stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Voorstel uitbreiding Google MapProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/tellingen.php

1) Hiermee stel ik voor feature classes toe te voegen aan de Google Map op de statistiekenpagina. Zoals je ziet op de schermafdruk heb ik nog wat ruimte gelaten voor extra feature classes. In combinatie met gemaakte keuzes bij Gebeurtenis en Periode kun je de geschiedenis van de mensen in 'n publicatie weergeven op 'n generaliserende manier. Lijkt me leuk voor m'n bezoekers en voor mezelf als auteur. Wel gevaarlijk als het percentage herkende plaatsen in je publicatie laag is ten opzichte van het aantal unieke plaatsnamen. 

2) Zou fijn zijn als dat percentage daarom ergens getoond wordt op de statistiekenpagina, bijv. bij het aantal herkende plaatsen. Zou interessant wezen om met de Google Map migratie te visualiseren. Landverhuizers maar ook mensen die in 'n ander land sneuvelden in 'n oorlog zullen opvallen als je alleen Geboorten en Overleden aanvinkt. Ik verwacht dat je in bepaalde periodes een trek naar steden ziet, weg van het platteland, maar is dat met 'n bepaalde combinatie van instellingen ook zichtbaar op de Google Map? Hoewel, als zowel Barger-Compascuum als Rotterdam aangeduid worden met feature class Populated Place wordt dat nog lastig. Ben verder wel benieuwd naar alle mensen in m'n publicatie net als ik geboren op 'n Farm. Ook lijkt het mij interessant te zien wat er gebeurt als je achtereenvolgens elk van de feature classes aan/uit vinkt. Als je alleen naar geboortes kijkt is de spreiding over de feature classes dan gelijkmatig? Of gelijkmatig in 'n bepaalde periode? In mijn publicatie verwacht ik immigratie vanuit Duitsland. Benieuwd of dat zichtbaar te maken is op de Google Map. Dat kan nu al, boven geboortes/dopen aangevinkt, onder overleden/begraven, maar misschien kan dat beter in combinatie met bepaalde feature classes.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

3) Daarnaast stel ik voor het totaal aantal genealogische gebeurtenissen en het totaal aantal getoonde plaatsen op de Google Map in de kop te tonen. Volgens de statistiekenpagina worden in mijn publicatie 1794 plaatsen herkend, volgens het beheerscherm zijn er 169 niet gevonden en 44 niet eenduidige plaatsen, totaal 2007. Volgens Pro-Gen telt m'n publicatie 107189 genealogische gebeurtenissen waarvan het veld Plaats gevuld is, op 'n totaal van 50645 personen, dus ruim 2 plaatsen met 'n genealogische gebeurtenis per persoon. Misschien is het onderscheid tussen herkende en getoonde plaatsen neit relevant en kan alleen het aantal getoonde plaatsen overblijven, plus het percentage t.o.v. aantal unieke plaatsen in de GEDCOM. In mijn geval 1691/2599 = 65 %.

4) Ook nog Alles (de)selecteren-knoppen toegevoegd om het werken met gebeurtenissen en feature classes gemakkelijker te maken.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

5) Het selectievakje Top 10 plaatsen staat standaard uit, als het aangevinkt wordt verdwijnen alle vinkjes en staan alleen nog markers uit de Top 10 plaatsen op de Google Map. Voor mij ziet die Top 10 er zó uit, het getal is het aantal genealogische gebeurtenissen in die plaats. Op 'n Google Map staat deze info toch veel mooier dan in 'n tekstrijke tabel. Te overwegen valt om het mogelijk te maken vinkje Top 10 plaatsen in combinatie met gebeurtenis, periode en feature class mogelijk te maken:-) Ook hiervoor geldt weer dat de betekenis afhangt van het percentage herkende plaatsen t.o.v. het totale aantal unieke plaatsnamen in je publicatie.

Wesuwe, Haren (Ems), Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany22290
Rütenbrock, Haren (Ems), Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany13183
Barger-Compascuum, Emmen, Drenthe, Nederland4193
Altharen, Haren (Ems), Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany3853
Hebelermeer, Twist, Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany2850
Lindloh, Haren (Ems), Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany2580
Versen, Meppen, Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany2483
Dankern, Haren (Ems), Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany2059
Altenberge, Haren (Ems), Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany2011
Haren (Ems), Landkreis Emsland, Lower Saxony, Germany1960

6) Op de schermafdruk van de aangepaste Google Map staat ook nog 'n verdwaalde plaats in Wit-Rusland die in Oost-Siberie beland is. Ook de 3 markers in Afrika horen daar niet, zoals blijkt uit de tooltip. Er valt dus sowieso nog winst te halen uit 't beter positioneren van de markers, 'n kwaliteitsslag.

7) Volgens 'n draaitabel in Excel gaat 't om totaal 2599 unieke plaatsnamen. Hoe verklaar je het verschil tussen 2599 unieke plaatsen, 1794 herkende plaatsen en 1691 op de Google Map getoonde plaatsen. Helpt ontdubbelen? Nu zijn de volgende plaatsen 4 verschillende unieke plaatsen, na ontdubbelen teruggebracht tot 1  Almelo, Gemeente Almelo, Overijssel, Nederland.

Almelo, Gemeente Almelo, Nederland

Almelo, Nederland

Almelo, Gemeente Almelo, Overijssel, Nederland

Almelo

In de veronderstelling dat er nog veel valt te ontdubbelen in m'n bestand stel ik voor het ontdubbelen te vergemakkelijken via het beheerscherm voor plaatsnamen, op de schermafdruk zie je daarom 'n extra knop Dubbel, die mogelijk dubbelen toont, d.w.z. alle plaatsen die beginnen met Almelo. Die slaan allemaal opdezelfde plaats. Is 't Emmen, dan zijn Emmen in Overijssel en Emmen in Drenthe natuurlijk geen dubbelen, maar verwacht ik Emmen zonder verdere regionale aanduiding eerder bij niet eenduidge plaatsen. 

Het tellen van getoonde plaatsen gaat d.m.v. uitzoomen tot wereldniveau. Uiteindelijk is de interpretatie van de Google Map toch afhankelijk van de betrouwbaarheid van de data. Daarom vind ik het de moeite waard kwantiteit (zoveel mogelijk plaatsen als marker op de kaart) en kwaliteit (correcte positionering op basis van coordinaten) van de plaatsnamen te verbeteren. 

Op m'n Google Map zie ik 27 gebeurtenissen in Almelo, Overijssel, Nederland. Doorklikken leidt naar de plaats Almelo. Wat zou het effect van ontdubbelen zijn?

Features classes zoals independent political entity opnemen betekent ook dat je de mensen kunt zien waarvan als geboorteplaats niet meer dan alleen 'n land bekend is. Dat kan je als auteur weer helpen om nog 'ns opnieuw te kijken of dat niet nauwkeuriger aangeduid kan worden. Vier varianten op Wildervank is niet wenselijk. Best moeilijk om in de loop der jaren plaatsen hetzelfde te definiëren, gemeentelijke herindelingen niet eens meegeteld:-)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het zou best kunnen dat ontdubbelen al automatisch door GO gebeurt en allerlei varianten beginnend met Almelo allemaal Almelo, Overijssel, Nederland op de kaart opleveren. in dat geval vervalt m'n ontdubbelvoorstel natuurlijk, maar zou ik toch graag weten hoe het verschil tussen 1691 getoonde plaatsen en herkende + niet gevonden + niet eenduidige = 2007 plaatsen verklaard kan worden, toch ruim 300 oftewel 16 %.

10-10-2022 update: inmiddels door ontdubbelen 2034 i.p.v. 2599 unieke plaatsen, 1936 wel herkende plaatsen, 203 niet gevonden plaatsen, 70 niet eenduidige plaatsen, totaal na uitzoomen 1831 plaatsen op de Google Map, samen ? genealogische gebeurtenissen van de totaal 107182 in Excel.
Zie dat "Amsterdam, Gemeente Amsterdam" en "Amsterdam, Amsterdam" en "Amsterdam" opgeteld worden, prima, alleen "Gemeente Amsterdam" heeft nog wel 'n aparte marker nodig. 

8) Alleen het aantal crematies tellen is in mijn publicatie nog wel te doen op de Google Map. Voor andere genealogische gebeurtenissen wordt dat lastig. Daarom stel ik voor de totalen in de tooltip te tonen in de geclusterde variant.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 28 sep 2022 - 14:10 (laatst bijgewerkt 10 okt 2022 — 09:16 door auteur)


Gezien

Yolanda Lippens - 21 okt 2022 - 13:24Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu