stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » Oproep: Participeren in nieuw ontwerp website

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste forumleden,

Ik ben al een geruime tijd op zoek naar een genealogiewebsite, die er grafisch gelikt uit ziet. Die vind je bijna niet. Sterker nog, ik heb deze nog niet gevonden. Het is namelijk best lastig om een website te bouwen die aantrekkelijk is ondanks de droge stof die genealogie is voor een gebruiker. (lees je eigen directe familie en gezin. )

Ik werd geïnspireerd door wat twee jonge webdesigners hadden gemaakt op hun eigen website www.ilumbo.org. Het is snel, helder, toepasbaar en aantrekkelijk.

Uiteraard is de inhoud van deze website niet interessant voor de doorsnee forumgebruiker, maar wie daar doorheen weet te kijken, ziet een prachtige interface voor de stamboom die u misschien online wilt brengen.

Ik wel in ieder geval. Ik had inmiddels al een voorstel van een ontwerp gemaakt en aan de jongens gevraagd of ze een toepassing kunnen maken wat GEDCOM kan uitlezen. Ook moest mijn idee een stukje Wikipedia en Google Maps kunnen krijgen.

Om dit te kunnen bekostigen spaar ik al een tijdje, maar zijn in het dagelijks leven meer prioriteiten waaraan je geld moet besteden. Maar als er nu meerdere forumleden/genealogen zijn die mee willen doen en mijn ontwerp eens willen bekijken/verbeteren, mail me gerust.

Uiteindelijk zou het toch perfect zijn wanneer er meer websites gebouwd kunnen worden en de ontwikkelingskosten kunnen delen met meerdere forumleden/genealogen.

Ik hoop dat ik iemand enthousiast heb weten te maken en rond de tafel kunnen.

Groeten,

Marco Brandes

M. Brandes

Smaken verschillen natuurlijk,

maar deze site heb ik toch wel kunnen waarderen: http://www.bertbolle.com/drost/01.htm

Jan_K.

Beste Jan,

Ja, dit is inderdaad een hele mooie. Mooi gevonden ook.

Sorry voor de dubbel posting.

M. Brandes

Mijn prioriteit ligt meer bij een interessante inhoud dan dat het er 'gelikt' uit moet zien. Ik vind het veel belangrijker dat mijn informatie zo toegankelijk mogelijk en 'leesbaar' is op verschillende media en met verschillende browsers. Vandaag de dag dus ook op Tablets.

Uitsluitend op Flash gebaseerde websites zijn daarom wat mij betreft zonde om daar nog geld aan te besteden (je kunt bijv. niet eens Flash op een iPad afspelen). Bovendien zijn de meeste websites die initieel voor 'veel' geld zijn ontwikkeld (vaak bewust) onvoldoende voorbereid om snel en eenvoudig nieuwe wensen in te bouwen (zodat je er weer extra voor moet betalen en afhankelijk wordt van de web-ontwikkelaar).

Zonder verder reclame te willen maken houd ik het dus liever bij het verder ontwikkelen van mijn eigen website, daar haal ik ook nog eens veel meer voldoening uit.

Ronald Balhan

Beste Ron,

Dank je wel voor je reactie.

Je hebt gelijk dat inhoud enorm belangrijk is. Maar uiteindelijk vind ik het ook belangrijk dat ik informatie ontsluit voor anderen. Je hebt gelijk dat Flash niet op de IPad werkt en andersom ook niet.

Er valt dus voor beide wat te zeggen. Ik heb heb zelf geen tijd om een website zo te bouwen als jij of die jongen kunnen. Had ik de tijd en kennis maar.

Mag ik jouw website zien?

M. Brandes

Beste Marco,

Ik realiseer me heel goed dat niet iedereen in staat is zelf een website te maken (door tijd en/of kennisgebrek), maar bedenk je goed dat je er met een leuke 'gelikte' website nog niet bent. Je zult toch enige basiskennis moeten hebben hoe je je eigen gegevens naar zo'n website kunt uploaden.

En dan vooral in die gevallen waarin je gegevens gewijzigd zijn, aangevuld zijn met andere gegevens etc.

De eerste afgeleverde website van veel web-ontwikkelaars is vaak (slechts) gebaseerd op de op dat moment door jou aangeleverde gegevens. Als die gegevens morgen weer veranderd zijn, hetgeen bij genealogisch onderzoek niet ondenkbaar is, sta je er zelf alleen voor. Je zult dan toch wel minstens moeten weten hoe je je eigen website up-to-date kunt houden. Natuurlijk kunnen web-ontwikkelaars ook daar een voorziening voor treffen, maar dat kost weer extra geld. Als je dat er voor over hebt, prima, maar ik heb teveel voorbeelden van websites gezien die online kwamen en daarna nimmer meer werden bijgewerkt. En ik neem aan dat dat sowieso niet je bedoeling is.

Natuurlijk mag je ook een kijkje nemen op mijn website: www.balhan.nl

Ronald Balhan


Beste,

Neem eens een kijkje op websites van deze gratis CMS (content management systemen) systemen:

  • CMSimple-XH
    Dit is een afgeleide van CMSimple. Voor dit laatste zijn vele gratis templates (700+) beschikbaar via DCWD
    Voor CMSimple-XH zijn het er een stuk minder (bijvoorbeeld: ge-webdesign)
  • Get Simple
    Ook een gratis CMS systeem.

Voor beide is geen externe database nodig. Wel moet uw provider o.a. PHP ondersteunen (maar dat is dacht ik bijna standaard).


Voor extra uitbereidingen zijn er diverse plugins beschikbaar. Zo zijn beide uitbereidbaar met een (simpele) blog functie en heeft CMSimple-XH bijvoorbeeld een plugin waarmee je op een makkelijke manier de layout van uw website kan aanpassen.

De installatie van beide is zo gebeurd.

Voor beide systemen is er tevens een online forum beschikbaar.

Voor mijn genealogische websites gebruik ik sinds enige tijd CMSimple-XH.
Het werkt voor mij prettig en is makkelijk te onderhouden.

Wel heb ik een klein aantal dingen aan mijn eigen smaak aangepast.
Zo gebruik ik bijvoorbeeld i.p.v. de standaard zoekfunctie (wat prima werkt) een externe zoekfunctie. De reden hiervoor is dat ik alle websites op mijn domein in 1 keer wil kunnen doorzoeken.

Neem gerust een kijkje op: http://www.maravi.nl/genealogie/

Hopelijk heeft u hier wat aan.

Met vriendelijke groet,

M. Visser
www.maravi.nl

M. Visser
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!