stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Crowdsourcing voor projecten



Profiel afbeelding

Betreft Stamboom Forum (via Edge browser)

Hoi Bob en Yolanda,

is het misschien een idee om een aparte pagina aan te maken waarop personen en organisaties een oproep kunnen plaatsen om vrijwilligers te werven voor een project (bv. indexering van akten, GIS-project rondom kadaster of iets anders) die zij zelfstandig en dus zonder gebruikmaking van sites als VeleHanden en HetVolk opzetten? Deze pagina zou je dan ook weer onder kunnen brengen onder "Samen" in het navigatiemenu.

Bij het formulier waarmee iemand dan een nieuw project kan aanmaken op deze pagina, kan je bijvoorbeeld een aantal velden opnemen als: algemene omschrijving van het project, locatie van project (plaats van gegevensinvoer), vereiste of gevraagde kennis (bv. Excel, Access, GIS-software, Aldfaer, etc.).

Vervolgens kunnen we deze projecten ook weer op de Facebookpagina van Yory en in verschillende Facebookgroepen onder de aandacht brengen om er het maximale aan berichtbereik uit te halen.

Kijk maar of het iets kan toevoegen aan de website.

Groet,

Indie

Indie van Lieshout - 21 feb 2023 - 10:43

Dag Indie, wat zou je ervan vinden om je voorstel vrijwilligers te werven voor een project toe te voegen aan pagina Overzicht Gepubliceerde Indexen? Tot nu toe staan daar alleen 1-persoons projecten, maar samen kom je verder, vandaar.

https://www.openarch.nl/publisher/indexes.php

Waarom zou je trouwens vrijwilligers willen werven voor 'n project zonder hulp van VeleHanden en HetVolk? 

Pauline Berens EBBI - 21 feb 2023 - 13:04

Hoi Pauline,

dat zou ook nog kunnen, alhoewel Open Archieven natuurlijk meer de plek is waar brongegevens worden gepresenteerd en Stamboom Forum juist bedoeld is voor het contact leggen tussen en met onderzoekers. Belangrijk is in ieder geval dat het goed vindbaar en overzichtelijk is, om zo goed als mogelijk geïnteresseerden te bereiken.

Waarom zonder hulp van VeleHanden en HetVolk? Nu, deze twee platformen zijn niet gratis. Archiefinstellingen en andere deelnemende organisaties moeten een bepaald bedrag betalen, afhankelijk van de grootte van het project en de mate waarin zij door deze twee platformen worden ontlast van allerlei administratieve handelingen (inladen en aanleveren scans, digitalisering bronnen, gegevensinvoer, vrijwilligers). Archiefinstellingen moeten dus keuzes maken of en welke bronnen zij via deze twee platformen laten indexeren, naargelang hun beschikbare budgetten. Enerzijds begrijpelijk, anderzijds wel een (sterk) remmende factor in hetgeen en de hoeveelheid die geïndexeerd wordt.

Groet,

Indie

Indie van Lieshout - 21 feb 2023 - 15:11

Het is op zich een goed idee, maar ik heb me 2x gemeld bij iemand die hier op het forum om hulp vroeg. De één meldde dat er even tijdgebrek was, maar noemde wel een termijn waarop gereageerd zou worden. Niets meer gehoord en nu staat de oproep weer hier op het forum. Mij is de lust dus vergaan om me nog aan te melden.
De 2e persoon met wie ik inmiddels leuke contacten heb gehad, meldde vervolgens door persoonlijke omstandigheden weinig tijd te hebben. Het heeft mij wel op een spoor gezet om in te duiken en ik wacht wel af of de persoon nog reageert. 
Er zou mijns inziens dus wel iets van een controle op moeten komen om te zien of mensen niet in het enthousiasme van een moment om hulp vragen en dan vervolgens niets meer van zich laten horen.
Nicolette

Nicolette Jentink - 21 feb 2023 - 16:34

Vervelend Nicolette, 'n vorm van procesbewaking lijkt me prima. Maar hoe? Goede afspraken over te investeren tijd bijv. om te hoge verwachtingen te voorkomen. Afspraken ook op 't forum zetten? Gaat dat niet te ver? Zelf kan ik 2 positieve ervaringen met transcriberen en indexeren melden, beide keren betrof het mensen die ik al jaren alleen via E-mail kende, dus niet via 'n online platform, al bleef het beide keren tot het eind spannend of iemand niet af zou haken of vertragen. Vertragen kan voorkomen, maar wel meteen de ander laten weten. We deelden taken op en deelden de resultaten per 5 jaar telkens met elkaar, net zolang totdat 't project afgelopen was, 'n jaar is zo voorbij. Het resultaat heb ik gebruikt voor 2 bevolkingsreconstructies en ik denk erover beide Excel-sheets beschikbaar te stellen op Open Archieven met beide vrijwilligers als eigenaren van de data.

Pauline Berens EBBI - 21 feb 2023 - 17:14

Heb ook hele leuke ervaringen gehad hoor. Niet direct met crowdsourcing, maar bij het uitwisselen van gegevens en iemand die ik kon helpen met het omzetten van aktes in modern Nederlands. 
Procesbewaking hoeft volgens mij niet openbaar op het forum, maar zou ergens achter de schermen moeten plaatsvinden. De mensen die zo'n Crowdsourcing starten moeten natuurlijk wel op de hoogte worden gesteld, dat ze gevolgd worden.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 21 feb 2023 - 22:37

Procesbewaking  kan idd achter de schermen, maar taakverdeling en voortgang van zo'n project lijken me wel prima om op dit forum te kunnen volgen. Vraag me af of ik me opgejaagd zou voelen of extra gemotiveerd als de projectvoortgang online te volgen is door derden. Opdelen van taken in behapbare eenheden lijkt me ook belangrijk, goed voor de motivatie. Als je weet dat iemand op je wacht probeer je meer tijd vrij te maken voor 't project. Vink ik bijv. 5 jaar dopen af, wacht ik op jouw vinkje voor 5 jaar overlijdens voordat we de resultaten delen. Wie de meeste tijd heeft om in 't project te investeren moet ertegen kunnen dat het vinkje van de andere meestal later komt dan het jouwe. Mocht iemand afhaken dan kan diens taken overgenomen worden door 'n nieuwkomer. Alles begint volgens mij met vertrouwen in de ander(en), dat moet er wel zijn om zin te hebben in zo'n project. Hoe bouw je dat snel op? Je kunt mensen opzoeken op LinkedIn en contact leggen om te zien of 't klikt. Gedeelde affiniteit met het onderwerp lijkt me ook belangrijk. Weet niet of ik zelf nog 'ns zo'n groot project aan zou gaan. Beide keren kon ik de index zelf gebruiken voor bevolkingsreconstructies, zo'n belang werkt erg motiverend. 

Pauline Berens EBBI - 22 feb 2023 - 08:40 (laatst bijgewerkt 22 feb 2023 — 08:47 door auteur)

Pauline uit jouw waardevolle reacties blijkt, dat er in ieder geval een goed geredigeerd plan moet zitten achter Crowdsourcing. Het is ook best jammer, dat anderen niet reageren op dit idee, want daar kunnen ook nog goede suggesties uit voortkomen.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 22 feb 2023 - 10:00

Dankje Nicolette, hoop ook dat meer mensen reageren. Er zullen best mensen zijn die zo'n index of transcriptie maken overwegen of al begonnen zijn en baat zouden hebben bij samenwerking. 

Nog iets, ik zou geen planning willen koppelen aan de projectvoortgang, geen behoefte aan deadlines, maar voor anderen is dat misschien wel handig, dus die mogelijkheid moet er wel zijn in een projectvoortgangsformulier.

En n mogelijkheid voor mensen die ooit al aan zo'n veel-te-zware-klus-voor-1-persoon begonnen zijn en in samenwerking met anderen n mogelijkheid zien om n project alsnog vlot te trekken en af te maken. Het formulier moet dus niet uitgaan van alleen compleet nieuwe projecten.

Hier de projectvoortgang in verslagvorm als voorbeeld, niet als webformulier, van n bevolkingsreconstructie die ik mbv n samen gemaakte index/transcriptie heb gepubliceerd:

https://www.online-ofb.de/ruetenbrock/index.php?lang=nl

Pauline Berens EBBI - 22 feb 2023 - 11:00 (laatst bijgewerkt 24 feb 2023 — 14:29 door auteur)

Hi Indie, ja, zoals we hadden besproken is dat zeker een goed idee. 

Ik ga met Bob overleggen hoe we dit handjes en voetjes kunnen geven. 

Yolanda Lippens - 25 feb 2023 - 17:41

Wat vinden jullie van het indexeren zoals Geneanet dat ondersteunt? De projecten worden beschikbaar gesteld in 'n keuzelijstje en starten maar. Je bent dus niet samen bezig, maar allemaal apart. Je kunt ook gemakkelijk switchen qua project. En 'n lekker competitief element: 'n lijstje met topscoorders. Ik ga 't eens even uitproberen.

https://nl.geneanet.org/indexation/

Inmiddels 6 graven geindexeerd op 'n begraafplaats in Noord-Groningen, leuk om te doen, zie wel 'n melding "Documenten met succes geïndexeerd en de komende dagen raadpleegbaar. Dank voor uw deelname !", maar ben benieuwd wanneer waar de informatie opduikt. Nu nog even kijken in de lijst van andere projecten.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit lijkt veel op graven indexeren op FindaGrave, alleen heeft die site alleen graven, Geneanet ook andersoortige projecten.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Weer 'n dag later toen ik wilde checken of en hoe de door mij geïndexeerde graven opduiken in zoekresultaten op Geneanet viel me opeens op dat sommige begraafplaatsen dubbel worden geïndexeerd; EN door online-begraafplaatsen, EN door Graftombe EN nu dus ook nog 'ns door Geneanet. Daarom ben ik er meteen helemaal klaar mee! Wat 'n gebrek aan samenwerking. Zonde van m'n tijd. Wel handig dat je moeilijk leesbare data op slechte foto's van Geneanet kunt opzoeken op online-begraafplaatsen.nl:-)

Inmiddels het dubbel indexeren aangekaart bij Geneanet. Zijn jullie nieuwsgierig naar de reactie van beheerder Wim Deckers van Geneanet?

Pauline Berens EBBI - 23 mar 2023 - 18:18 (laatst bijgewerkt 24 mar 2023 — 13:40 door auteur)


Zeker interessant allemaal, deze komt op de ToDo lijst, we moeten goed gaan uitzoeken hoe en of we dit kunnen realiseren.

Yolanda Lippens - 24 mar 2023 - 13:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu