stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » update aldfaer naar versie 6



Profiel afbeelding

sinds vandaag krijg ik mededeling dat ik de update van 4....naar 6.0 kan doen.

Heb echter wat berichten gelezen over fouten die zich gaan voordoen, dus ben huiverig om te downloaden.

Ik heb gezien dat veel vernieuwingen te maken hebben met MyHeritage en dat hoef ik ook niet, maar er zijn ook andere aanpassingen. Zou ik die écht missen als ik niet update.

Mijn vraag is: wat zijn hier de ervaringen met die update en wat zouden jullie, achteraf gezien, doen?

Marian

Marian Kalb - 16 feb 2015 - 12:54

Ben ook benieuwd,ook  durf het niet goed aan.

Mvg

Elisabeth - 16 feb 2015 - 15:07

Ik heb die update even (tijdelijk) gedaan, en kreeg onderstaande melding.

Men oordele zelf...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 16 feb 2015 - 15:20

Hier kunnen we de wijzigingen zien van 4.2 naar 6.0

http://aldfaer.net/sitemap//index.php?q=node/10458

Elisabeth - 16 feb 2015 - 15:45

Hallo,

Ik heb de update gewoon geïnstalleerd en geen enkel probleem ondervonden (windows 7), wel heb ik de samenwerking met My Heritage uitgevinkt want daar heb ik geen enkele behoefte aan.

Ze verkopen in principe jouw gegevens die je vaak met veel moeite en speurwerk hebt verkregen en je bent er zelf geen eigenaar meer van.

Als tip kan ik wel meegeven dat voordat je gaat updaten goed controleerd of je bestanden in orde zijn door via "Stamboom" >> "Onderhoud" en dan gewoon beginnen bij bv. plaatsnaam, in het venster het icoontje met de beschrijvijving a/B en een rood kruisje dan worden alle plaatsnamen die ooit verkeerd zijn ingetoetst en niet meer in gebruik zijn eruit gefilters en verwijderd, doe dit voor alle velden in je invoer en je houd een schoon bestand over, dan een bestandsherstel uitvoeren, e.e.a. is toch belangrijk om regelmatig even te doen.

Succes,

Han Lijster

Al sinds het begin van Adlfaer een zeer tevreden gebruiker.

Uitgeschreven lid - 16 feb 2015 - 15:57

Dank je wel Han.

Mvg

Elisabeth - 16 feb 2015 - 16:10

Ik werk ook met Aldfaer versie 6 en ondervind geen problemen, wel heb ik het vinkje bij Online Diensten (dit zorgt voor het matchen met Myheritage) uitgevinkt, let wel dit vinkje staat standaard aangevinkt en geeft bij meerdere gebruikers problemen. Dit probleem zou in de volgende versie verholpen moeten zijn.

Peter Buijk - 16 feb 2015 - 16:24

Ook ik heb Aldfaer versie 6 al weer enige weken geleden geïnstalleerd. Geen problemen ondervonden. 

Als je de matches met MyHeritage niet wilt hebben dan inderdaad even het vinkje bij online diensten uitschakelen.

Mary Schroder - 16 feb 2015 - 18:56

Dank jullie wel voor de reacties. Dit geeft de burger moed en ga het dus toch installeren.

Marian Kalb - 16 feb 2015 - 21:21

Ik werk nu een paar weken met Alfaer 6.0 met een groot bestand ( 31.000 personen) en het werkt perfect.

Ik heb wel meteen de commerciele troep van MyHeritage-geldwolven uitgezet.

Ik maak me wel zorgen over de samenwerking met MyHeritage. Deze akelige commerciële club verkoopt andersmans werk en verdient daar dik aan. Jammer dat Aldfaer daar mee in zee gegaan is.
Kwalijke zaak, commercie in de genealogie.

Andr? Sijnesael - 18 feb 2015 - 07:56

Dat 'verlies van eigenaarschap' bij MyHeritage is een hardnekkig misverstand en niet waar.

Lees dit maar eens na: http://blog.coret.org/2014/11/over-auteursrecht-en-licenties-het-is.html

A van Egmond (oud) - 22 feb 2015 - 11:51

Toch is het verwerpelijk om geld te vragen voor gegevens die anderen beschikbaar stellen.
Ik weiger daar voor te betalen, zeker niet als je lekker wordt gemaakt met "EUr 7 per maand" en je vervolgens een heel jaar tegelijk moet betalen. En dan kun jer slechts 2.500 personen in kwijt, tenzij je een veel duurder abo neemt.

Zonde, genealogie is zó makkelijk vrijwel gratis te bedrijven, ik doe dat al 33 jaar en zal dat ook blijven doen.

Andr? Sijnesael - 22 feb 2015 - 11:57

Andre,

Je moet eens proberen om je gegevens weg te halen bij MyHeritage, ze blijven gewoon aanwezig.

Voor mij is dat iets dat ik geen eigenaar meer ben van gegevens die ik zelf heb aangeleverd.

Han Lijster

Uitgeschreven lid - 22 feb 2015 - 12:13

Andre

ook hier ben ik het niet mee eens.

Je betaalt voor de (software) dienst die zij ter beschikking stellen voor het kunnen registreren van je stamboom gegevens en het publiceren daarvan op het internet.

Verder bieden ze een uitgebreide en zeer goed functionerende SmartMatch functie.

De gegevens zijn van jou zelf en niet van/voor hen.

Ja, het blijven Amerikanen dus je moet er wel (flink) voor betalen.

Ja, het kan ook gratis met allerlei andere software, maar ik heb nu diverse pakketten geprobeerd en ik vind MyHeritage toch het  meest prettig werken voor de registratie en er zitten een paar goede reports in.

Zoals anderen al hebben gezegd, exporteer het naar een GEDCOM en importeer dat weer in andere software als je andere / betere mogelijkheden zoekt voor rapportage of publicatie.

Het enige dat ik nog graag zou willen hebben, is dat zij doopgetuigen ook als personen opslaan (buiten de stamboom) en niet alleen als een tekstveld. Ik zou graag doopgetuigen vanuit de stamboom en buiten de stamboom willen selecteren. Dit zou het onderzoek nog wat makkelijker maken.

A van Egmond (oud) - 22 feb 2015 - 12:18

Och, ik gebruik Aldfaer 6.0 en dat bevalt mij uitstekend. Niet dat schreeuwerige, Amerikaanse met al die kleuren, plaatjes en plat simplisme. Disneyficatie van je stamboom noem ik dat altijd. En daar betaal je dan ook nog EUR 85 per jaar voor (basisversie).

Ik heb meerdere pakketten geprobeerd en ben ooit begonnen met het DOS programma GD87 (later GD90) van de NGV. Maar Aldfaer, dat ik sinds 2002 gebruik, bevalt mij het best. Geen overbodige toestanden, geen grafische aanvallen op je ogen, gewoon, een database, zoals ik vroeger een kaartenbak met per voorouder een getypt systeemkaartje in had staan.


Mijn gegevens zoeken doe ik in bronnen. Gewoon, in de DTB, BS, rechterlijke archieven, op allerlei sites, zoals Familysearch (gratis !!!), www.arch.be en www.wiewaswie.nl en zonodig op lokatie in de archieven. Gegevens van derden neem ik wel eens over, maar ik controleer alles met de primaire en secundaire bronnen,
Dat is namelijk het grote gevaar van sites als geneanet (grotendeels grats) en MyHeritage : het zijn gegevens die zonder grondige controle niet betrouwbaar zijn.

Andr? Sijnesael - 22 feb 2015 - 12:31

Andre

mee eens. Die online genealogien zijn grote risico's voor het verspreiden van fouten als iedereen alles maar klakkeloos overneemt. Ik kom van alles tegen waarvan ik denk: als je één keer de moeite had genomen om zelf te zoeken en kijken in het archief, dan zie je dat het fout is en je ziet het overal doorgekopieerd worden.

Zelf neem ik nooit iets over uit een online genealogie, ook niet vanuit GenealogieOnline, als daar geen primaire bronvermelding bij staat en aangezien dat nagenoeg nooit het geval is, komt het ook nooit rechtstreeks in mijn registratie. Ik gebruik het hooguit als een aanwijzing voor onderzoek. Elke genealogie is onbetrouwbaar als er geen (publieke) bronvermelding bij is opgenomen.

Anderzijds zijn al mijn registraties (ook in de publicatie op het internet) voorzien van verwijzingen naar de primaire bron.

A van Egmond (oud) - 22 feb 2015 - 12:42

Zo werk ik ook en ben bezig het totale bestand te "vervolmaken"(in zoverre dat kan).

Maar loop nog wel rond met een probleem. Het is mijn bestand op mijn lokale compu. Nergens staat iets openbaar. Maar wat nu als mij iets gebeurt? 

Ik wil het daarna wel ergens gestald hebben zodat het werk niet verloren is. Ik denk dat ik naast een backup ook steeds een GEDCOM bestand moet hebben, dat mijn erfgenamen dan ergens heen moeten sturen.

Maar waarheen? het plaatselijke/regionale archief, de NGV? of is er volgens jullie een andere mogelijkheid?

Marian Kalb - 22 feb 2015 - 12:45

Het was altijd gewoonte om dossiers bij het CBG te deponeren of bij het gemeentelijk/provinciaal archief als het een heel lokale stamboom betreft.

Ik weet niet of zij tegenwoordig al voorbereid zijn op GEDCOMs of dat je dat toch in parentelen en kwartierstaten of familieboeken zou moeten afdrukken.

Eén van de nederlandse genealogie websites gaf aan dat je daar kunt aangeven wat je wilt dat er na overlijden met jouw gegevens gebeurt.

Als je het niet wilt publiceren kun ja altijd nog een GEDCOM naar die site uploaden en de stamboom ontoegankelijk maken voor publiek. Dan is er in ieder geval een backup en een instructie wat ermee te doen na overlijden.

A van Egmond (oud) - 22 feb 2015 - 12:56


Ook ik werk al sinds het begin met Aldfaer en het bevalt nog steeds uitsekend.

Wat ook al gezegd is, werken met primaire bronnen en vanaf het vroege begin dus de BS en DTB naspeuren bij de archieven.

Helaas ben ik in het vroege begin vergeten om die te vermelden, blijheid dat er wer wat was gevonden, maar dat wordt nu dus een inhaalslag met de scans van primaire bronnen bij de archieven en FS, wat door het prachtige werk van, voorheen GenVer, en nu Zoekakten en plezierige bezigheid is omdat de data in principe al bekend zijn bij jezelf.

V.w.b. de gegevens van anderen zonder bronvermelding heb ik voldoende voorbeelden van en zelf grijp ik er op terug als aanwijzing om te zoeken naar de bron want soms zit er wel een grote kern van waarheid in, bovendien komen de tikfouten bij mijzelf eruit.

Ik heb het idee dat net CBG nog steeds blij is met complete gecontroleerde genealogiën alleen zou ik niet weten op welke manier ze het aangeleverd willen hebben, maar dat lijkt mij toch simpel na te vragen.

Ik wens ons allen veel plezier met zoeken en MyHeritage mag zelf de gegevens opzoeken en hoop dat Aldfaer nog lang verder zal gaan zonder helemaal afhankelijk te worden van MyHeritage, volgens mij is trouwens een Israelisch gebeuren met amerikaanse voorwaarden en prijzen.

Han Lijster

Uitgeschreven lid - 22 feb 2015 - 13:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu