 2022 - 20:46

Dag Martien, inmiddels is e.e.a. veranderd. Als je publicatie uit 1 cluster bestaat zie je inmiddels geen groot rood vlak meer, maar de tekst 

In deze publicatie zijn alle personen aan elkaar gerelateerd door geboorte, adoptie, stief- of pleegkind of relatie. Het is één cluster van personen, zonder daarnaast nog losstaande clusters.

Jouw publicatie bestaat nu uit 4 clusters volgens je statistiekenpagina. Die telling klopt niet helemaal, het zou 2 moeten zijn volgens mij. Volgens https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/clusters.json

betreft het {"clusters":[["Cluster","Parent","Aantal","Aantal2","Indi"],["C",null,99214,99214,""],["1","C",99212,99212,"I10"],["2","C",2,2,"I84061"]]}

oftewel de grootste groep met o.a. https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I84061.php

en https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I10.php

al is die laatste niet zichtbaar i.v.m. privacy. Als je dus 'n tekstbericht i.p.v. 'n groot rood vlak wilt zien kun je dus het aantal clusters proberen te verkleinen tot 1.

Is hiermee voldoende tegemoet gekomen aan je bezwaren? Zoja, wil je dan je probleem als Opgelost markeren a.j.b.? Graag ook je aandacht voor https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/88831/0/belangrijke_mededeling_over_de_beschikbaarheid_van_de_helpdesk

Pauline Berens BC - 31 jan 2024 - 14:10

Dag Pauline,

Een aantal weken geleden zag ik op de statistiekpagina de melding:
In deze publicatie zijn alle personen aan elkaar gerelateerd door geboorte, adoptie, stief- of pleegkind of relatie. Het is één cluster van personen, zonder daarnaast nog losstaande clusters.
Wat vreemd dat er nu ineens weer 4 clusters staan vermeld, terwijl het volgens jou maar 2 clusters zouden zijn. Blijkbaar gaat er dus iets niet goed bij GO. Zojuist heb ik weer een GEDCOM via Dropbox aangeboden. Daarna heb ik Aldfaer weer een gegevenscontrole uitgevoerd op Familieclusters. De uitkomst is duidelijk:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hopelijk komt na de verwerking van de nieuwe Gedcom GO tot dezelfde conclusie. Ik laat het weten.

Martien Mantel - 2 feb 2024 - 12:06

Hallo Pauline,

Na verwerking van de Gedcom staan er in GO nog steeds 4 clusters, terwijl ik 100% zeker ben van het feit dat het 1 cluster moet zijn. Zie mijn vorige bericht met controlemelding uit Aldfaer.

Ik heb nog even specifiek gekeken naar die ene persoon in je vorige bericht (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I10.php). Dit betreft inderdaad een in verband met privacy niet zichtbare persoon. Deze persoon is gehuwd met een eveneens niet zichtbare persoon, waarvan de ouders, grootouders, overgrootouders etc. wel zichtbaar zijn en tot het grootste cluster behoren. Ik kan geen reden bedenken waarom betreffende persoon tot een ander cluster zou behoren, terwijl haar echtgenoot tot het grootste cluster behoort.

Dus het is nog niet opgelost, maar er zijn belangrijkere zaken, die jullie aandacht vragen. Dit kan echt wel even wachten.

Martien Mantel - 2 feb 2024 - 13:24

Inmiddels is je publicatie bijgewerkt en zie je op https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/clusters.json

{"clusters":[["Cluster","Parent","Aantal","Aantal2","Indi"],["C",null,99237,99237,""],["1","C",99225,99225,"I10"],["2","C",10,10,"I83801"],["3","C",2,2,"I84061"]]}

Persoon met ID I10 zit in het grootste cluster, I83801 en I84061 zitten in de 2 andere clusters, totaal 3. Volgens je statistiekenpagina 5, maar dat is 'n rekenfout volgens mij, zie eerdere reacties: "In deze publicatie zijn 5 clusters aangetroffen." Als je het belangrijk vindt om 1 cluster te hebben volgens GO en geen rood vlak kun je de groepjes rond ID I83801 en I84061 uitsluiten van de selectie voordat je 'n GEDCOM genereert. In PRO-GEN kan dat, weet niet of en hoe dat kan in jouw stamboomprogramma.

Pauline Berens Rutenbrock - 2 feb 2024 - 13:30

Hallo Pauline,

Personen met ID I84061 en I84062 zijn de biologische ouders van I84060, het pleegkind van I4791 en I32264. Als het pleegkind en zijn pleegouders wel tot het ‘grootste’ cluster behoren, waarom de biologische ouders niet?

Voor personen met ID 83801 en I83802 (en hun ouders) geldt hetzelfde. Hun kind (I83800) is het pleegkind van I57583 en I57582, die beide (met hun pleegkind) behoren tot het ‘grootste’ cluster.

Gezien het feit dat jij al aangeeft dat het aantal clusters niet klopt (rekenfout), denk ik dat GO op dit vlak (biologische ouders van pleegkinderen) ook niet juist werkt. Uitsluiting van deze personen bij de selectie (wat ook in Aldfaer kan) is daarom niet de oplossing.

Martien Mantel - 2 feb 2024 - 17:38


Interessant, lijkt me ook dat Bob Coret opnieuw naar de gerelateerdheid van biologische ouders van pleegkinderen moet kijken Martien.

Pauline Berens EBBI - 3 feb 2024 - 10:31Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu