stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Opstarthulp Gramps



Profiel afbeelding

Goedemorgen, mijn naam is Ton Visser en woon in Wormer.

Ik ben begonnen met stamboomonderzoek. Daar is nogal wat van te vinden op internet over dit onderwerp zeg. Zowel online en als zelfstandig programma. 

Wat online betreft ben ik al een stukje op weg via Geni/MyHeritage. Ook Ancentris heb ik geprobeerd. Aangezien ik Linux als besturingssysteem gebruik ben ik enigszins beperkt in mij keuze van zelfstandige programma's.

De online mogelijkheden Gen/MyHeritage vind ik een behoorlijk prijskaartje aanhangen en look van Ancentris kan mij niet helemaal bekoren.

Wat ik wel erg mooi van opzet vind is Gramps, maar, erg lastig om als beginner aan de gang te krijgen, de eerste stapjes zullen we maar zeggen.

Daarmee kom ik op mijn vraag, zou ik hier enige opstarthulp met Gramps kunnen vinden?

Mogelijk zou ik als wederdienst mijn hulp kunnen aanbieden aan forumleden hier bij het zoeken op Zweedse websites, ik spreek Zweeds.

Zeer benieuwd naar de reacties, groeten,

 

Ton Visser.

Ton Visser - 4 feb 2020 - 09:16

Hallo Ton,

Heb je deze playlist op Youtube al bekeken? https://www.youtube.com/watch?v=RUFULVnWqvQ&list=PLTsnHZgQEXwwi3cGVeBT1KHIviZazzUCg

Met vriendelijke groet,
Rob de Hoon

Rob de Hoon - 4 feb 2020 - 17:53

Nee, die had ik nog niet gevonden, daar ga ik binnenkort eens goed voor zitten.

Dank Rob.

Ton.

Ton Visser - 5 feb 2020 - 14:55

Hallo Ton,

Ik gebruik ook Linux (Ubuntu) en al jaren Gramps.  Inderdaad is het geen gemakkelijk programa om mee te leren werken, juist omdat het zoveel mogelijkheden heeft.  Ik vind het bijzonder handig dat je overal een link kunt leggen naar een bron-document; als je wat verder gevorderd bent, kom je soms tegenstijdige informatie tegen en kun je gauw nakijken waar je die ook weer vandaan had.  Maar dat is voor later.  Omdat de stamboom waar ik aan werk al ongeveer compleet is, m.a.w. het is zelden dat ik nog nieuwe informatie vind, gebruik ik Gramps soms maanden niet.  Dan moet ik vaak eerste weer uitzoeken hoe ik iets gedaan heb, bijv. met media en bronnen, want het kan op veel manieren.

Hier volgen wat tips om te beginnen.

1.  Je hoeft niet alle velden in te vullen, de meeste kun je zelfs leeg laten.  Als je het doel van een veld niet weet, laat het dan leeg,

2.  Begin met losse tabellen te vullen, bijvoorbeeld personen.  Dat kan al door alleen een (voor)naam in te vullen.  Je kunt er gelijk de geboortedatum aan koppelen, maar dat hoeft niet.  Sla de persoon met naam op, zoek hem dan in de tabel op en voeg de geboortedatum toe - dat geeft minder vergissingen.

3.  Bij veel tabellen vind je een blauw plusteken: dat betekent een nieuw item invullen, dus bijvoorbeeld een nieuwe persoon.  Doe dat niet als je de persoon al hebt ingevoerd, gebruik dan het 'edit'-tekentje er naast.  Het is raadzaam, mocht je niet zeker zijn, om voor je een nieuw item toevoegt, eerst te zoeken of die al bestaat.  En als je toch iets dubbel hebt ingevoerd, kun je één er van met het blauwe minteken verwijderen.  Maar let dan op: alle koppelingen, bijvoorbeeld wie de ouders zijn van de dubbele persoon, verdwijnen dan ook.

4.  Als je een aantal personen hebt, kun je families maken.  Maak een nieuwe familie, met het blauwe plusteken, en zoek dan vader en moeder uit bestaande personen (tekentje met handje). 

5.  Je kunt ook een familie maken met vader en moeder die nog niet als persoon zijn ingevoerd.  Je gebruikt dan in het venster familie de blauwe plustekentjes.  Mijn advies is om dan de familie direct op te slaan, vervolgens vader en moeder in de personentabel op te zoeken om hun geboortedatum en evt, andere gegevens daar in te vullen.  Als je wat meer gevorderd bent, kun je de geboortedata ook direct via de familie-tabel toevoegen, maar dan goed opletten of je niets vergeet op te slaan.

6.  In de familie-tabel kun je vervolgens kinderen toevoegen, bij voorkeur nadat je ze eerst in de personen-tabel hebt gezet.

7.  Als je zover bent, kun je klikken op 'Grafieken' (bij mij 'Graphs' want ik gebruik de engelstalige versie).  Let op, die toont het voorgeslacht uitgaande van de persoon die in de personentabel de focus heeft.

Als je op meer specifieke vragen stuit, kun je me mailen op: theovanbeusekom@yahoo.com.

Succes!

Theo

Theo van Beusekom - 6 feb 2020 - 17:21

Dankjewel Theo, ik ga dit eens rustig doorlezen.

Ik had al via Geni heel wat informatie verzameld en via GEDCOM in Gramps gezet alhoewel ik ook adviezen lees helemaal blanco met Gramps te beginnen met jezelf als starter.

Ik begrijp dat Gramps niet zo nu en dan met berichten komt in de vorm van we hebben weer nieuwe familieleden voor u gevonden zoals MyHeritage dat doet. 

Ik ben ook aan het experimenteren met Ancestris en GeneWeb waarbij de laatste mij ook wel aanstaat maar ook niet makkelijk om mee te beginnen, vooral de nummering van personen.

Het zal bij mij tijdens de zomer ook wel op een iets lager pitje staan, maar dat geldt vermoedelijk wel voor meerderen.

Bedankt voor de tips en een prettig weekend.

Ton.

Ton Visser - 7 feb 2020 - 09:59

Dag Ton,

Dat klopt. Gramps gaat niet on-line om voor jou nieuwe gegevens te zoeken, zoals o.a. My Heritage dat doet. De extra software die je daarvoor nodig hebt zou ons veel werk kosten, en die software moet ook nog eens met de betrokken partijen worden afgestemd, waarbij we meestal ook nog een contract zouden moeten tekenen, over o.a. support en geheimhouding. En Gramps is geen bedrijf of stichting, dus dat doen we niet.

Wat wel kan, is dat je vanuit Gramps een GEDCOM-bestand exporteert, en dat bijvoorbeel importeert in RootsMagic. Ik noem RootsMagic, omdat het onafhankelijk is van de grote sites, en bij de grote 4 kan kijken, d.w.z. bij Ancestry, FamilySearch, Find My Past, en My Heritage. Dat kan al met de gratis versie, en je kan daarmee ook stamboomgegevens binnenhalen van je eigen stamboom bij Ancestry en de gedeelde stamboom op FamilySearch. En als je dan noteert voor welke personen je dat doet, kun je de bijgewerkte stamboom weer uit RootsMagic exporteren, in stukjes, of helemaal, en die, al dan niet via een hulpstamboom in Gramps, beoordelen, en samenvoegen met je hoofdstamboom. Ik gebruik die omweg met een hulpstamboom zelf, maar RootsMagic kan ook zelf wel selectieve exports doen.

RootsMagic is een Windows-programma, dus als je Gramps zelf niet op Windows draait, zal je of Wine of VirtualBox moeten gebruiken. Ik doe dat laatste meestal.

Succes!

Enno

Uitgeschreven lid - 28 mar 2020 - 15:10


Ook ik ben net begonnen met Gramps. Deze tips zijn zeker waardevol. Dank u wel daarvoor. M.vr.gr., Yolanda Meijer

Yolanda Meijer (YM) - 28 mar 2020 - 16:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu