stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » online stamboom, mogelijkheden, multi-beheerders?



Profiel afbeelding

Ben een gebruiker van offline software Brother’s Keeper.  Zou willen starten met familie gegevens online te zetten. Diverse mogelijkheden; BK, Aldfaer, Legacy, Family Tree Builder (FTB). Het laatste geniet mijn voorkeur vermits er van Myheritage zowel een off- als online programma is waarbij familieleden, gedefineerd  als ‘beheerder’, ook wijzigingen kunnen aanbrengen aan de databse. Heeft iemand ervaring met meerdere beheerders voor 1 boom ?

Roland Willems - 28 jan 2014 - 19:29

Mijn persoonlijke keuze hiervoor zou naar het pakket webtrees gaan. Enkele kenmerken:

  • gratis, open source. De enige kosten zijn voor webhosting (kost ongeveer 2 tientjes per jaar)
  • bewerken van gegevens gaat online, dus geen gecompliceerde processtappen om te publiceren. Ik mis het "offline" bewerken in het geheel niet, kan altijd en overal erbij als er maar internet is.
  • volledige dekking van de gedcom v5.5.1 specs, dus naadloze import & export van gedcom bestanden. Klein nadeeltje: import overschrijft alles, er is geen samenvoeg functie. Beter dus bewerkingen alleen online doen, dan is dat geen probleem.
  • mogelijkheid om eigen zgn Custom Tags te configureren (feiten en gebeurtenissen die niet door de gedcom specs worden ondersteund)
  • meerdere bomen kunnen op één site worden gezet
  • bezoekers kunnen zich makkelijk registreren, de beheerder kan dan per boom aangeven wat zijn/haar rol is: bezoeker, lid (kan meer zien), bewerker of admin
  • per gebruiker instelbaar of veranderingen eerst moeten worden gereviewd (bv kwaliteitscontrole)
  • uitgebreide privacy opties per persoon, familie, bron record of gehele boom
  • interface in talloze talen o.a. Nederlands
  • uiterlijk is met themes aan te passen
  • uitbreidbaar met talloze add-on modules (allemaal gratis) bv parenteel
  • actief gebruikersforum en het wordt nog steeds doorontwikkeld (minor releases ongeveer om de 2 maanden)
  • mooie Nederlandse voorbeeld-site met veel customising: http://www.stamboomknegt.nl/
  • mijn eigen site is vrijwel geheel standaard: http://stamboom.bertkoor.nl/

BertKoor - 29 jan 2014 - 10:46

bedankt, ga zeker webtrees eens bekijken,alhoewel ik niet zo thuis ben in 'webservers/hosting'.

hoe moet ik dit begrijpen ?

ik heb een ftp server via belgacom (Belgische privider) waar ik een webside gebouwd heb met wat docs op voor de familie

Deze website bouw ik via Dreamweaver en laadt zo de hoofdpagina en de docs op via ftp.

Er komt wel wat programmatie bij kijken om de homepage te bouwen en/of aan te passen.

Kan ik dit vergelijken met een 'php' server waar je ook een programma (zoals dreamweaver) nodig hebt om je website op te bouwen en te programmeren ?

Trouwens jou website ziet er knap uit, hoe heb je dat juist gedaan wat betreft programmatie van de buttons e;d. ?

gr

roland

Roland Willems - 29 jan 2014 - 21:37

webtrees is geschreven in de programmeertaal PHP en maakt gebruik van een MySql database. Zo'n beetje elke hosting provider biedt dat aan tegenwoordig, Heb even gesnuffeld, en kan me haast niet voorstellen dat Belgacom/BeCloud (voor kleine en middelgrote ondernemers) dat niet biedt. Zo'n beetje alle kant en klare webwinkels en ContentManagement pakketten (bv Joomla, WordPress) draaien namelijk met PHP en MySql. Ik heb hier een testbestandje en handleiding gevonden waarmee kan worden bepaald of uw webhosting ook PHP aankan: http://www.php.net/manual/en/tutorial.firstpage.php

Het installeren van webtrees is redelijk eenvoudig. Met FTP upload je een heleboel bestanden naar de server, en dat is het zo'n beetje. Bij de eerste maal contact maken met de site wordt er een database aangemaakt. Daarvoor zijn wel een userid + password nodig, die kunnen via het hosting control panel en PhpMyAdmin worden aangemaakt.

Ik gebruik webtrees echt als een kant en klaar oplossing. Programmeren komt er dus in het geheel niet aan te pas, maar is natuurlijk wel mogelijk indien gewenst.

BertKoor - 30 jan 2014 - 11:19


Roland,

Als je bekend bent met Joomla! is de plugin Joaktree ook erg fijn. Is een Nederlands product, ontwikkeld door Niels van Dantzig

Ik ben zelf nog niet online met mijn website, ben nog steeds via een lokale webserve bezig. Hoop over een paar maande wel online te gaan.

Joaktree werkt erg makkelijk, je kunt idd met meerdere personen aan je stamboom werken, er is een perfecte (Engelse) handleiding en de ondersteuning via een forum is top!

Mvg

Jos

Jos Huigsloot - 31 jan 2014 - 14:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu