stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Hoe gaan jullie om met diverse bronnen, ik gebruik Aldfaer


Profiel afbeelding

Hallo,

Ik ben benieuw hoe jullie omgaan met diverse bronnen ik gebruik als stamboomprogramma Aldfaer en met de dtb kom ik goed uit de voeten ook met eventuele getuigen die kan ik goed toevoegen.

1. maar als ik in notariele of rechterlijke archieven of in weesboeken informatie vind over meerdere personen in mijn stamboom dan ben ik dat nu in de opmerkingen aan het zetten van alle personen die in zo'n akte voorkomen. maar dat is best veel werk en op den duur onoverzichtelijk. hoe gaan jullie met deze bronnen om en hoe verwerken jullie dit in jullie stamboomprogramma.

2. ook ben ik met een familie ommering bezig uit vlaardingen deze wisten rond 1500-1700 de weg naar de notaris e.d. wel goed te vinden en elke keer dat ze daar kwamen kwam er een nieuwe oom of tante of vrouw van de broer van opa mee. dit is relevantie informatie voor mijn stamboom maar ik denk dat als ik ze allemaal ga toevoegen het overzicht kwijt raak hoe zouden jullie hiermee om gaan?

3. houden jullie een checklist of iets in die geest bij om bij te houden welke bronnen (dus niet dtb maar de rest) je voor je familie al doorgekeken  hebt ? ik ben zelf namelijk nogal van de checklisten en vinkjes zetten maar dat is met genealogie onderzoek niet heel erg goed te doen is mij verteld dus ik ben benieuw of iemand een goede methode voor onderzoek heeft?

yorick

Voor wat betreft nr 3 heeft Aldfaer inderdaad de vinkjes tab (diversen), en die gebruik ik ook voor dingen die ik nog wil uitzoeken, of die ik al uitgezocht heb maar zonder resultaat.

Verder werk ik (ook op hetzelfde tabblad) met kleurcodes. Personen van wie ik alles zo'n beetje heb, krijgen een andere kleur dan personen van wie ik nog een gedeelte of veel moet uitzoeken.

Op deze manier heb ik geen extra papieren nodig om bij te houden hoe of wat ik nog moet doen. En.... ik ben er ook achter dat als je extra info bij opmerkingen op een tabblad (bv geboorte) zet, dat dit tabblad onder te openen een pennetje op dat tabblad krijgt. Voor mij het teken dat ik dat deel dus al uitgezocht heb.

En alle akten die ik binnenhaal, worden gekoppeld aan alle personen die in de betreffende akte  voorkomen. De akte krijgt wel in de omschrijving de naam en het geboortejaar van de hoofdpersoon (en mocht dat een echtpaar zijn, is dat bij mij automatisch de man).

 

Voor wat betreft punt 1. De vondsten vermeld ik bij de hoofdpersoon. Indien belangrijk mbv kopieren en plakken overnemen bij nevenpersonen. En sowieso verwijs ik bij de nevenpersonen naar de hoofdpersoon. (De akte in kwestie koppel ik ook wel aan de nevenpersoon).

 

Punt 2 heb ik tot dusver geen ervaring mee.

Succes!

Bedet

Voor bronnen anders dan Burgelijke Stand en DTB gebruik ik het feit "Vermelding" in Aldfaer. Daarin kun je alles kwijt wat niet anders te classificeren is.

Daarnaast heb ik ook eigen feiten gecreëerd onder het kopje "Overig". Daar heb ik voor geestelijken bij voorbeeld het feit "Geprofest" en "Priesterwijding". Ook "Belijdenis" afgelegd of "Bar Mitswa" gedaan kun je zo expliciet opnemen.
Voor ieder feit dat meer dan bij één persoon voorkomt, kun je dus een eigen feitcategorie aanmaken. En bij ieder van die feiten kun je een datum invoeren en een eigen bronvermelding opnemen. Zo houd je de boel overzichtelijk. Pas wel op met deze zelfgemaakte feiten, dat die niet compatibel zijn met andere genealogieprogramma's. Dus ook niet bij het uploaden van een Gedcom naar een stamboomwebsite.
Zolang je dus alleen in ALdfaer werkt en niets via Gedcom uitwisselt, is dit een prima oplossing.

In Aldfaer is het het juist wèl handig om vinkjes te zetten en lijstjes op te nemen en om vervolgens een rapportage uit te draaien "Nog uit te zoeken". Onder de Bonus rapporten is er hiervoor een heel scala aan verschillende uitvoermogelijkheden.

Boers


Bedet en Boers allebei bedankt voor deze tips ik ga zeker nog eens wat beter kijken naar het tab diversen. en om het bij feiten onder te brengen is zeker een goed idee alleen jammer dat het vervolgens niet meekomt bij het uploaden dat is wel een hele grote min

ik heb wat om over na te denken bedankt :)

yorickPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu