stamboomforum

Forum logoHelpdesk » datering volkstellingen en andere inschrijvingen op open archieven, i.s.m. FamilySearchProfiel afbeelding

Betreft Open Archieven (via Firefox browser) op adres https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:QGVK-PDD4


Ik werk heel veel aan de grote gedeelde stamboom op FamilySearch, om familie te vinden, bronnen toe te voegen, en als ik ermee geconfronteerd word ook opruiming te houden, bijvoorbeeld bij dubbele personen, of overduidelijk foute data, zoals personen die bij de burgerlijke stand zijn geboren, of in de plaats 'of ...', die niet bestaat.

Hints van open archieven negeer ik echte steeds vaker, omdat ze niet kloppen, omdat ze steevast de geboortedatum van de betrokkene laten zien, en niet de datum van de volkstelling zelf, of die van de inschrijving in een nieuwe woonplaats. En dat probleem lijkt niet van FamilySearch te komen, wat ik eerst dacht, maar van de bron zelf, die niet goed is gedateerd.

In onderstaand voorbeeld

https://www.openarchieven.nl/frl:b0ebd726-512c-762f-74cd-26da9c638571

wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat het gaat om een inschrijving op 21 september te Finsterwolde, in de provincie Groningen. En die klopt niet, want de akte komt van Alle Friezen, en vermeldt een inschrijving op 6 mei 1913, in Hennaarderadeel (Wommels), in de provincie Friesland. Wat in de tekst voor de datum en plaats van inschrijving doorgaat is in werkelijkheid de datum en plaats van de geboorte, althans op open archieven. Bij FamilySearch is het iets beter, want daar zie ik wel de juiste plaats van inschrijving, in Friesland, maar is de datum die van de geboorte, waardoor je, als je de bron koppelt een onzinnige woonplaatshistorie krijgt.

Is hier door de betrokkenen iets aan te doen? Ik heb er zelf wel een remedie voor, en dat is het negeren van deze bron, maar het zou beter moeten kunnen, denk ik.

Enno Borgsteede - 14 mar 2024 - 17:54Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu