stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Gemeente Emmen a.j.b. toevoegen aan Over de Plaats opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/

Barger-Compascuum is 'n dorp in de gemeente Emmen. Voor 'n bevolkingsreconstructie zoals die van Barger-Compascuum is het van belang onderscheid te kunnen maken tussen de gemeente Emmen en de plaats Emmen. Geboortes, overlijdens en huwelijken uit de hele gemeente worden geregistreerd in de plaats Emmen, want daar staat 't gemeentehuis. Voor huwelijken klopt 't dat het wettelijk huwelijk plaatsvindt in de plaats Emmen. Van geboortes en overlijdens weet je vaak niet meer dan dat de gemeente Emmen bedoeld wordt, want zo wordt 't aangeduid in de akte. Het dorp binnen de gemeente ontbreekt dan. In huwelijkaktes staat de gemeente Emmen als geboorteplaats van bruid en bruidegom. Daarom stel ik voor de gemeente Emmen toe te voegen aan Over de plaats. Zo wordt duidelijk aangegeven dat mensen zijn geboren of overleden in de gemeente Emmen, niet in de plaats Emmen. Op wiewaswie (soms), gezinskaarten (vaak) en in kerkboeken (vaak) wordt Barger-Compascuum wel genoemd als plaats. Ik maak in m'n publicatie onderscheid tussen "Emmen, Gemeente Emmen, Drenthe, Nederland" en "Emmen, Drenthe, Nederland". Met de laatste bedoel ik  de gemeente Emmen, maar die wordt op GO als plaats herkend i.p.v. als gemeente, vandaar dit verzoek. Ik kan gemakkelijk "Emmen, Drenthe, Nederland" vervangen door "Gemeente Emmen, Drenthe, Nederland" als dat helpt.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Waarom komt het woord "gemeente" vaak 2x voor in 'n regionale aanduiding bij automatisch aanvullen, 1x is toch voldoende?

Op Geonames.org wordt wel onderscheid gemaakt tussen de plaats en de gemeente Emmen, resp. feature class Populated Place en Second-Order Administrative Division.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Inmiddels in veld Geboorteplaats 1281x "Emmen, Drenthe, Nederland" vervangen door " Gemeente Emmen, Drenthe, Nederland". Alle 1281 duiken op bij Niet Gevonden Plaatsnamen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het is me niet duidelijk waarom sommige gemeentes wel herkend worden en andere niet. Misschien niet indien de grootste plaats in 'n gemeente tevens de naam van de hele gemeente is? Dit is het geval in Emmen, Assen, Amsterdam en Utrecht namelijk. Ik pleit voor herkenning van alle gemeentes, ook als de grootste plaats in 'n gemeente de naam van de gemeente is. 

Ook is het niet duidelijk of je het woord "gemeente" wel/niet moet vermelden, soms wel, soms niet. Kan de controle zo worden dat het niet uitmaakt of je "gemeente" wel/niet vermeldt? Het is niet te doen om elke plaats exact zo te definiëren zoals GO het wil om plaatsen herkend te krijgen.

Pauline Berens BC - 11 dec 2023 - 16:38 (laatst bijgewerkt 17 dec 2023 — 17:11 door auteur)


Laat maar, ik wil niet langer wachten. Inmiddels heb ik overal het woord "Gemeente" verwijderd indien een plaatsnaam daarmee begon, bijv. "Emmen, Drenthe, Nederland" i.p.v. "Gemeente Emmen, Drenthe, Nederland", minder nauwkeurig, maar het wordt tenminste herkend:-)

Pauline Berens BC - 19 apr 2024 - 18:09







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu