stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Wat is de bron en betrouwbaarheid van de Record Matches



Profiel afbeelding

Als gebruiker van My Heritage worden onder anderen Record Matches aangeboden. Wat mij hierbij opvalt is, dat er naar bronnen wordt verwezen die mij tot nu niet bekend voorkomen. Ik vraag mij o.a. af waar liggen de archieven waar aan gerefereerd wordt. 

Als voorbeeld noem ik het huwelijk van Cornelia de Wit en Juw Johannes Braarda uit 1705.

Het volgende wordt op AlleFriezen/Tresoar en WieWasWie aangetroffen. De trouwakte van het huwelijk op 22 maart 1705.

Trouwregister Hervormde gemeente Leeuwarden; Bron: DTB Trouwen

Soort registratie: DTB inschrijving trouwen; Datum: 22-03-1705

Soort akte: bevestiging huwelijk

Bruidegom: Juw Johannes Braarda wonende te Leeuwarden

Bruid: Cornelia de Wit wonende te Leeuwarden

Trouwregister Hervormde gemeente Leeuwarden, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 985,  aktenummer  473, Gemeente: Leeuwarden, Periode: 1705-1709

My Heritage refereert aan een geheel andere bron, welke mij tot nu toe weinig zegt.

RECORD MATCH: In Nederland, huwelijken, 1565 - 1892

Cornelia De Wit & Jan Johannes Braarda

Huwelijk:  6 mrt 1705

Bron: Burgerlijke Administratie, Leeuwarden, Friesland, Netherlands

Echtgenote:  Cornelia De Wit

Echtgenoot:  Jan Johannes Braarda

Indexeren Project (Batch) Nummer: M90178-4

Oorsprong systeem:  Netherlands-ODM

GS film nummer: 107983

Ik neem aan dat op 6 maart 1705 de ondertrouw is bevestigd en dat op 22 maart 1705 de feitelijke huwelijksplechtigheid heeft plaatsgevonden.

Resteert de vraag wat is de Burgerlijke Administratie Leeuwarden, waar liggen de onderliggende documenten en waarom worden deze niet op Alle Friezen getoond. De gegevens zijn geindexeerd, liggen op film vast en zouden dus toegankelijk moeten zijn?  Wie kent de achtergrond van deze gegevens die door My Heritage worden verspreid. 

Wat mij verder bij Record Matches is opgevallen is dat de aktedatum dikwijls als geboortedatum, trouwdatum of datum van overlijden wordt genoemd. Wat kan daarvan de oorzaak zijn?

Joeke de Jong - 17 nov 2018 - 12:40 (laatst bijgewerkt 17 nov 2018 — 12:51 door auteur)

V.w.b. dat laatste: Onbekenheid met Nederlandse bronnen en hoe deze te interpreteren?

Ook hier op het forum geven mensen vaak een geboortedatum terwijl het de doopdatum moet zijn...........

Marietje - 17 nov 2018 - 13:46

Ik neem aan dat de inschrijving van het burgerlijk huwelijk op de film van FS staat waarnaar jij referreert en dat bij Tresoar je de kerkelijke trouw hebt.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9W2-QJYQ?i=19&cc=2040000&cat=215446

mvg-Ben

ps beiden via Tresoar:

Bronvermelding
Trouwregister Gerecht Leeuwarden, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 907, aktenummer 1426
Gemeente: Leeuwarden
Periode: 1704-1713

Trouwregister Hervormde gemeente Leeuwarden, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 985, aktenummer 473
Gemeente: Leeuwarden
Periode: 1705-1709

Ben Wegman - 17 nov 2018 - 14:00 (laatst bijgewerkt 17 nov 2018 — 14:03 door auteur)

Hallo Joeke, volgens de site: Alle Friezen, is de info op 06-03-1705 te Leeuwarden is deze een inschr. in het Trouwregister GERECHT. En die van 22-03-1705 te Leeuwarden, volgens het Trouwregister van de HERV. GEM. Leeuwaarden.

DHv. E. - 17 nov 2018 - 14:01

DHv. E.

Sorry, onze berichten overlapten elkaar qua tijd.

mvg-Ben

Ben Wegman - 17 nov 2018 - 14:06

Maakt niets uit Ben, we zaten in ieder geval op het zelfde spoor.

Trouwregister Gerecht (in dit geval Leeuwarden) betekend zoals: dat Bruidslieden, die geen lid waren van de Nederd. Geref. kerk, de keuze hadden om te trouwen in de Nederduits Gereformeerde kerk of voor het gerecht te trouwen. Dit betrof o.a. Roomsen, Doorgezinden enz.  Succes

DHv. E. - 17 nov 2018 - 14:16

Dank voor de toelichting. Ik had de ondertrouwdatum wel gezien maar geen aantekening van gemaakt. Toch is me iets nog niet duidelijk.

Ik begrijp dat de Burgerlijke Administratie hetzelfde is als het Gerecht Leeuwarden. Wat mij dan opvalt is dat de akte van ondertrouw door verschillende personen is overgezet in leesbaar Nederlands.  In het geval van My Heritage/Record Matches heeft iemand er Jan Johannes Braarda van gemaakt terwijl er - ook volgens mij - staat Juw Johannes Braarda. Dat geeft weer de nodige verwarring bij mensen die hun gegevens aan een Record Match ontlenen. Het zou duidelijker zijn als My Heritage ook FamilySearch als bron noemt.

Joeke de Jong - 17 nov 2018 - 16:36

Familysearch is naar mijn mening geen bron. Zij geven verfilmingen van bronnen. De bron is in dit geval dus trouwinschrijving gerecht Leeuwarden.

mvg-Ben

Ben Wegman - 17 nov 2018 - 17:35 (laatst bijgewerkt 17 nov 2018 — 19:07 door auteur)

Correct, alleen Familysearch zegt mij wat en het volgende totaal niets en nog met een foutieve voornaam?

ndexeren Project (Batch) Nummer: M90178-4

Oorsprong systeem:  Netherlands-ODM

GS film nummer: 107983

Wat zegt jou dat?

Joeke de Jong - 17 nov 2018 - 18:19

Ik weet helaas niets van de indexeringen die door my heritage worden gegeven, noch van de filmnummeringen. 

Dat er verschillen zijn bij de "vertalingen" is niet zo bijzonder. De ene indexeerder is bedrevener dan de ander. Zelfs met de beter leesbare aktes van de burgerlijke stand komen er foutjes bij het overnemen voor. Daarom is het ook altijd aan te raden de oorspronkelijk aktes na te zien (ook bij bv wiiewaswie). 

mvg-Ben

Ben Wegman - 17 nov 2018 - 19:12

Hallo @ Joeke,

Is record matching betrouwbaar?

My Heritage doet matchen o.a. met Aldfaer gebruikers. Dus de matches die je krijgt zijn niet gecontroleerd door MH en het is nog maar de vraag of diegene waar de matches van zijn dat heeft gedaan aan de hand van de orginele aktes.

Mijn tip is de matches sowieso altijd zelf te controleren op authenticiteit.

ien lejeune - 27 nov 2018 - 19:58

@Ien, ik geef je groot gelijk. Ik gebruik ook Aldfaer, tot volle tevredenheid, maar de koppeling met MH heb ik uitgezet. Ik werd simpel van alle matches, waarvan er vele ook nog niet juist waren (kind geboren voor de geboorte van de vader..... leesfouten.... ik was veel tijd kwijt met corrigeren. Dus zelf alles nagaan en checken ahv primaire bronnen! 

Bedet - 28 nov 2018 - 08:48

@ Bedet

Dan doe je het volgens mij ook niet goed. Ik kijk altijd of MIJN gegevens correct zijn. Als de match afwijkt van wat ik heb staan, kijk ik naar MIJN  gegevens en de bronnen die daar achter hangen. Als MIJN gegevens correct zijn, en die van de ander niet, dan bevestig ik de match als het wel dezelfde persoon is. Zo niet dan wijs ik de match af. Ik ga echter niet de fouten van de ander corrigeren!  

In het geval MIJN gegevens afwijken of niet compleet zijn, zoek ik nog eens naar de  bron. In die situatie kan het gegeven van de ander wel handig zijn. Zo kon ik onlangs een probleem oplossen omdat ik als achternaam " de Weerd" had staan maar die in de akte van overlijden als " van der Weerd" werd genoemd. Ik heb van die persoon nu 4 verschillende schrijfwijzen van de achternaam!     

Incidenteel wijs ik wel eens iemand op ernstige fouten is zijn/haar gegevens. Zo had iemand een broer van mijn grootvader aan een vrouw van zijn/haar stamboom gekoppeld. Dan ben ik wel zo vriendelijk om de trouwakte van die broer aan de ander te sturen als bewijs dat hij/zij fout zit. Ik heb er namelijk baat bij dat deze niet-correcte koppeling niet de wereld ingaat. 

Overigens heb ik My Heritage gewezen op een mijns inziens structurele fout in de Record Matches. Zij hanteren heel vaak de AKTE-datum als datum van geboorte of overlijden. 

Joeke de Jong - 28 nov 2018 - 10:54

@Joeke,

Sorry, was  wat vergeten. In mijn enthousiasme, ben ik vroeger gestart met zo veel mogelijk "zooi" van internet af halen om maar een zo groot mogelijke boom te creëren. Echter, al die gegevens staan zonder controle in mijn stamboom. Ik ben druk met aanvullen en controleren en uiteraard onderbouwen. Ik werk inmiddels met een kleurensysteem waarmee ik precies kan zien, wie juiste gegevens bevat, van wie ik niets kan vinden en wie ik nog moet nakijken enwater nog bekeken moet worden. Veel documenten zijn opgeslagen op mijn computer en uiteraard  gekoppeld aan de juiste personen. 

Dus die smartmatches waren er bij mij een poos geleden, nogal veel. Inmiddels ben ik aardig bij, zeker in de directe lijnen, maar ik vind het wel best zo, om zonder smartmatches te werken.

Bedet - 28 nov 2018 - 11:26


Nou ja, je staat altijd zelf aan de knoppen. Je hoeft smartmatches niet te accepteren of te volgen. Je kan ze ook negeren, Joeke legt het allemaal prima uit. Dat wil niet zeggen dat het allemaal onzin is, dat is ook zeker niet waar. Er is heel veel waardevol materiaal te vinden door een smartmatch, wat niet meer of minder is dan een middel om je op een spoor te zetten. Over het algemeen werkt dat beter naar beneden toe dan naar de roots erboven. De combinatie met een DNA profiel kan ook bevestigend werken. Behoudens het kleurrijke plaatje van herkomstgebied wat je van een DNA profiel krijgt, waar veel op af te dingen is, liegt DNA niet. Als er een redelijke match is op segmenten dan moet je die ook terug kunnen vinden in een stamboom, of er klopt iets niet in je stamboom.

Als je goed oplet dan ga je ook de betere stambomen, beheer en onderzoek herkennen en niet dat daar geen fouten in kunnen zitten, die maken we allemaal. Uiteindelijk ga je die ook onthouden en gebruiken om gezamenlijk het materiaal te optimaliseren.

Het kost wel geld om er optimaal gebruik van te maken, dat is zeker waar. We hoeven ons dan ook geen enkele illusie te maken over de zakelijke benadering, die is er gewoon. De software die ze hebben kraakt ook nog eens aan alle kanten maar het is ook niet zonder progressie. Hoe dan ook, die brute-force benadering heeft zo zijn kracht.

Het grootste probleem is om je gegevens er weer reversibel uit te kunnen halen voor je eigen website. Daar voorzie ik nog wel wat ontwikkelingsmogelijkheden in voor software. Dat is echt ondermaats op dit moment 95% loopt nu al achter en is in feite onbruikbaar voor dat doel. Dat mijn inbreng op MyHeritage blijft staan, gekopieerd of verspreid gaat worden is geen enkel probleem. Het boeit me totaal niet dat een ander claimt de bron te zijn, als het maar verspreid wordt, hoe dan ook.

Maar mocht je wel wat beter je materiaal beschermen gebruik dan voor foto materiaal een programma dat een watermerk erin kan zetten met eventueel een verwijzing naar je eigen website.

Uitgeschreven lid - 26 dec 2018 - 00:34







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu