stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » MyHeritage: "ik ben niet dood..."

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Het komt nogal eens voor, dat particulier drukwerk fouten veroorzaakt voor bijv. genealogie; geboortekaarten, trouwkaarten en rouwkaarten. In bijvoorbeeld rouwkaarten worden ex-partners verzwegen; waarbij het lijkt alsof vader of moeder een alleenstaande ouder was. Het komt ook voor dat kleinkinderen tegenwoordig niet eens weten dat ze nog in leven zijnde grootouders hebben. Voorts nog meegemaakt het volgende aantal jaren geleden. In een stamboom op internet was enkele jaren geleden een bekende Nederlander als overleden genoteerd; dat werd enige tijd later geconstateerd als fout in stambomen op internet. De oorzaak was de bron, sites met grafstenen en graven indexen, de overledene was op jonge leeftijd overleden; diens kind kreeg overlijdensdatum van overledene. Het kind was de bekende Nederlander, die gelukkig nog in leven is volgens onder andere wikipedia.

Deden

Beste Jan,

Alles wat je openbaar plaatst op internet kan (en zal) worden gekopieerd. Blijkbaar heeft een MyHeritage lid de door jou geplaatste info (met fouten) overgenomen, en vervolgens is dit door het matching systeem verder verspreid binnen MyHeritage.

Zojuist ook je site op GenealogieOnline bekeken. Ik verbaas me er over dat je zelf bewust heel veel info over jezelf openbaar hebt gemaakt (oa adres, geboortedatum, heel veel foto's). Dit is bijna voldoende info waarmee kwaadwillende identiteitsfraude zouden kunnen plegen! Waarom heb je er voor gekozen om dit allemaal openbaar te maken? Deze info is alleen interessant voor familieleden maar zeker niet voor de rest van het internet. Persoonlijk zou ik dit nooit doen en ik verbaas me er over dat dit, nu je de nadelen ervaren hebt, nog steeds openbaar is.

Ook de resultaten van mijn stamboomonderzoek staan op internet. Echter ik heb er voor gekozen om dit in eigen beheer te doen, zodat ik zelf kan bepalen welke info openbaar is en welke alleen toegankelijk is voor leden.

Volgens mij heeft GenealogieOnline voor premium leden ook deze mogelijkheid, en kun je een toegangspoort instellen en alleen genodigde toegang geven tot foto's en niet openbare gegevens. Misschien is dit een optie voor je?

Frans

Jan, kort maar krachtig. Ja, je kunt op MyHeritage instellen dat foto's niet over genomen kunnen worden, dit kan op diverse niveaus, je kan ook instellen dat zelfs smartmatches niet te zien zijn. Enkel alleen jouw stamboom, je kunt ook actief mensen aanschrijven om foto's te verwijderen. Reageren ze niet, dan kun je mh aanschrijven met het verzoek ze te verwijderen. Ik raad je aan eigen foto's te waarmerken en hier natuurlijk wel eerlijk onderscheid te maken tussen echt eigen foto's en foto's die jij bijv, hetzij met toestemming, van derden heb gekregen.

Justme!

Precies om die reden werk ik nog steeds met de ALDFAER versie 4.2.

En ja ik weet dat als ik de update neem ik de instellingen zodanig kan veranderen dat er niks naar MH gaat, maar dan nog.

En by the way, de bijdrage van Dimitri is zeker nuttig, maar dat is het altijd.

ien lejeune

Frans,

Dank voor je reactie - op mijn to-do-lijst staat al enige tijd het terugbrengen van informatie waar jij op doelt (adressen en foto's van levende personen). In de tijd dat ik met publiceren begon was er nog geen MyHeritage dat er voor zorgt dat gegevens met de snelheid van het licht het internet overgaan (nogmaals: knippen, plakken en jatten is daar het devies). Ik zeg niet dat er voorheen niet werd geknipt en geplakt, maar het was aanzienlijk beperkt en hanteerbaar. Het frappante is daarbij dat de foto van mij die drie MyHeritageleden bij een overleden naamgenoot van mij hebben/hadden staan niet eens op Genealogie Online staat. Deze staat op Facebook, maar mijn Facebook pagina is alleen toegankelijk voor geaccepteerde vrienden. Het is dus niet (alleen) MyHeritage dat informatie importeert - er zijn gebruikers die dat ook doen of aanvullen en daarna gaat het via smartmatches met een paar klikken de wereld rond... Overigens schrijft één van de drie die mij visueel dood verklaren 'oprechte excuses, ik wil het uiteraard verwijderen, maar ik zou niet weten hoe...' Voor mij de bevestiging dat dit niets, maar dan ook niets met genealogie te maken heeft... 

Naar je suggestie voor toegangsportalen ga ik zeker kijken - mijn stamboomactiviteiten staan om gezondheidsredenen al langere tijd op een laag pitje, maar ik ga het zeker onderzoeken.

Nogmaals dank voor je reactie - die doet er voor mij toe!

m vr gr Jan

Jan Voorhaar

Ik vraag me af hoe commerciële genealogy sites aan hun gegevens komen. Hebben ze m.b.v. software of via de input voormalige abonnees hun gegevens verkregen. Maar hoe zou je je gegevens kunnen beschermen? Ik vraag me ook af of ik mijn stambomen online moet zetten. Ik heb alles in Adobe Illustrator en voor familie kan ik een pdf maken met een zoekoptie. Het gaat mij niet zo om alle informatie: voor- & achternaam, geb. & sterfjaar. Ik zie het als een frame, waar andere naamgenoten verder mee kunnen.

Welke gegevens kunnen we wel online zetten en welke niet? En moeten we onze digitale stambomen beveiligen door deze enkel op een eigen homepage met wachtwoord te plaatsen.

En moet er een wettelijke regel komen die sites aan banden legt wat ze wel en niet kunnen?

F. Reeders


Als ik het goed heb, heeft MH op een keer Geni gekocht; dan gaat heel zo'n databank natuurlijk over van de ene naar de andere en dan wil het plantje wel groeien. Maar het zijn uiteindelijk toch altijd mensen die hun gegevens ergens zelf plaatsen. Ze harvesten meen ik ook databases zoals wiewaswie of familysearch, maar dat geeft niet; dat kun je zelf ook gratis opzoeken. Of zoiets ook kan met losse stambomen van websites van mensen, weet ik niet.

Leo Bijl
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!