stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » Transcripties opnemen in software

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo allemaal,

Af en toe wordt de vraag gesteld op dit forum wat het beste programma is om te gebruiken voor het vastleggen van een stamboom. Omdat ik in de reeds bestaande onderwerpen mijn specifieke vraag nog niet ben tegen gekomen, plaats ik bij deze toch een nieuw bericht.

Ik gebruik zelf al jaren Aldfaer voor het vastleggen van mijn gegevens. Dit werkt ook prima voor gegevens uit de Burgelijke Stand en DTB-bronnen om zo de namen en data vast te leggen. Voor verder onderzoek heb je echter al snel te maken met bijvoorbeeld notariele akten. Van deze akten maak ik meestal een kopie die ik vervolgens in een word-document transcribeer. Deze transcripties zou ik liever gelijk vastleggen in mijn genealogie programma. Nu kan ik wel een koppeling maken naar het word-document, maar ik zou liever de tekst gelijk als soort van document invoeren, het liefst zodanig dat deze ook naar een website ge-exporteerd kan worden.

Samenvattend ben ik dus op zoek naar een programma dat:

- Standaard genealogische gegevens als namen en data kan vastleggen

- Transcripties intern kan vastleggen (dus geen link naar extern document)

- Deze gegevens kan exporteren naar een website (eigen beheer)

Iemand die hier iets voor weet?

Met vriendelijke groet,

Erwin Donker

Erwin Donker

Hallo Erwin,

is dit wat?

Gewoon in Aldfaer.

Ik heb er zelf zonder problemen een Word Document van 680 pagina's in opgeslagen.

Uiteraard verandert het wel in "platte tekst".

Jan Clavaux

Hallo Jan,

Bedankt voor de reactie. Het probleem met deze optie is dat ik er maar 1 document in kwijt kan, tenzij ik alle documenten onder elkaar zou plakken. Wat ik zoek is meer een soort lijst met documenten en als je op een van die documenten klikt je dan binnen het programma naar een dergelijk notitieveld hebt als in jouw afbeelding. Maar dan wel per ingevoerd document een afzonderlijke "notitie".

Groeten,

Erwin

Erwin Donker

Dag Erwin,

Dat kan heel goed met GensDataPro. Is wel een betaald programma: http://gensdatapro.ngv.nl/

Je kunt daar meerdere bronnen koppelen aan een persoon. Je kunt bij de bron een transcriptie maken en ook een afbeelding plaatsen (bijv. de scan van de bron).

Vervolgens kun je weer andere personen koppelen aan dezelfde bron, bijv. iedereen die in een akte wordt genoemd.

Mvg

Bas Lems

Hallo Bas,

Dat ziet er inderdaad goed uit. Ga morgen eens de demo versie wat beter bekijken. Bedankt voor de reactie.

Groeten,
Erwin 

Erwin Donker

In het programma HAZA Data kan dit ook.  Ik heb hier nu al ruim 10.000 foto's van aktes met hun transcripties gekoppeld aan diverse personen. Ik zie de gegevens van de betreffende persoon met de bijhorende foto;s van de aktes en de transcripties. Apart van elkaar, dus elke akte los van elkaar.

Maar ja is wel een betaald programma

J. van der Linden

Inderdaad, Haza is wat bronnen betreft ook een prima programma. Ik heb bijna alle nederlandse programma's wel eens gebruikt, en Haza en GDP staan bij mij bovenaan. Ik gebruik overigens Haza-21, maar daar geldt hetzelde voor als voor Haza-Data.

En je moet ook laten meetellen dat Aldfaer in de toekomst niet meer uitgebreid wordt. Het wordt onderhouden (updates ivm nieuwe besturingssystemen), maar dat is dan ook alles.

Bij GDP heb je een uitstekende helpdesk, en bij Haza een goede nieuwsgroep.

Ik zou van beide eens de demo downloaden. Beide programma's hebben een totaal andere look-and-feel. Gewoon eens proberen.

Bas Lems

De software hoeft van mij niet gratis te zijn, ik vind het prima om te betalen voor een goed product. Met Aldfaer heb ik altijd prima kunnen werken, maar mis daar nu toch bepaalde opties in zoals het werken met transcripties. Plus, zoals Bas al zei, zijn er geen plannen om Aldfaer verder te ontwikkelen.

Ik heb nu een aantal demo versies van verschillende software gedownload waarin het mogelijk is om transcripties op te nemen. Legacy vond ik er erg goed uit zien, maar het bronnensysteem is puur gericht op de Engelse / Amerikaanse markt. Daarbij zag ik in de "nederlandse" versie nog verschillende zaken in het engels staan. Ik hen wel gemerkt dat welk pakket ik ook zal kiezen, ik erg zal moeten wennen aan de layout en werking van het nieuwe pakket. Omdat ik Aldfaer gewend ben vind ik in andere pakketten dingen niet duidelijk, onlogisch of gewoon rommelig staan, maar dat zal denk ik een kwestie van wennen zijn.

Ik ga de komende tijd eens een bestaande GEDCOM inlezen in verschillende demo pakketten en eens kijken met welke ik het beste overweg kan. Daarnaast blijf ik erg benieuwd naar de ervaringen van mensen op dit forum met genealogie software m.b.t. het opnemen van transcripties. In ieder geval tot zover iedereen bedankt voor de reacties.

Erwin Donker

In Aldfaer kun je , waar je je foto's kunt koppelen, kun je ook oa worddocumenten koppelen. Je kunt hier zelfs meerdere documenten koppelen en dan ook nog de volgorde bepalen

Zie in Aldfaer: F1, stap voor stap, gegevens invoeren bekijken wijzigen, ander materiaal toevoegen.

eenmaal gekoppeld kun je ze in een vergroot venster lezen. Moet het bestand wel in de goede onderliggende map geplaatst worden. Bij mij is dit dan C:/aldfaer/materiaal

J. H. van Veen

De mogelijkheid om ook andere documenten in Aldfaer te koppelen is mij bekend, maar ik vind dat de vertaling aan de scan gekoppeld moet kunnen worden en dat de bron weer aan meerdere personen gekoppeld kan worden (denk bijvoorbeeld aan een huwelijksakte). Aldfaer is een prachtig programma, maar merk nu wel dat het m.b.t. registreren van bronnen niet veel functionaliteit biedt. Daarnaast heb ik gemerkt dat de GEDCOM bestanden die Aldfaer maakt niet helemaal voldoen aan de standaard, zodat het inlezen in een ander pakket of op een website niet helemaal werkt.

Ik ben nu bezig met het downloaden van verschillende pakketten en ben deze aan het uitproberen. Tot nu toe lijkt Family Tree Builder nog het beste te bevallen, maar heb nog niet alle software getest die ik wil testen. Een eerste indruk van GDP en Haza is dat deze erg veel functionaliteiten bieden, maar ik kan nog niet helemaal wennen aan het werken met deze programma's. Ik vind het nu nogal onoverzichtelijk en weet vaak niet waar ik nu moet zijn om iets toe te voegen of aan te passen. Maar ik ben nog aan het testen dus wie weet verander ik nog van mening.. :)

Erwin Donker

Hoewel ik uit de discussie weet dat u een Windows gebruiker ben, wil ik u toch uitnodigen de video demonstraties over Reunion bij LeisterPro te bekijken.

http://www.leisterpro.com./doc/video/videoTutorials.php

 

Mochten er vragen zijn, dan vernemen wij dit graag van u.

 

Frans van Bodegom

Reunion NL HelpDesk

F.J. van Bodegom

Frans,

Ik ben inderdaad een Windows gebruiker. Hoewel Reunion er in de video wel goed uit ziet en ik zoals gezegd het niet erg vind om te betalen voor goede software, gaat het mij net iets te ver om hiervoor een mac aan te schaffen ;-).

Ik heb inmiddels 11 programma's gedownload en getest (globaal). Hiervan zijn er 7 afgevallen (Ages!, Ahnenblatt, Brothers Keeper, Geneaal, Gramps, The Complete Genealogy Builder, The Master Genealogist). Vier ga ik nog wat verder bekijken wat de vele mogelijkheden precies zijn en welke ik prettig vind werken: Family Tree Builder, GensDataPro, Haza-21 en Legacy 8.

Overigens staat Haza-21 alleen nog op de lijst omdat ik hier meerdere positieve ervaringen van gelezen heb. Mijn eigen eerste indruk is niet echt positief. Er zit misschien wel veel functionaliteit in, maar om nou voor ieder gegeven (geboortedatum, geboorteplaats, overlijdensdatum, etc, etc) steeds eerst te moeten aangeven dat ik het wil invoeren vind ik niet snel werken en niet gebruiksvriendelijk.

En oja, als iemand weet hoe ik in GDP kan uitzetten dat de notities steeds naar voren springen als ik van persoon wissel.... :-)

Erwin Donker


Erwin,

Goed dat je alle programma's kritisch bekijkt en probeert. Het gaat niet om het "beste" programma. Het gaat erom of het voor jou werkt.

Dat irritante pop up schermpje met de notitities in GDP kun je uitzetten:

Menu bovenin > Bewerkhandelingen > Instellingen (helemaal onderop) > tabblad Bewerkopties en dan vinkje uitzetten bij opmerkingenveld in beeld.

Bas Lems
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!