stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » Overstap Aldfear -> My Heritage

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Misschien is mijn vraag hier niet helemaal op zijn plaats, maar ik ben bezig met de overstap te maken van Aldfear naar My Heritage. Er zijn toch een aantal functies die ik bleef missen in Aldfear, en nu deze 2 toch samen in zee gaan, dacht ik: dit is het juiste moment.

Ik heb enkele vraagjes voor de personen die de overstap reeds hebben gemaakt, of gebruik maken van My Heritage.

 • Ik maakte in Aldfear veel gebruik van groepen, om de verschillende takken te onderscheiden van elkaar. Zo kon ik ook bij elke persoon onmiddellijk zien tot welke tak hij/zij behoort. Hopelijk komen al deze takken ooit eens samen, maar zo ver ben ik zeker nog niet. Kan iets dergelijks ook met My Heritage?
 • Bij het invoeren van een doop, kan ik wel de naam van de doopmeter en -peter invoeren, maar het lukt me niet om deze personen te koppelen. Doe ik hier iets verkeerd, of heb ik in de handleiding iets over het hoofd gezien om dit te doen werken?

Vermoedelijk zullen in de loop van de komende dagen nog wel enkele vragen naar boven komen. Hopelijk mag ik deze hier dan ook achterlaten, in de hoop mij iemand kan verder helpen.

Alvast bedankt voor de reacties. 

Gudrun

Gudrun Raeman

Beste Gudrun,

ik heb geen ervaring met de stamboomfunctie van MyHeritage, maar weet wel dat na een zekere grootte u daarvoor zult moeten betalen. Aldfaer is en blijft gratis.

Zoals aangekondigd, is er een samenwerking tussen Aldfaer en MyHeritage in die zin dat er via Aldfaer de mogelijkheid geboden wordt om SmartMatches van MyHeritage te ontvangen en een eventueel betaald abonnement bij MyHeritage af te nemen. Zover de samenwerking, dus beslist geen samengaan.

Ik denk dat uw tweede vraag te maken heeft met het koppelen van getuigen in Aldfaer. U heeft blijkbaar de doop peter en -meter ingebracht als personen. Welnu, als u naar de dopeling gaat , dan kunt u onder de tab Geboorte met de rechtermuis op 'Getuige' klikken en vervolgens op 'Getuige koppelen'. U zoekt dan naar de naam van de peter en meter en geef akoord.

U zegt tevens dat u een paar functies in Aldfaer mist. Graag zou ik weten welke dat zijn. Of u logt in bij het aldfaerforum.nl en maakt ze daar kenbaar.

 

mvg

Han Kortekaas

Han Kortekaas

Beste Han,

Hartelijke dank voor je reactie. Ik ben al meer dan 10 jaar trouwe gebruiker van Aldfear. Ik heb al enkele keren andere programma's geprobleerd, maar toch altijd terug gekomen, omdat ik Aldfear toch altijd bleef overzichtelijker en praktischer vinden.

Momenteel beschik ik over meer dan 25000 personen (natuurlijk verschillende takken), maar dit maakt wel duidelijk dat ik toch al enkele jaren bezig ben met dit alles.

Sinds de samenwerking met My Heritage krijg ik dus plots waanzinnig veel smartmatches, omdat ik natuurlijk zelf over veel informatie beschik. Maar omdat ik zoveel personen heb, ben ik verplicht om een abonnement te nemen, of ik kan de documenten niet openen en de matches niet bevestigen, dus ook al heb ik de matches bekeken, ze blijven maar terug komen. Dus dacht ik dat ik dan maar ten volle van mijn abonnement kon gebruik maken, door ook hun programma te gebruiken.

Mijn beide vragen gingen eigenlijk over hoe die je die zaken in My Heritage moet registreren, omdat ik dit gewoon was om ook in Aldfear te doen.

Wat miste ik vooral in Aldfear?

 1. Een snelle output naar publicatie. Ik publiceer mijn gegevens op mijn eigen website (via Flexitree, maar dit is erg traag), maar ook op GenealogieOnline en Geneanet, maar ook dat verloopt wat stroef via export van je gedcom-file en zo.
 2. Maar wat ik vooral mis was een digitaal archief. Ik heb een massa digitale informatie. Deze kan je wel koppelen aan een persoon, maar niet aan een feit. Zo moest ik bv een huwelijksakte 2 keer koppelen, ipv dit in 1 keer aan het huwelijk te kunnen koppelen. Deze functie is er wel in My Heritage en werkt heel goed.

Ik heb Aldfear nog niet helemaal opgegeven hoor, momenteel ben ik vooral bezig om foto's en dergelijke terug te koppelen aan mijn personen in My Heritage en als ik gaande weg aanvullende gegevens tegen kom, wordt dit nog op beide plaatsen aangepast.

Mvg

Gudurn

Gudrun Raeman

Ik heb zelf ook een erg groot archief opgebouwd in 33 jaar. Ik gebruik al 12 jaar Aldfaer en ben nog nooit een beter programma tegen gekomen, hoewel ik er veel geprobeerd heb. 
 

Online opslag zoals met MyHeritage zou ik nimmer doen. Je geeft je gegevens uit handen en bent afhankelijk van een verder onbekende organisatie. Je weet nooit of het volgend jaar nog bestaat. De grootste bedrijven vallen om, dus dat kan ook met MH gebeuren. Het zal me niet gebeuren dat ik werk van 33 jaar verlies op deze manier !

Verder moet er vet voor betalen, zeker als je een groot bestand hebt, kost het je EUR 14,44 per maand dat je ook nog eens per jaar vooruit moet betalen !
Als ik dat zo eens bereken over de periode dat ik genealoog ben, zou me dat al EUR 5.718 gekost hebben, renteverlies en inflatie niet meegerekend.

Ook zonder Disney-achtige programma's als MyHeritage is het prima mogelijk om je gegevens goed op te slaan. Ik gebruik Aldfaer als kaartenbak, met daaraan gekoppeld alle foto's, akten, etc. Die staan in diverse mappen op mijn eigen PC en dat werkt naar volle tevredenheid. Stukken die niet gekoppeld zijn, kan ik snel in diverse mappen terugvinden omdat ik ze onder gestandaardiseerde filenamen opsla (ACHTERNAAM - VOORNAAM - GEBOORTEDATUM - EVENTUEEL VOLGNUMMER).

Het kost me niets. Het enige dat ik heb gekocht is een externe portable harddisk waar ik backups op maak, die ik voor alle zekerheid ook nog op OneDrive van Microsoft heb staan.

Verder staat mijn kwartierstaat (20.000 kwartieren) op stamboomonline en geneanet om met andere onderzoekers in contact te blijven. Dat werkt naar volle tevredenheid.
 

André Sijnesael

Hallo Hans en Gudrun,

Ik gebruik nu een jaar of 10 Aldfear. Heb veel uitdagingen opgelost om de output in mijn eigen stijl te krijgen.

Heb wel andere programma's geprobeerd, maar ik miste altijd ergens informatie die ik wel in Aldfear had staan.

Nu thuiszittend i.v.m. langdurige ziekte, ben ik alles definitief aan het maken binnen Aldfear. Zelfde omschrijvingen, coderingen en net als Han alle informatie opslaan op een HD in mappen. Gebruik binnen Aldfear de catagorie "overig" om de feiten te rangschikken op eigen benamingen om zo de door mij gewenste informatie te stroomlijnen.

Ook alle "doodlopende takken" pak ik binnen de feiten. Zo hou ik de stamreeks zuiver en op naam van de stamhouders. Van het gezin waar de dochter trouwt en de andere naam aanneemt, vul ik binnen de feiten aan wat ik daarvan weet en zoek het niet verder uit dan dat gezin.

Stap mijns inziens nooit meer van Aldfear af. Heb dit onlangs nog een keer gepoogd voor Brothers Keeper, maar dit was ook niet wat ik zocht. En hobby is hobby, moet leuk blijven met een minimum aan kosten.

Met vriendelijke groet,

Ernst

E. Verdonk

Gudrun,

Een sneller versie van Flexitree is verkrijgbaar via http://www.paulkallenberg.nl/flexitree/. Dit vereist wel een website die Php en MySql ondersteunt.

Paul

Paul Kallenberg

Weet dat er inderdaad een nieuwe versie is van Flexitree, maar mijn (gratis) webruimte ondersteund geen Php en MySQL, dus moet ik ergens webruimte gaan kopen die dit wel ondersteund. En zo komen we weer op hetzelfde punt terecht: met mijn aankoop bij MyHeritage heb ik alles in één. (Ook al ben ik zelf nog niet helemaal overtuigd, want zit jaren vastgeroest in Aldfear, dus vraag wel een aanpassing)

Gudrun Raeman

Gudrun,

Heb je wel eens bij voorouders.net gekeken hoe je gratis een mooie en snelle website kan verkrijgen?

http://mijn.voorouders.net/

Op mijn.voorouders.net kunt u nu een eigen subdomein aanvragen, bijvoorbeeld uwnaam.voorouders.net. Op dit adres hebt krijgt u de beschikking over geavanceerde software voor het publiceren en onderhouden van stambomen. Het enige wat u zelf hoeft te doen is uw gedcom-bestand en eventuele foto's en dergelijke importeren. En dit alles helemaal GRATIS en zonder limieten qua serverruimte of dataverkeer.

De software is eenvoudig te gebruiken en heeft o.a. de volgende opties:

 • meerdere layout-sjablonen waar u uit kunt kiezen
 • meertalig
 • u kunt meerdere gedcoms tegelijk publiceren
 • alle mogelijke bestandsformaten kunnen als multimediabestand ge-upload worden en aan uw stamboom worden gekoppeld
 • u bepaalt of gebruikers moeten inloggen om iets te zien, welke gebruikers mogen inloggen en wat een bepaalde gebruiker wel en niet mag zien (wel of geen levende personen, uitgebreide gegevens of alleen namen en jaartallen, wel of geen multimediabestanden, foto's alleen verkleind of ook in origineel formaat, enz.)
 • gebruikers kunnen opmerkingen plaatsen bij de gegevens
 • parentelen, kwartierstaten, schema's van verwantschappen enz. kunnen voor elke persoon worden uitgevoerd
 • geoptimaliseerd voor zoekmachines (bv. Google) en geïndexeerd door Stamboomzoeker.nl zodat uw stamboom gemakkelijk gevonden wordt
 • geïntegreerde weblog-module
 • nog veel meer...

Leo Terlouw

Leo Terlouw

Hallo Allemaal,

Vele dankt voor jullie reacties. Toch even laten weten dat ik uiteindelijk beslist heb om terug te keren naar Aldfear en mijn abonnement bij MyHeritage heb stopgezet. Dit kon trouwens 30 dagen kosteloos.

Misschien toch nog een vraagje/tip/suggestie aan Han voor een volgende versie ivm mijn archief. Bestaat er een mogelijkheid om een tabje te voorzien waar je zelf kan aanduiden over welke documenten je reeds beschikt? Iets in de aard van diverse waar je kan aanvinken welke documenten je in je bezit hebt. Zo kan je zelf een archief aanleggen, maar kan je vanuit het programma toch snel zien wat je reeds bezit en wat niet. Misschien ook best voorzien dat de gebruiker zelf deze lijst kan samenstellen, zodat we niet volledig vast zitten aan de voorziene lijst en zelf een aantal zaken kunnen toevoegen mocht er nog iets ontbreken. Het is maar een ideetje, en je bekijkt maar wat hiervan in de mogelijkheden liggen in een van de komende versies.

Met vriendelijke groet

Gudrun

Gudrun Raeman


Beste,

onder de Bonusrapporten treft u in de rubriek Materiaal een sjabloon aan waarbij u een lijst kunt krijgen van al datgene wat u al heeft gekoppeld.

Han KortekaasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!