stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Aldfaer naar Gensdatapro (of ander pakket?)



Profiel afbeelding

Ik overweeg om over te stappen van Aldfaer naar GensDataPro, omdat ik meer structuur in mijn bronnen wil aanbrengen. Ik ben nu aan het spelen met de demo-versie, en wat ik zie bevalt mij wel, vooral wat betreft bronnen en objecten.

 

Er zijn echter een aantal functies van Aldfaer die ik vaak gebruik, en die ik in GensDataPro (nog) niet gevonden heb, Misschien dat er hier gebruikers zijn die me daarmee kunnen helpen. Het gaat om de volgende functies:

 

- In Aldfaer stel je een referentiepersoon in, en krijgen voorouders en nageslacht automatisch een kleur in de personenlijst. Bovendien wordt dan in de kopregel het kwartiernummer getoond. Aangezien ik mijn mappenstructuur van het materiaal op basis van kwartiernummers heb ingericht, wil ik die nummers altijd zien, zonder eerst een rapport te moeten genereren.

 

- In Aldfaer heb ik een aantal automatische groepen aangemaakt met voorouders van mijn grootouders en familie van mijn grootouders. Daardoor kan ik snel zien bij wie bepaalde personen horen (en of er overlap zit tussen de families/voorouders - ik kan dan bijv. zien of iemand zowel een voorouder is van mijn moeders moeder als mijn vaders vader). In GDP zie ik wel selecties, maar die kun je niet bewaren om te vergelijken met een andere selectie.

 

- In Aldfaer heb je in het persoonsscherm een lijst met gebeurtenissen en de leeftijd van de betreffende persoon daarbij: bijv: 2 jaar zus Pietje geboren, 4 jaar grootmoeder Jantje overleden etc. Is er zo'n overzicht in GDP? Ik gebruik het vaak als controle: leeftijd bij geboorte kinderen; leeftijd bij huwelijk etc.

Ik ben als test een aantal personen opnieuw aan het invoeren, dus misschien dat ik later met meer vragen kom. En als er een ander pakket is dat de mogelijkheden van GDP heeft wat betreft bronnen e.d., en de mogelijkheden van Aldfaer zoals ik ze boven genoemd heb, dan houd ik mij aanbevolen.

Met vriendelijke groet

Ingrid van Garderen

IngridvG - 15 nov 2013 - 09:09

Hallo Ingrid,

GDP is een heel goed programma en dat zeg ik nadat ik veel programma's al heb geprobeerd (Pro-Gen, Haza 21, Aldfaer). Die andere zijn ook goed, maar GDP ligt mij persoonlijk het best.

Ik gebruik naast het programma - als een soort handleiding - de vier boeken van Jacqueline Hofland-Poot, ook de moeite van het aanschaffen waard.

En nog iets: je kunt altijd de helpdesk van GDP inschakelen, zie: http://gensdatapro.ngv.nl/.

Concreet t.a.v. jouw vragen. Op eentje weet ik een antwoord, nl. het maken van een lijst met leeftijden en gebeurtenissen. Dat doe je in het menu bovenaan te kiezen voor Uitvoer > Persoonskaart > Log biografie. Ik weet niet of die mogelijkheid (al) in de demoversie zit, maar het kan dus wel.

Groeten

Bas Lems - 15 nov 2013 - 19:52

Dank je wel. De biografie zit inderdaad ook in de demoversie, en is precies wat ik met dat laatste punt bedoel. 

Ik heb de andere 2 punten aan de helpdesk voorgelegd. Ik ben benieuwd. 

Met vriendelijke groet

Ingrid van Garderen

IngridvG - 15 nov 2013 - 20:21


Ooit begon ik met een papieren kaartenbak met steekkaartjes. Daarna kwam, ergens eind jaren 80 GensData/87 van de NGV, later opgevolgd door GD90. Dosprogramma's, maar wel erg handig.
Sinds een jaar of 12 gebruik ik Aldfaer met inmiddels 24.870 personen, grotendeels kwartieren van mijn kinderen en enkele aanverwante geslachten.
Het pakket bevalt me erg goed en het doet alles wat ik wil. Daarnaast heb ik een dossier-achtig systeem met
de ingescande stukken uit het familiearchief, dat nog de nodige jaartjes scanwerk vergt.

Ik wil Aldfaer graag blijven gebruiken. Wat me echter zorgen baart is de al enige tijd bestaande radiostilte rond het programma. De ontwikkeling van 5.0 is van de baan en er komt mogeljk een totale herbouw of herontwikkeling van de huidige versie 4.2.
Ik maak me er wat zorgen over of Aldfaer onder toekomstige besturingssystemen nog werkt. Ik gebruik nu
WIN7 en blijf dat ook nog wel een aantal jaren doen, maar ook in WIN7 kan een update komen waardoor
Aldfaer niet meer werkt, zoals enige jaren geleden onder SP2 van WINXP. Toen werd een hotfix geleverd voor Aldfaer, maar wie zegt dat dit zo zal blijven ?

Vooralsnog werkt het uitstekend en kan ik alles met Aldfaer wat nodig is. Overstappen doe ik dus maar niet, het gaat goed en andere pakketten zijn mij te complex. Belangrijkste zijn de "kaartenbak" optie,
de document- en fotomogelijkheden en het kunnen uitdraaien van kwartierstaten, genealogiën etc. Meer heb ik niet nodig, zeker geen fancy opties.

Andr? Sijnesael - 17 nov 2013 - 13:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu