stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Afbeeldingen in de afbeeldingengalerij openen opgelostProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Firefox browser)

In mijn publicaties heb ik een flink aantal afbeeldingen opgenomen. Bij het aanklikken van een afbeelding in de afbeeldingengalerij wordt een nieuw scherm geopend waarin deze afbeelding gemaximaliseerd wordt getoond. Voor grote afbeeldingen is dit geen probleem, maar kleine afbeeldingen (denk vooral aan pasfoto's van 96x128 dpi) worden ook gemaximaliseerd (schermvullend) getoond en dat ziet er niet uit. De button om de afbeelding op het scherm om de afbeelding te verkleinen werkt niet; de afbeelding blijft gemaximaliseerd weergegeven worden. De enige mogelijkheid om de afbeelding op ware grootte te bekijken is met de rechter muisknop de afbeelding in een nieuw scherm te openen (bij gebruik van Windows met Firefox). Is het mogelijk om het openen van een afbeelding op dezelfde manier te doen als in Windows: geopende afbeeldingen op werkelijke grootte tonen en het formaat alleen gemaximaliseerd tonen als de afbeelding te groot is voor het beeldscherm ? 

Jan Leijten - 3 mei 2023 - 03:38

Kun je 'n schermafdruk delen waaruit je probleem blijkt Jan?

Bedoel je dit effect? Zie schermafdruk, de uitzoom-knop is grijs, verkleinen kan dus niet. De resolutie van deze foto is te laag om goed te tonen. Het lijkt bij nader inzien ook geen pasfoto, maar 'n uitsnede uit 'n groter geheel. Als ik je goed begrijp stel je 'n extra knop voor waarmee je de foto op ware grootte kunt bekijken? Dan zou je hier dus 'n postzegel zien.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik probeer even uit of er waarschuwingen worden getoond tijdens het uploaden van afbeeldingen over de grootte/resolutie. Om te weten wat je mag verwachten van GO. Het enige vreemde dat ik zie tot nu toe is 'n voortgangsindicator die blijft hangen Voortgang ... 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De publicatie wordt nu bijgewerkt. Misschien dat dat nog waarschuwingen oplevert. Sowieso zijn de afbeeldingen niet gekoppeld aan personen in m'n publicatie, dus ik verwacht daarover sowieso 'n melding. En idd de melding "Er zijn 1 of meer afbeeldingen ge-upload, maar niet gepubliceerd omdat deze niet gekoppeld zijn aan een persoon." verschijnt na 't bijwerken van de publicatie, zonder waarschuwing over resolutie. De afbeeldingen inmiddels weer verwijderd.

Pauline Berens EBBI - 3 mei 2023 - 09:01 (laatst bijgewerkt 3 mei 2023 — 11:29 door auteur)

Dag Pauline,

Ik bedoel inderdaad het effect dat jij aangeeft. Ik weet ook dat de knop om de afbeelding te verkleinen grijs is. Ik vermoed dat in het programma van GO opgenomen is dat de afbeelding gemaximaliseerd moet worden weergegeven, en dan is het logisch dat de afbeelding niet verkleind kan worden.

Ik wil geen extra knop of button op het scherm; ik vraag alleen om bij het aanklikken van een foto in de galerij de afbeelding op ware grootte te tonen. Hele kleine afbeeldingen zullen inderdaad getoond worden als "postzegel", maar met de buttons onderaan het scherm kun je dan zelf in- en uitzoomen binnen de mogelijkheden die er zijn. Zoals GO nu werkt kunnen kleine afbeeldingen niet op ware grootte bekeken worden, tenzij je de afbeelding in een apart scherm opent. Dat een foto een uitsnede uit een andere afbeelding is, is volgens mij niet relevant voor dit issue. 

Hieronder 2 schermafdrukken van een kleine pasfoto (96x128 dpi) om duidelijk te maken wat ik bedoel. De eerste schermafdruk laat zien hoe GO de afbeelding nu toont; de tweede schermafdruk toont de afbeelding op ware grootte (is voor dit bericht gemaakt door met de rechter muisknop de afbeelding in een nieuw scherm te openen). NB: de schermafdrukken hieronder zijn ongeveer de helft van de werkelijke grootte; de eerste schermafdruk is dus in werkelijkheid nog veel onduidelijker ! 

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Leijten - 4 mei 2023 - 03:59

> Is het mogelijk om het openen van een afbeelding op dezelfde manier te doen als in Windows: geopende afbeeldingen op werkelijke grootte tonen en het formaat alleen gemaximaliseerd tonen als de afbeelding te groot is voor het beeldscherm ? 

Voor de afbeeldingsgallerij gebruik ik een component van een andere ontwikkelaar die geen optie lijkt te hebben om dit gedrag aan te passen.

En voor ik er dieper induik, ik ben er nog niet van overtuigd dat dit het probleem van wazige/korrelige afbeeldingen oplost. Ik denk namelijk dat in 9 van de 10 gevallen de bezoeker de "zoom in" knop gebruikt om de kleine afbeelding te vergroten. De bezoeker wil een grotere/duidelijke foto zien.

Bob Coret - 8 mei 2023 - 16:18

Hallo Bob,

Bedankt voor je reactie.

Ik kan me vinden in jouw argument dat de bezoeker een grotere/duidelijke foto wil, maar daar wil ik 2 kanttekeningen bij plaatsen:

  1. Vergroten van een afbeelding betekent niet automatisch dat die ook duidelijker wordt. Hoe meer de vergroting is, hoe korreliger (onduidelijker) een foto wordt. Vergroten en duidelijkheid werken elkaar per definitie tegen (volgens mij).
  2. Het optimum tussen vergroting en duidelijkheid is iets wat elke bezoeker zelf bepaalt. Op dit moment kan de bezoeker zelf niets bepalen; het programma vergroot automatisch tot de afmeting van het beeldscherm. Een pasfoto van 96x128 dpi wordt dan circa 8x vergroot weergegeven en dat komt de duidelijkheid zeker niet ten goede. De knop om de afbeelding te verkleinen werkt in deze situatie niet ! Als een bezoeker deze pasfoto bijvoorbeeld 2x vergroot wil bekijken (in plaats van nu 8x), dan is dat niet mogelijk. 

Essentie van mijn commentaar is: geef een bezoeker in alle gevallen de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe groot/duidelijk de afbeelding getoond moet worden (door gebruik te maken van de knoppen inzoomen en uitzoomen). 

Jan Leijten - 9 mei 2023 - 02:46


Bij het ontwerp van de gebruikte afbeeldingsgallerij module heeft men geen mogelijkheid ingebouwd om de afbeelding "op ware grootte" te tonen. Er is gestreeft om een afbeelding op volledige schermgrootte te tonen en daar zoom(incl. pinch) en swipe mogelijk te maken, wat met name op tablets ideaal is. Voor nu kan ik bij kleine afbeeldingen (zoals 96x128 pixels - dpi staat voor dots per inch, dat is een ander eenheid) dit standaard gedrag (van "opblazen") niet voorkomen.

Bob Coret - 26 jun 2023 - 15:30De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu