stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Fouten in stambomen. Lucretia Cornelia Bols.


Profiel afbeelding

Een nadeel van stambomen op internet is, dat zeer veel (amateur)genealogen de gegevens klakkeloos van elkaar overnemen zonder bronverwijzing of controle. Vooral MyHeritage zorgt met smart matches voor een snelle verspreiding van fouten. Een voorbeeld daarvan is Lucretia Cornelia Bols. Alle stambomen op GenealogieOnline en in MyHeritage (op 1 na) hebben de overlijdensdatum van Lucretia Cornelia Bols fout. Die is niet 26-01-1822 maar 26-01-1823 (een jaar later dus). [Bron: schiedamGEN, akte 33]. En als geboortedatum zet iedereen 1741: Dat is juist maar kennelijk heeft niemand de exacte datum kunnen vinden of opgezocht. De doopdatum is 15-08-1741 in Tiel [boek 1444 Gereformeerd]. Doopgetuigen waren Lucas Bols en Cornelia de Bringues (opa en oma).

W.F.H. Naudin ten Cate

Ze is dus 18 jaar voor haar doop overleden? Ik neem aan dat er ergens een typefoutje zit?

Annemarie57

.

Inge

Eigen plan trekken dus!

JP Ouweltjes

Sorry voor de fouten in de jaartallen. Nu gecorrigeerd.

W.F.H. Naudin ten Cate

Zo zie je maar dat een typefoutje in een klein hoekje zit...

Ik gebruik zelf ook My Heritage maar ik doe niets met Smart Matches. Ik gebruik alleen de groene (match) bolletjes ter inspiratie voor een datum of stad, en dan ga ik zelf op onderzoek uit.

Smart Matches zijn leuk, maar de match samenstelling is volgens mij ergens vanaf 30%, dus krijg je veel ruis en fouten.

Yolanda Lippens


Ik doe hetzelfde Yolanda. Ik gebruik het als hint en ga het dan meestal verder onderzoeken.

Het komt trouwens ook vaak voor dat ik er niet direct aan toe kom om van een persoon de exacte geboortedatum te achterhalen. Dan gebruik ik slechts het jaartal dat ik bereken aan de hand van een trouw- of overlijdensakte. Later kan ik dan altijd nog meer gaan uitzoeken over zo'n persoon. 

IngePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu