stamboomforum

Forum logoGenealogie software en GEDCOMs » Pictura archieven: JPG afbeeldingen downloaden


Profiel afbeelding

Bij de Pictura archieven (zoals http://www.streekarchiefbommelerwaard.nl/, http://www.regionaalarchiefwestbrabant.nl/, http://www.stadsarchief.breda.nl/ en http://www.regionaalarchieftilburg.nl) bestaat de mogelijkheid om bronnen in te zien. Van deze bronnen kunnen ook stukken geselecteerd worden en opgeslagen worden als JPG, maar dit geeft maar weinig invloed op de kwaliteit van de afbeelding die je uiteindelijk krijgt.

Om een bron in de hoogst mogelijke resolutie op te slaan heb ik een programma'tje gemaakt: TilePic Stitcher. Dit programma'tje was bedoeld voor eigen gebruik, maar anderen hebben er misschien ook iets aan.

http://sourceforge.net/projects/tilepicreader/ (en zie ook http://tilepicreader.sourceforge.net/)

Groeten,

Rob

PS. Het programma'tje is voor een leek misschien niet zo heel makkelijk te gebruiken. Om je bron te downloaden moet je namelijk het programma'tje van wat informatie (parameters) voorzien die in de broncode van de desbetreffende Pictura archief webpagina te vinden zijn.

Rob Verhoeven - 24 mar 2009 — 19:08

Een update!

Zoals gezegd werkt de tool voor de archiefsites van Pictura. De tool is nu een stuk makkelijker te gebruiken, omdat ik er een automatische laadfunctie bij heb geprogrammeerd, die alle benodigde parameters zelf opzoekt. Ook heb ik een beknopte Nederlandse gebruiksinstructie gemaakt. Deze is hier te vinden.

Laat hier alstublieft een berichtje achter als u de tool geprobeerd heeft of gebruikt en zeg me eventueel wat u ervan vond. Mocht er veel belangstelling zijn (zodanig dat het de moeite loont), dan kan ik misschien een Nederlandstalige versie maken.

Succes!

Rob

Rob Verhoeven - 15 mei 2009 — 23:03

Een eerste reaktie, ik heb het programma even geprobeerd en ik denk dat ik hier heel veel plezier van ga krijgen! Voor mij werkt het prima zoals het is, het doet wat het moet doen en verder geen fratsen. Bedankt, Rob!

Hermanw - 16 mei 2009 — 07:30

Dank je voor je reactie Herman. Dat zijn het soort reacties waar je op hoopt. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Rob Verhoeven - 19 mei 2009 — 18:12

Rob,

Dit is een heel goed idee!

Ik hoopte al langer op een manier om de afbeeldingen ook in hoge resolutie op mijn computer te krijgen.

Ik heb het wat uitgeprobeerd met als resultaat, dat het bij het ene archief perfect werkte, en bij het andere archief kreeg ik het niet voor elkaar. Het Noordhollands archief werkt wel met pictura, maar het lukte me niet om een plaatje te krijgen. De link van het archief werkte niet met jou programma. Is dat misschien een beveiliging of doe ik iets fout? Ik heb het ook nog geprobeerd bij een archief, die niet in de lijst stond en daar lukte het ook niet.

In ieder geval een waardevolle tool.

Tiemen

Tiemen - 19 mei 2009 — 20:45

Tiemen, kun je de link posten van (het pop-up venster) van de bron die je probeerde op te slaan?

(Als de automatische methode faalt, is er trouwens ook altijd nog de handmatige methode.)

Rob Verhoeven - 19 mei 2009 — 21:00

Hallo Rob,

Na even puzzelen werkte het bij mij prima met een scan van het Streekarchief Bommelerwaard.

Veel dank.

Groeten,

Ria Hendriks

Ria Hendriks - 19 mei 2009 — 22:31

Beste Rob,

Op de beeldbank van het stadsarchief van Amsterdam krijg ik het niet voorelkaar. Het gaat mij in dit geval om een scan van een prent die ik zelf ook in bezit heb, maar die ik echt niet uit zijn lijst wil halen.

http://beeldbank.amsterdam.nl/index.php?beginjaar=&eindjaar=&qasked=1&qtype=nieuw&q=010097005309

De automatische laadfunctie geeft hier een foutmelding, tenminste als ik die op bovenstaande URL probeer, en de URL van de pop-up kan ik in Firefox niet achterhalen. De parameters die je zelf in kan vullen zijn op deze pagina ook niet te vinden.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno - 21 mei 2009 — 13:29

Beste Tiemen en Enno,

Het valt mij op dat de sites waar jullie problemen hebben, ook sites staat waar je de scans kunt 'bestellen', m.a.w. waar een betaling wordt verwacht. Waarschijnlijk deels daarom, hebben ze het vinden van de juiste parameters omslachtiger gemaakt.

Tiemen, om een plaatje als deze op te slaan, kun je het volgende doen. Je moet de parameters handmatig opzoeken, omdat automatisch niet lukt. Open daarom de broncode van de pagina waarop de foto (bijvoorbeeld deze) staat en zoek daar naar een variabele genaamd 'sXmlBaseUrl' die gedefiniëerd wordt.

Construeer nu de url beginnend met 'http://www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl/' gevolgd door de waarde die je zojuist hebt gevonden. In dit geval wordt het dit.

Hier vind je alle parameters die nodig zijn om het plaatje op de 'handmatige' manier te laten downloaden.

Enno, in het geval dat jij voorstelde is het iets moeilijker, omdat er geen echte pop-up wordt geopend. Ga als volgt te werk. Bekijk de broncode van de pagina waarop de foto staat en zoek naar het gedeelte waar de bron is ingevoegd. In jouw geval kun je dit doen door in de broncode te zoeken naar 'Poortje Heiligeweg'. Daar vlak boven wordt een variabele genaamd 'dojo:src' gedefiniëerd.

Pak de waarde die daar staat (in dit geval 'http://beeldbank.amsterdam.nl/photo/lab/224/01/ams/17/CD_010097_4191_TIF/010097005309.jpg' en neem het stuk nà '/224/' of '/110/'. Vervang vervolgens 'jpg' door 'tjp'. Je krijgt nu dus '01/ams/17/CD_010097_4191_TIF/010097005309.tjp'.

Construeer nu de url beginnend met 'http://beeldbank.amsterdam.nl/components/com_topview/tjpinfo.xml.php?tjp=/media/topview/' gevolgd door de zojuist geconstrueerde waarde. In dit geval wordt het dit.

Hier vind je alle parameters die nodig zijn om het plaatje op de 'handmatige' manier te laten downloaden.

Conclusie

Ik zou mijn programma'tje kunnen aanpassen om deze uitzonderlijke gevallen ook automatisch te doen, maar dat zou behoorlijk wat moeite kosten en het programma compliceren. Bovendien kan Pictura door een kleine wijziging in hun code aan te brengen, het automatisch vinden van de parameters makkelijk frustreren en zouden gebruikers iedere keer een nieuwe versie van mijn programma moeten downloaden.

Omdat het ook bronnen zijn waarvoor eigenlijk een betaling wordt verwacht (en ik natuurlijk geen problemen wil), laat ik mijn programma zoals het nu is. (Mensen met wat kennis van html, javascript en flash zullen de parameters toch zelf wel vinden.) Hopelijk laat Pictura dan ook de overige sites (met 'gratis' bronnen) onveranderd, zodat mijn programma'tje daarvoor ook blijft werken.

Rob Verhoeven - 21 mei 2009 — 14:49

Beste Rob,

Je constatering is juist, maar ik wil je software juist gebruiken om het recht uit te oefenen dat artikel 16c van de auteurswet mij impliciet geeft, namelijk het maken van een kopie voor eigen gebruik. Ik ben dus eigenlijk ook van mening dat de archieven die de software van Pictura voor dit doel gebruiken heel erg fout zitten, omdat ze software gebruiken die iets moeilijk maakt wat in onze wetten niet verboden is.

Als het aan mij ligt stoppen de archieven snel met die Pictura-software, want ik erger me rot aan het feit dat je vroeger gewoon een kopie kon maken, of iets op kon nemen op cassette, terwijl de archieven en de omroepen de downloaders nu als misdadigers behandelen.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno - 21 mei 2009 — 16:05

Beste Rob,

Ik waardeer het, dat je er met geduld zoveel tijd instopt.

Toch lukt het me nog niet en ik weet niet waarom.

Ik denk dat ik Location 'getpic.pl' en Relative location tjp goed heb ingevuld.

Maar wat ik dan bij Experimental: load parameters from Pictura url moet invullen is me niet helemaal duidelijk.

In ieder geval krijg ik steeds als ik iets probeer de foutmelding Unknown protocol.

En op een of andere manier, krijg ik niet zo'n mooie bronvermelding als in het voorbeeld, dat wil zeggen ik kan in mijn bronvermelding geen dingen als tilewidth e.d. vinden.

Tiemen

Tiemen - 21 mei 2009 — 16:32

Beste Tiemen,

Automatisch lukt het niet, daarom komt de knop 'Experimental: load parameters from Pictura url' er niet aan te pas.

Volg in plaats daarvan de stappen om 'handmatig' de parameters te vinden in de gebruiksinstructie. (Zie hoe de aanpak zich splitst bij stap 3, volg daar 'handmatig'.) Maar in plaats van stap 3-handmatig-b, volg je de stappen uit mijn vorige post, om weer te vervolgen met 3-handmatig-c.

Mocht het nu nog niet lukken, post dan aub de link naar de bron, dan zal ik de link naar de parameters vervolgens posten.

Succes!

Rob

Rob Verhoeven - 21 mei 2009 — 16:48

Beste Enno,

Het makkelijkst zou zijn als Pictura zelf een knop had waarmee je de bron in zijn hoogste resolutie kon downloaden, maar helaas...

Verder meng ik me liever niet in deze discussie.

Groeten,

Rob

Rob Verhoeven - 21 mei 2009 — 16:49

Volgens mij keer je de zaak nu om. Als een archief geen downloadknop heeft toegevoegd, betekent dat dat men die download ongewenst vindt. Als je programma dat omzeilt zit je nu dus al fout. Het maakt voor de wet namelijk niet zo veel uit of iets zwaar of minder zwaar beschermd is.

Enno - 21 mei 2009 — 17:16


Beste Rob,

Het is gelukt!

Ik heb een goed resultaat gekregen. Nu nog wat meer oefenen.

Maar het is een prima tool!

Mijn dank,

Tiemen

Tiemen - 21 mei 2009 — 20:13Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu