stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » Gedcom van elke software hetzelfde?

Trouw exporteer ik na elke dag bijwerken aan mijn stamboom, het Gedcom-bestand naar de cloud en externe harde schijf.

Nu vraag ik mij af of ik dit gedcombestand wel in een willekeurig ander genealogisch softwarepakket  geïmporteerd kan worden zonder dat er gekke dingen gebeuren.

Hoe gaat dat met foto's, notities, begraaflocaties en alle andere bijzondere informatie? Ik gebruik momenteel naar goede tevredenheid Family Tree Builder 7, maar je moet in de digitale wereld altijd zo flexibel mogelijk blijven. Is Gedcom dus altijd en overal hetzelfde en 'slikt' elke software sowieso Gedom-bestanden om het even met welke software dit gegenereerd is?

Heeft iemand hier ervaring mee?

Ron

Helaas heeft elk programma zijn eigen dialect van GedCom :-(

Ik heb al geprobeerd uit te wisselen tussne diverse programma's.
Dat levert tot nu toe altijd (fout)meldingen op, soms meer, soms minder. Het lijkt dus altijd handwerk te vereisen om na een import in een ander programma het nodige herstelwerk te doen.

Er gaat (tot nu toe) geen data verloren: de tag wordt niet herkend en de gegevens worden in een notitieveld gepropt ... ergo (veel) handwerk om e.e.a. te herstellen.

Zie ook dit artikel

Grtn

Jan_K.

Wat Jan zegt: ieder pakket heeft z'n eigen dialect van GEDCOM.

Helaas; al langer wordt er gepoogd een oplossing hiervoor te vinden, maar dat gaat zeker nog jaren duren.

Fred

Fred Janssen

- vervallen

Jan_K.

Dank Jan en Fred voor de antwoorden! Ik zat eigenlijk gewoon aandachtig te lezen en te bedenken wat jullie antwoord betekent. Je kan dus niet zomaar even van softwarepakket wisselen zonder voor elk persoon aanpassingen te doen. Voor honderd personen is dat nog te overzien, maar voor tienduizend niet meer. Dat is toch eigenlijk belachelijk!

Ron

- vervallen

Jan_K.

- vervallen

Jan_K.

De afgelopen tijd heb ik zeer veel genealogische software getest, inclusief het aanmaken en inlezen van GEDCOM bestanden. Het was in eerste instantie mijn bedoeling om een programma op mijn pc te installeren voor het invoeren en onderhouden van de gegevens, deze vervolgens te exporteren in een GEDCOM bestand en in te lezen op een persoonlijke webpagina. Deze webpagina is in eigen beheer (gebruik makend van webtrees) en ik wilde nadrukkelijk GEEN webpagina van een derde partij als bijvoorbeeld MyHeritage.

Uiteindelijk na het testen van meer dan 15 programma's heb ik helaas moeten concluderen dat GEDCOM bestanden NIET geschikt zijn om gegevens mee uit te wisselen. Zolang de gegevens zich beperken tot geboorte-, huwelijks-, en overlijdensdata gaat het nog wel goed, maar zodra er met feiten en gebeurtenissen wordt gewerkt heeft ieder programma zo zijn eigen manier van registreren.

Zo registreert bijvoorbeeld Family Tree Builder de woonplaatsen van personen als "contactgegevens". Nu vind ik dat al een vreemde benaming bij personen die al meer dan 100 jaar dood zijn, maar in de GEDCOM wordt dit ook als zodanig geregistreerd. Het gevolg is dat veel andere programma's dit niet goed inlezen, omdat daar de woonplaats informatie als gebeurtenis wordt geregistreerd.

Een ander voorbeeld is Haza-21 waarbij bronnen en notities niet goed in de GEDCOM worden opgenomen, met als gevolg dat een programma dat deze gegevens inleest geen broninformatie zal vinden en bij notities die uit meerdere regels bestaan voor iedere regel een aparte notitie zal aanmaken.

Gezien het bovenstaande heb ik uiteindelijk besloten om mijn gegevens dubbel bij te houden: 1 keer online, rechtstreeks ingevoerd via mijn website en 1 keer offline. Dat is nu extra werk, maar ik denk uiteindelijk minder werk dan het iedere keer moeten corrigeren van fouten in GEDCOM imports.

Als je veel data met anderen wilt delen, bijvoorbeeld omdat je met meedere personen aan een stamboom werkt, kun je m.i. het beste direct online werken (al dan niet in eigen beheer) of zorgen dat alle deelnemers gebruik maken van hetzelfde genealogische programma.

Erwin Donker

 

Dit probleem is al zo oud als GEDCOM bestaat. Ca 30 jaar geleden liep ik tegen hetzelfde probleem op. Ik dacht dat het GEDCOM bestand een universeel bestand was voor de uitwisseling van gegevens voor de toen bestaande genealogische programma's. Niets was minder waar. De vlag dekte de lading niet. Voor het handje vol programma's was het toen nog wel doenlijk om conversie programma's te maken. We zijn nu 30 jaar verder en het probleem is alleen maar groter geworden. Ik denk dat iedereen voor zichzelf een werkbare methode moet gebruiken want een echt universeel uitwisselbaar bestand zal wel een utopie blijven.

  

A.M. Butterman


- vervallen

Jan_K.
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!