stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Gegevens dorp vastleggen?



Profiel afbeelding

Welke software is geschikt om de geschiedenis van een dorp vast te leggen? Gaat om zo'n 60 huizen maar bewoners kwamen en gingen. Nu in Word staan maar is niet meer te doen door de vele namen bij verder uitzoeken... Wil namen, beroep, kinderen, woning, inwonend personeel en datum wanneer ze er zijn komen wonen cq vertrokken zijn en waar vandaan en waarnaartoe kunnen registreren.

Heeft iemand suggesties?

Ruumpol - 6 aug 2016 - 18:34

Zelf ben ik ook met iets dergelijks bezig, al gaat het in mijn geval om circa 1500 huizen, maar in het verleden heb ik veel ervaring opgedaan met het uitzoeken van kleinere dorpjes

Mijn advies is, om in ieder geval te blijven werken met Word, omdat dat handig is, als je de resultaten van je onderzoek leesbaar wilt publiceren. Het werkt daarnaast motiverend, omdat je op elk moment de resultaten van je onderzoek gewoon kunt bekijken.

Daarnaast is het voor het puzzelwerk achter de schermen handig, om alle door jou gevonden personen in een gewoon stamboomprogramma in te voeren, bijvoorbeeld het gratis Aldfaer. Wanneer je handig gebruik maakt van de info-velden, kun je met één druk op de knop alle bewoners van een bepaald huis tevoorschijn toveren, of iedereen die in een bepaald jaar verhuist, etc. etc. Wat je maar wilt. Voordeel is daarnaast, dat de familierelaties meteen zijn vastgelegd. Zelf werk ik met het (gekochte) PRO-GEN, waar je naar wens zelf een onbeperkt aantal verschillende info-velden kunt aanmaken

Daarnaast gebruik ik zelf een database-programma (AAZ Cardfile), waarin ik een kaartsysteem per huis heb aangelegd. Ook dat is natuurlijk peilsnel te doorzoeken. Dat is niet persé nodig, maar het blijkt in de praktijk toch superhandig te zijn, en ik zou niet meer zonder kunnen.

Het lijkt op het eerste gezicht omslachtig om met twee (of drie) verschilllende soorten software te werken, maar op de langere termijn heb je er alleen maar profijt van.

succes

PS, zie ook LINK en LINK

Jan Clavaux - 6 aug 2016 - 19:37

Daar is één programma bij uitstek geschikt voor: Haza-21.

Je kunt werken met kadasterkaarten en de database is ingericht op het verwerken van onroerend goed.

Het programma is niet gratis en het heeft een steile leercurve, zoals men dat noemt. Als je al iets van databases weet, heb je zeker een voorsprong.

Ik gebruik het programma naast Pro-Gen en GensData Pro. Alle programma's hebben hun voor- en nadelen.

Succes.

Bas Lems - 6 aug 2016 - 21:57

Haza 21 is inderdaad een uitmuntend alternatief voor het door mij genoemde Pro-Gen. Kwalitatief staan ze beiden aan de top.

Wanneer je je, zoals ik begrijp, voornamelijk richt op de 60 huizen in het dorp, (met andere woorden: de huizen zijn belangrijker dan de komende en gaande bewoners) dan is een stamboomprogramma alléén niet genoeg.

Vandaar nogmaals mijn advies: Word in combinatie met een stamboomprogramma (tenzij ik iets heel erg over het hoofd zie Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

)

Jan Clavaux - 6 aug 2016 - 22:24

Hmm. Zelf zou ik dit in een SQL database doen, maar erg leesbaar en vriendelijk is het niet. Haza 21 ken ik niet, maar wat ik wel ken is Gramps, een gratis en open-source genealogieprogramma waarin je ook heel mooi gelaagd locaties kan toevoegen en vervolgens netjes personen woonadressen kan geven met datumperioden (en volgens mij is dat wat u wilt).

Willem R. J. Vermeulen - 7 aug 2016 - 08:42

Probleem met adressen is dat de huisnummers veranderen bij bouwen van een huis of wanneer er een afbrand. Dus huisnummer 38 word dan 39 in een latere periode. Dus alle bewoners van huis 38 in een groep plaatsen kan niet, maar informatie wel nodig bij zoeken vd bewoners. Waar laat ik die informatie? Bij aldfaer zou dat dan in groep of feit moeten?

Ruumpol - 7 aug 2016 - 09:53

Ik hb een soortgelijk onderzoek in Access database zitten (16e/17e eeuw)  dan kun je rapporten gemakkelijk exporteren naar Excel en Word. Het is wel noodzakelijk om dan eerst de basisregels van Access te leren (databases, programmeren) maarmet en goed handboek is dat wel te doen. Overigens gebruik ik dat alleen voor de basisgegevens (namen/belendingen) en zet ik de uitwerkingen in Word omdat je dan toch net iets meer context kwijt kunt. De database gebruik ik vooral om snel belendingen te vinden, familierelaties en bronnenHet s wel zaak om de percelen en huize op een logische manier te nummeren of te coderen zodat je logische rapporten uit kunt draaien. Voor 16e/17e eeuw heb je nog niet zoveel aan kadaster, ik gebruik eigen nummeringen op basis van de 10e penningkohieren uit 1561..........

Annemarie57 - 7 aug 2016 - 10:17


Zelf gebruik ik al een kleine 10 jaar HAZA-21. Ik doe het voor de plaatsen Beverwijk en Heemskerk. Voordeel met het werken van HAZA  is dat je alle personenb met hun genealogische gegevens kwijt kan met alle gegevens van de huizen en percelen. Gekoppeld met foto's ed. De archeologische werkgroep hebben hun gegevens er ook aan gekoppeld. Zo dat men via google maps op de huidige plek kan zien wat er in het verleden was en wie er woonde, maar ook welke historische vondsten gedaan zijn op die locatie. Ja het programma kost geld en ja het is niet altijd gemakkelijk, maar dat heeft zeker te maken met de vele mogelijkheden die het programma biedt. Maar gelukkig is er een gebruikersgroep waar men voor ondersteuning heen kan en deze is zeer aktief en betrokken.  Moch je het programma eens zien hoe en wat, ben ik altijd bereid om het je te tonen.

J. van der Linden - 8 aug 2016 - 06:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu